együttműködés

2019.05.09. 11:18

Közös célokért dolgozik Békés és Arad megye

Megújította együttműködési megállapodását Békés megye és a romániai Arad megye. Az erről szóló szerződést csütörtökön írta alá Békéscsabán, a megyeházán ünnepélyes keretek között Zalai Mihály, a Békés megyei közgyűlés elnöke és Iustin Cionca, az Arad Megyei Tanács elnöke.

Licska Balázs

Bár Békés és Arad megye hivatalos kapcsolata a ’80-as évekre vezethető vissza, amióta emberek élnek ezeken a vidékeken, több szempontból is összekapcsolódtak a területek – kezdte Zalai Mihály, a Békés megyei közgyűlés elnöke. Példaként felhozta, hogy Orosházán van Aradi utca, és hogy a mezőgazdasági termelők, kisiparosok az aradi piacon értékesítették terményeiket, termékeiket, és akkor voltak sikeresek, ha románul is beszéltek.

Fotók: Imre György

Hangsúlyozta, hogy a határoktól függetlenül megmaradt Arad központi szerepe, amit a város az elmúlt időszakban tovább erősített. Aláhúzta, hogy közösségek közötti kapcsolatok ugyancsak összekötik Békés és Arad megyét, elég csak a testvértelepülési viszonyokra gondolni és a nemzetiségek meglétére, és nyilvánvaló volt anno, hogy testvérmegyei kapcsolatot alakít ki Békés és Arad megye.

– Ez egy olyan partnerség, ami nem járhat le, pontosan ezért a mostani együttműködési megállapodásnak sincs lejárati ideje – emelte ki a Békés megyei közgyűlés elnöke. Zalai Mihály megosztotta, hogy a szerződésben rögzítik azt is, hogy a Békés és Arad megyeiek milyen munkaterv és munkarend szerint dolgoznak együtt a jövőben. Az volt a cél, hogy a munkát ellenőrzött mederbe terelhessék. Szólt arról is, hogy újraszervezik az Arad-Békés Megyei Vegyes Bizottságot.

– A jó szomszédság az európai értékek egyike, az együttműködési megállapodás révén még jobban megismerhetik egymást, még szorosabb kapcsolatot teremthetnek egymással az Arad és Békés megyeiek – kezdte az Arad Megyei Tanács elnöke. Elmondta, hogy az elmúlt években több mint 1 milliárd euró értékben fejlesztettek Arad megyében. A magyar-román határon átnyúló program, az Interreg révén azonosították azokat a stratégiai területek, amelyekkel kielégíthetik a közösségek igényeit.

– Az az alapvető cél, hogy jobb életkörülményeket teremtsünk, hogy az intézményeink jobban működjenek, ehhez az kell, hogy a szakemberek együtt dolgozzanak – folytatta Iustin Cionca. Sorolta, hogy a pályázatok révén utakat építenek, újítanak fel, korszerűsítik a kórházat, történelmi épületeket tesznek rendbe. Úgy véli, hogy Románia schengeni csatlakozásának köszönhetően – ami csak idő kérdése – még jobban kihasználhatják majd a lehetőségeket.

Az együttműködési megállapodást Iustin Cionca és Zalai Mihály, Arad és Békés megye elnöke csütörtökön írta alá Békéscsabán

A rendezvényen elhangzott, hogy Békés és Arad megye kapcsolata a ’80-as évek elejére vezethető vissza. A felek az együttműködési megállapodást 2003-ban, majd 2007-ben újították meg. Bár a szerződés 2015. március 1-jéig volt hatályos, az együttműködés azt követően is folyamatos volt. Az eltelt időszak változásai, valamint a 2014-2020-as európai uniós ciklusban megnyíló lehetőségek azonban szükségessé tették a megállapodás határozatlan időre szóló újbóli megkötését.

Sikeres pályázatot nyújtottak be

A Békés megyei önkormányzat és az Arad Megyei Tanács az úgynevezett Interreg magyar-román határon átnyúló programon belül sikeres pályázatot adott be – derült ki az eseményen.

A „Közös problémák, közös megoldások” címet viselő projekt megvalósítása meg is kezdődött – és az egészen 2020. május 31-ig tart –, az Arad és Békés megye közigazgatási együttműködésének javítását célozza. A programban az Arad Megyei Tanács és a Békés megyei önkormányzat mellett részt vesz az Arad Megyei Könyvtár is. A program összköltségvetése több mint 217 ezer euró, a Békés megyei önkormányzat 72 ezer 500 eurónyi támogatást nyert el.

A projekt azt a célt tűzte ki, hogy javítsák Békés és Arad megye közigazgatási együttműködését; hogy erősítsék a kulturális identitást; illetve, hogy elősegítsék a megyék lakossága közötti könnyebb ismeretszerzést és egymás megértését. Az intézményeknél felmerülő hasonló problémákra közös megoldásokat, módszereket dolgoznak ki; közös képzéseket tartanak; tapasztalatot cserélnek; valamint információkat nyújtanak egymásnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában