galériával

2019.05.24. 19:14

Megnyílt az első magyar bio sörfőzde Gyulán

Megnyitotta kapuit az első magyar bio sörfőzde, az Elixbeer péntek délután a Gyulavári Kastélyban. A Körös-Maros Biofarm Kft. 93 millió forintos támogatás mellett összesen mintegy 200 millió forintból valósította meg a beruházást.

Papp Gábor

Az eseményen Ráki Zsolt tulajdonos-ügyvezető köszöntötte a megjelenteket, majd Kis Miklós, az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára mondott beszédet. Mint elhangzott, amikor a kormány a vidékfejlesztési támogatásokban gondolkodott, akkor igyekezett az alapanyag-termelésen túl termékfeldolgozásra is ösztönözni a mezőgazdasági vállalkozásokat.

– A több lábon állás nagyon fontos, és minél magasabb a hozzáadott érték, annál nagyobb az esély arra, hogy egy gazdaság nyereséges legyen – fogalmazott az államtitkár, aki kiemelte: a Gyulaváriban megvalósult beruházásnak része a megújuló energia is.

Fotó: Kiss Zoltán

A vidékfejlesztési programban az ökológiai gazdálkodást is hangsúlyosan kezelték, a ciklus végéig 60 milliárd forint támogatással segíthetik az ebben az ágazatban tevékenykedőket. Kis Miklós szólt arról: a kormány célja volt, hogy élelmiszeripari feldolgozásra irányuló fejlesztésekre ebben az uniós ciklusban legalább 300 milliárd forintot fordítsanak, ebből 200 milliárd forintot a vidékfejlesztési program keretében. Utóbbi esetében az első körben 113 milliárd forintról döntöttek. A második pályázati felhívást 50 milliárd forint keretösszeggel hirdették meg, és várhatóan nyár végére, ősz elejére eredményt tudnak hirdetni.

Dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere hangsúlyozta, a csaknem 30 éves múlttal rendelkező, körülbelül 100 család megélhetését biztosító Körös-Maros Biofarm Kft. fontos szereplője a város gazdasági életének, folyamatosak a fejlesztések, tevékenységük túlmutat az egyszerű mezőgazdasági termelésen.

– Nekik köszönhetjük a megye első biogáz erőművét és a gyulavári Almásy-kastély felújítását is – tette hozzá. A cég már évek óta gyártott alakor biosört Pécsett, majd Budapesten, most ez a munka Gyulára került.

Mint azt Ráki Zsolttól és Ancsin Péter ügyvezetőtől megtudtuk, a sörfőzde a kapcsolódó részekkel együtt mintegy 300 négyzetméteres. Évi névleges, egy műszakra vonatkozó kapacitása 2 500 hektoliter. Jelenleg három bio- és hat konvencionális sört főznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában