bírósági ítélet

2019.06.03. 19:50

Hat évet kapott a férfi, aki kirabolta a csabai lottózót

Hat év szabadságvesztésre ítélte a minap nem jogerősen a Békéscsabai Járásbíróság azt a most 41 éves békéscsabai-kötegyáni férfit, aki 2015 októberében a tényállás szerint kirabolta a Lencsési úti lottózót, és ezzel közel 200 ezer forintot zsákmányolt. A vádlott végig állította: nem ő a tettes.

Licska Balázs

Budapest, 2019. március 22. Lottószelvényt tölt ki egy nõ a Szerencsejáték Zrt. Csalogány utcai lottózójában Budapesten 2019. március 22-én. Minden idõk harmadik legnagyobb nyereménye, 3,414 milliárd forint a tét az Ötöslottó hétvégi sorsolásán. MTI/Mónus Márton

Forrás: MTI illusztráció

A tényállás szerint a vádlott szerencsejáték-függő volt – ami miatt szorult anyagi helyzetbe került –, és törzsvendégnek számított a Lencsési úti lottózóban. 2015. október 5-én, a zárás előtt egy-két perccel sötét ruházatban, maszkban és baseballsapkában, kezében egy késsel berontott a lottózóba, az aznapi bevételt követelte, miközben azt hajtogatta, hogy „add ide a pénzt, add ide a pénzt”. Az eladó mutatta, hogy üres a kassza, ezért az elkövető megragadta a pulton lévő videókazetta-tokot, és azzal menekült el – abban volt a 189 ezer forintos aznapi bevétel.

Az ügy tárgyalása két éve kezdődött a Békéscsabai Járásbíróságon. A vádlott végig tagadta, hogy ő követte volna el a bűncselekményt. Állította, gyermekével volt otthon – a lottózótól nagyjából egy kilométerre –, nem ment sehova: csupán levitte a szemetet, átállt az autóval a garázssorról a lakása közelébe, cigarettázott, tehát mindössze 20-25 percet volt távol. A lakásban pedig tévézett – emlékei szerint a Tango és Cash, valamint sportműsor ment –, majd számítógépezett, a közösségi portálon lógott és játszott.

A tárgyalásokon meghallgatták a lottózó munkatársait is. Azt mondták, nem ismerték fel a rablót, de szerintük lehetett helyismerete, abból sejthette, hogy ha nem a kasszában, akkor a videókazetta-tokban van a pénz. Meghallgatták a vádlott volt munkatársait is, az egyik rendőr kifejtette: a bűncselekmény mozzanatait rögzítő felvétel alapján nem mondaná biztosan sem azt, hogy a vádlott látható rajta, sem pedig azt, hogy biztosan nem ő.

Az ügy kapcsán a biztonsági kamera három felvétele állt a Békéscsabai Járásbíróság rendelkezésére: az egyiken a vádlott szerepel, ugyanis aznap vásárlóként biztosan megfordult a lottózóban, állítólag több ezer forintot költött sorsjegyekre. A második a rablás pillanatait rögzítette, a harmadik videó pedig a bizonyítási kísérlet során készült, azon is a vádlott látható – ekkor próbálták meg rekonstruálni vele a rablást.

Egy szakértő ezeket a felvételeket hasonlította össze, elemezte egy speciális és Magyarországon teljesen egyedi módszerrel, és azt állapította meg: nagyon valószínű, hogy a tettes ugyanaz, mint a vádlott. Azaz szerinte az követte el a bűncselekményt, aki ellen vádat emeltek.

A vádlottnak sikkasztás és lopás miatt is felelnie kellett, ugyanis a tényállás szerint megkárosította azt a céget, ahol akkoriban dolgozott. Volt olyan, hogy elvett pár ezer forintot a kasszából, de olyan is, hogy több mint 400 ezer forintnyi bevétellel nem tudott elszámolni.

Nem jogerős a mostani ítélet

Felfegyverkezve elkövetett rablás, sikkasztás, lopás – emiatt mondták ki bűnösnek a Békéscsabai Járásbíróságon a minap a bűncselekményekkel vádolt 41 éves békéscsabai-kötegyáni férfit. Ezért 6 év szabadságvesztésre ítélték, valamint 6 évre eltiltották a közügyektől.

Elrendelték továbbá egy korábbi ítéletben kiszabott 1 éves börtönbüntetés végrehajtását. A vádlottal szemben 303 ezer forint vagyonelkobzást rendeltek el, kötelezték továbbá 189 ezer forint polgári jogi igény – ennyit zsákmányolhatott a lottózó kirablásával –, illetve közel 1 millió forint bűnügyi költség megfizetésére. Az ítélet nem jogerős, ugyanis a vádhatóság súlyosítás, a vádlott és a védelem pedig elsődlegesen felmentés, másodlagosan enyhítés végett jelentett be fellebbezést.

Előzmények:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában