galériákkal, videóval

2019.05.04. 15:38

Felidézik a középkort Békéscsabán a vitézi játékokon

Visszatérhet Békéscsaba két nap erejéig a középkorba a hétvégén megrendezésre kerülő vitézi játékokon. A rendezvényen a vitézek Mátyás király korabeli öltözékekben és fegyverekkel tartott programokon repítik vissza a múltba az érdeklődőket.

Vásári Erzsébet

Immár hatodjára rendezik meg a hétvégén a Békéscsabai Vitézi Játékok Nemzetközi Hagyományőrző Fesztivált. Az esemény szombat délelőtt a középkori vitézek felvonulásával kezdődött, akik a Csaba Centertől a városházáig menetelve szórakoztatták a közönséget zenével, tánccal, műsorokkal. A Szent István téren pedig Lischka Gábor kért engedélyt a vitézek nevében Szarvas Péter polgármestertől a játékok megkezdésére. Miután az áthaladási engedélyt megkapták, a Gabonamúzeum felé haladtak tovább, ahol összesen 17 helyszínen zajlanak vasárnapig lovagi bemutatók, csatajelenetek, népzenei műsorok, táncbemutatók és előadások.

Szarvas Péter elmondta, egy településnek mindig érdemes törődni a hagyományokkal. Miután Békéscsaba történelme mintegy nyolcszáz évre tekint vissza, így különösen fontos lakosai számára, hogy egy-egy alkalmat megragadva felelevenítsék a középkort, a nagy magyar birodalmat és a legnagyobb királyainkat, amire a vitézi játékok jó célt szolgál.

A megnyitóra történő bevonulás után Herczeg Tamás országgyűlési képviselő – aki a királyi párt követve maga is a főméltóságok közé tartozott Kiss Tibor alpolgármester és Andó György múzeumigazgató mellett – köszöntötte a jelenlévőket. Beszédét Janus Pannonius soraival kezdte, majd elmondta, nagy örömére szolgál, hogy immár hatodik alkalommal ad otthont a fesztiválnak Békéscsaba és bízik benne, hogy még jó néhány évig élvezheti azt a lakosság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában