Békéscsaba

2019.06.30. 13:54

Folyamatosan nő a szakképzési centrum tanulói létszáma

Szinte minden területen növekedett a tanulói létszám a Békéscsabai Szakképzési Centrum 2015. július 1-ei megalakulása óta. Nem csak a szakgimnáziumi, szakközépiskolai képzések iránt nagy az érdeklődés, a felnőttképzés is népszerű a lakosság körében.

N.-L. V.

Forrás: Shutterstock illusztráció

A szakgimnáziumi képzések közül évek óta a közgazdaság- és turisztikaágazati, illetve ezek két tanítási nyelvű képzései a legfelkapottabbak. A 2019/20-as tanévre a Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma által indított turisztikai ágazatra 312 fő, míg a közgazdaságira 262 fő jelentkezett. A két ágazat tekintetében a túljelentkezés több mint négyszerese a felvehető tanulók számához viszonyítva.

A szakközépiskolai képzések közül a 2019/2020-as tanévben a legtöbben, 102 fő pincérnek (Békéscsabai SZC Zwack József Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája), 94 fő szakácsnak (Zwack) és 53 fő hegesztőnek (Békéscsabai SZC Trefort Ágoston Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma) jelentkezett.

– A megye munkaerőpiacának a jövőben a járműalkatrész-gyártás területén szüksége lesz jól képzett szakemberekre, vagyis gépgyártás-technológiai, valamint mechatronikai technikusokra. A digitalizáció feltörekvése miatt pedig továbbra is szüksége van informatikaágazatban végzettekre, mint például informatikai rendszerüzemeltető, szoftverfejlesztő, CAD-CAM informatikus és gazdasági informatikus – világított rá Mucsi Balázs, a BSZC főigazgatója.

– A szakközépiskolai keretek között folyó képzésekben fontos jelenkori és jövőbeli szakmák a CNC-gépkezelő és a járműipari fémalkatrész-gyártó. Ezeknek a képzési területeknek a beiskolázási létszámának növelése a jövőbeli terveink közt szerepel.

A felnőttképzés is közkedvelt, változatosak a top szakmák

Az iskolarendszerű felnőttoktatásban szakmát tanulók számának alakulása azt mutatja, a lakosság körében is népszerű a felnőttképzés. A top három szakképesítés a jelenleg folyó csoportokban: a villanyszerelő, a pénzügyi és számviteli ügyintéző, valamint a szoftverfejlesztő. A felnőttoktatásban részt vevő tanulók létszáma az alábbiak szerint alakult: 2015/16-ban 477 fő, 2016/17-ben 955 fő, 2017/18-ban 744 fő, 2018/19-ben 587 fő volt. A visszaesést az okozza, hogy az elmúlt években a BSZC nem indította el a kis- és középvállalkozások ügyvezetője I. és II. képzést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában