Gyomaendrőd

2019.05.16. 15:28

A lovagkirály fogát tartalmazó ereklyét is viszi a zarándokmenet

Gyalogos zarándoklat indult csütörtökön Gyomaendrődről Nagyváradra, Szent László király tiszteletére.

Balázs Anett

Nyolcadik alkalommal indult útnak egy közel 20 fős csapat a városból, akik a tervek szerint a Körös gátján haladva Körösladány, Újiráz, Komádi, Körösszakál érintésével a nagyváradi Varadium ünnepségre tartanak. Az idei út különlegessége, hogy a zarándokok, egy hátizsákban, felváltva viszik magukkal a Szent László ereklyét, amely az 1095-ben elhunyt lovagkirály egyik fogmaradványát tartalmazza.

A résztvevők a csütörtök, kora reggeli misét követően az endrődi Szent Imre templomból indultak útjukra, majd a gáton haladva érkeztek meg első megállójukhoz, a Halász István Csónakházhoz.

Itt néhány szendvicset és némi folyadékot vettek magukhoz, hogy az előttük lévő mintegy 33 kilométeres szakasznak nekigyürkőzzenek.

A szerző felvétele

– Kicsit nehézkes, de úgy látszik most ezt a megpróbáltatást kaptuk – mondta Konkóné Gémesi Annamária, utalva a sok esőtől felázott, saras gátra, amelyben olykor megtapadt a bakancsa. A szegedről érkezett asszony elárulta, bár sokat túrázik, első alkalommal vállalkozott a zarándokútra, melyet a családoknak és a betegek gyógyulásának ajánlott fel.

Szeged mellett az ország számos pontjáról, többek között Győrből, Tatáról és Budapestről is érkeztek jelentkezők, akik vállalták, hogy teljesítik a mintegy 110 kilométeres távot.

– Az idei út különlegessége, hogy velünk utazik a Szent László ereklye is, mely Somogyvárról származik. Ez nagy megtiszteltetés számunkra – emelte ki dr. Szonda István, a Szent László gyalogzarándoklat Gyomaendrőd-Nagyvárad közötti út szervezője és vezetője.

Hozzátette, a változékony időjárás ellenére szeretnének az eredeti útvonalon, a Körösök melletti töltésen haladni, ám ha azt az eső ellehetetleníti, akkor a közúton gyalogol majd tovább a menet.

Az út végpontja a székesegyház melletti szálláshely, ahová várhatóan a zarándoklat harmadik napjának estéjén érkeznek meg, ahol immár megtisztult lélekkel készülhetnek a másnapi, Szent László ünnepi szentmisére.

Szent László sírja az általa építtetett nagyváradi székesegyházban a szentté avatása után vált Európa-szerte ismert zarándokhellyé. Az elmúlt hét évben a Gyomaendrődről indult zarándokok voltak az egyetlenek, akik gyalogosan érték el a célt és vélhetően idén sem lesz másképp.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában