2019.05.24. 19:14
Megnyílt az első magyar bio sörfőzde Gyulán
Megnyitotta kapuit az első magyar bio sörfőzde, az Elixbeer péntek délután a Gyulavári Kastélyban. A Körös-Maros Biofarm Kft. 93 millió forintos támogatás mellett összesen mintegy 200 millió forintból valósította meg a beruházást.
Az eseményen Ráki Zsolt tulajdonos-ügyvezető köszöntötte a megjelenteket, majd Kis Miklós, az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára mondott beszédet. Mint elhangzott, amikor a kormány a vidékfejlesztési támogatásokban gondolkodott, akkor igyekezett az alapanyag-termelésen túl termékfeldolgozásra is ösztönözni a mezőgazdasági vállalkozásokat.
– A több lábon állás nagyon fontos, és minél magasabb a hozzáadott érték, annál nagyobb az esély arra, hogy egy gazdaság nyereséges legyen – fogalmazott az államtitkár, aki kiemelte: a Gyulaváriban megvalósult beruházásnak része a megújuló energia is.
A vidékfejlesztési programban az ökológiai gazdálkodást is hangsúlyosan kezelték, a ciklus végéig 60 milliárd forint támogatással segíthetik az ebben az ágazatban tevékenykedőket. Kis Miklós szólt arról: a kormány célja volt, hogy élelmiszeripari feldolgozásra irányuló fejlesztésekre ebben az uniós ciklusban legalább 300 milliárd forintot fordítsanak, ebből 200 milliárd forintot a vidékfejlesztési program keretében. Utóbbi esetében az első körben 113 milliárd forintról döntöttek. A második pályázati felhívást 50 milliárd forint keretösszeggel hirdették meg, és várhatóan nyár végére, ősz elejére eredményt tudnak hirdetni.
Megnyílt az első magyar bio sörfőzde Gyulán (Május 24.)
Dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere hangsúlyozta, a csaknem 30 éves múlttal rendelkező, körülbelül 100 család megélhetését biztosító Körös-Maros Biofarm Kft. fontos szereplője a város gazdasági életének, folyamatosak a fejlesztések, tevékenységük túlmutat az egyszerű mezőgazdasági termelésen.
– Nekik köszönhetjük a megye első biogáz erőművét és a gyulavári Almásy-kastély felújítását is – tette hozzá. A cég már évek óta gyártott alakor biosört Pécsett, majd Budapesten, most ez a munka Gyulára került.
Mint azt Ráki Zsolttól és Ancsin Péter ügyvezetőtől megtudtuk, a sörfőzde a kapcsolódó részekkel együtt mintegy 300 négyzetméteres. Évi névleges, egy műszakra vonatkozó kapacitása 2 500 hektoliter. Jelenleg három bio- és hat konvencionális sört főznek.