Hagyományőrzés

2019.04.15. 16:04

Óvodások állítottak tojásfát Gyulán

Évszázados hagyományokat felelevenítve tojásfát állítottak hétfőn délelőtt Gyulán, az Apor Vilmos téren. A Németvárosi Óvoda gyerekei szorgoskodtak a helyszínen.

Papp Gábor

Szilágyiné Solymosi Mária, a Németvárosi Óvoda vezetője hírportálunknak elmondta, már több mint tíz éve idézik meg ilyen módon a helyi németséggel kapcsolatos tradíciókat.

– Gyula Város Német Nemzetiségi Önkormányzatának rendezvényén óvodánk mellett részt vettek az Implom József Általános Iskola német nemzetiségi osztályainak diákjai, a K. Schriffert Hagyományőrző Kör tagjai, illetve természetesen meghívtuk a Németvároson élőket is a programra – fogalmazott a szakember.

A gyerekek díszítették fel a tojásfát Németvároson. /Fotó: Imre György/

Szilágyiné Solymosi Mária kifejtette, minden évszakban az adott ünnepkörhöz kapcsolódva elevenítik fel a helyi szokásrendszert. Télen karácsonyfát állítanak, kora tavasszal elkergetik a telet, húsvét előtt tojásfát állítanak, pünkösdkor pedig nem maradhat el a májusfára mászás.

– Természetesen ezeket az összejöveteleket mindig egy hosszabb felkészülés is megelőzi. Most is közösen festettünk tojásokat, beszélgettünk magáról az ünnepről, felkészültünk a műsorra – ecsetelte a pedagógus.

– Abban bízunk, hogy a tojásfa állítása, díszítése másoknak is örömet okoz. A gyerekek, óvodások és iskolások pedig új táncokkal, népdalokkal, játékokkal is készültek a hétfői rendezvényre.

A tojásfa a húsvéti ünnepek egyik fontos dekorációs eleme, amelynek hagyománya eredetileg Németországban és Ausztriában volt népszerű.

Hazánkba is a németek hozták be. Az év ezen időszakában bevittek aranyeső- vagy gyümölcsfaágakat a házba, ami az ünnepre kivirágzott. Az ágakat pedig kifújt, festett tojásokkal díszítették.

– Ezt a hagyományt folytatjuk több mint egy évtizede Németvároson – fogalmazott Szilágyiné Solymosi Mária. Mint mondta, nagyon fontosnak tartják, hogy az óvodán, az iskolán kívülre is kivigyék ezeket a programokat. – Szeretnénk, ha a tradíciók ápolásával párhuzamosan közösség is alakulna, szerveződne, erősödne.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában