Airbus Helicopters

2019.05.29. 11:21

Várhatóan jövőre kezdődhet el a helikopteralkatrész-gyár építése

Várhatóan idén elkészülnek az állam és az Airbus Helicopters beruházásában felépülő gyulai helikopteralkatrész-gyár tervei, a konkrét munkálatok pedig előreláthatólag jövő év első felében kezdődhetnek meg – tájékoztatott a fejlesztés helyszínén megtartott szerda reggeli sajtótájékoztatón dr. Görgényi Ernő polgármester, aki dr. Kovács József országgyűlési képviselővel számolt be a beruházás hátteréről.

P. G.

A város gazdasági fejlődése településtörténeti jelentőségű lehetőség előtt áll – hangsúlyozta dr. Görgényi Ernő. – A rendszerváltozás folyamán a magyar gazdaság elavult szocialista szerkezete átalakuláson ment keresztül, amelynek során Gyula gazdasága súlyos veszteségeket szenvedett. Két évtized alatt leépült városunkban a könnyűipar, a gépipar, összezsugorodott az élelmiszeripar, munkahelyek ezrei szűntek meg. A város gazdasági leépülésének mélypontját akkor érte el, amikor baloldali kormány vezette Magyarországot, és baloldali vezetés irányította Gyula városát. Ezekben az években szűntek meg az utolsó jelentős ipari termelő egységek: 2004-ben felszámolták a Gyulai Tejporgyárat, 2005-ben a Gyulai Húskombinátban leállították a vágást, bezárták a vágóhidat.

A helyi Fidesz tagjai, a párt önkormányzati képviselői is részt vettek dr. Görgényi Ernő és dr. Kovács József sajtótájékoztatóján /Fotó: Lehoczky Péter/

2010 után az Orbán-kormánnyal szövetségben a gyulai városvezetés újjászervezte a felszámolás alá került, végóráit élő gyulai húsipart, amely mára a gyulai gazdaság egyik sikerágazata. Az Új Széchenyi Tervnek köszönhetően európai uniós források segítségével több gyulai – termelő üzemet működtető – vállalkozás valósított meg munkahely-teremtő beruházásokat, így például a Gyulai Fafém Bútor Zrt., a Lovász Forgácsoló Kft, illetve a gyulai gazdaság új szereplője, a Food Analityca Kft.

– A városvezetés 8 éve készül arra, hogy előkészítsen magas hozzáadott értékű, modern ipari technológiát alkalmazó ipari beruházásokat városunkban – hangsúlyozta a polgármester. – Tavaly november óta folytattunk intenzív tárgyalásokat az Airbus Helicopters vezető nemzetközi helikoptergyártó vállalattal egy gyulai üzem megvalósítása érdekében. Orbán Viktor miniszterelnök személyesen is elkötelezett a város gazdasági fejlődése iránt, a támogatásának köszönhetjük, hogy Gyula lett az egyik javasolt helyszín. Innentől rajtunk volt a sor, hogy meggyőzzük az Airbus Helicopters döntéshozóit. Tárgyalásaink eredményeként az Airbus Helicopters több magyarországi helyszín közül Gyula városát választotta az új gyár helyszínéül, ahol precíziós forgóalkatrészeket fognak előállítani az Airbus teljes helikopter-flottája számára. E mellett a magyar kormány vállalta egy felületkezelő üzem megépítését is.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Bruno Even, az Airbus Helicopters vezérigazgatója kezet fog az Airbus Helicopters beruházásbejelentő sajtótájékoztatóján a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2018. december 17-én

– Büszkék vagyunk arra, hogy partnerei lehetünk a világ egyik vezető repülés- és űrtechnikai vállalatának, büszkék vagyunk arra, hogy Gyula város felkerült az Airbus térképére – húzta alá dr. Görgényi Ernő.

Dr. Kovács József kiemelte, az üzem kvalifikált munkaerőt alkalmaz majd, és hosszú távú biztonságot jelent. Kitért arra, hogy a turizmus mellett a termelő gazdasági szektor is megerősödik a városban. Emellett rávilágított, hogy az M44-es út gyorsforgalmi út építése sokat nyomhatott a latban, amikor a fejlesztés helyszínéről döntött a cég.

A megyében lesznek a kapcsolódó képzések

Dr. Görgényi Ernő elmondta, a beruházás a 44-es út elkerülő szakasza mellett, a Bródy Imre út és a Rosu utca közötti önkormányzati területen valósul majd meg. Kiemelte, a kormány repülőgépipari akadémiát is létesít. Gyulán pedig nem összeszerelő üzem, hanem magasan képzett, felkészült szakembereket foglalkoztató gyár épül majd.

A polgármester kérdésünkre megerősítette, a területnek a fejlesztés kapcsán mindenképpen új tulajdonosa lesz, de ennek részleteiről később számolnak majd be.

– Most az elsődleges feladatunk a fejlesztésnek helyet adó teljes terület rehabilitációja – tette hozzá. – A Bródy Imre útig tartó füves rész már jogilag és fizikailag is alkalmas a beruházására, a környező erdősáv és szántó kivonása folyamatban van, a csütörtöki testületi ülésen is szó lesz a kérdésről, az előkészítésről.

A gyárhoz kapcsolódó képzésekről felvetésünkre elmondta, a képzések a megyében lesznek. A Békéscsabai Szakképzési Centrummal és a Gyulai Szakképzési Centrummal hónapok óta folynak a tárgyalások az Airbus, az állam és az önkormányzat részvételével. Az Airbusnak van egy saját képzési programja, és ezt fogják a Repülőgépipari Akadémia keretein belül a magyar szakképzési rendszerbe integrálni.

– Ez azért is nagyon fontos, mert így magas hozzáadott értékű, modern ipari technológia jelenik meg a városban. Képzett szakembereket alkalmaz majd az üzem, akiknek a tudását meg kell fizetni, ezért magas jövedelmet is biztosíthat a beruházás a gyulai és a Békés megyei emberek számára.

A polgármester újságírói kérdésre elmondta, pontos számokat nem áll módjában nyilvánosságra hozni, de a fejlesztés százas nagyságrendű új munkahelyet teremthet.

Előzmények:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában