motoros tréning

2019.04.13. 19:55

Motorosok készültek fel a közelgő idényre

Idén kilencedik alkalommal hirdettek meg vezetéstechnikai és baleset-megelőzési motoros tréninget, melyet direkt az idény elé szerveztek, mintegy szezon előtti átmozgatásként, illetve a vezetéstechnikai ismeretek bővítése érdekében.

Busi Ottó

Fotó: Imre György

A szombati békéscsabai rendezvény a Békés Megyei Kormányhivatal és a Közlekedéstudományi Egyesület Békés Megyei Területi Szervezet Emberi Tényezők Szakcsoportjának szervezése mellett a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság támogatásával valósult meg.

Fotók: Imre György

A Szarvasi úti vizsgapályán berendezett díjmentes, motoros tréningen a résztvevők felkészült szakemberek segítségével frissítették fel a téli „pihenő” alatt „berozsdásodott” tudásukat, és sajátítottak el új technikákat. Mindezek mellett lehetőség nyílt a motorok műszaki átvizsgáltatására, sőt műszaki vizsgáztatására is, valamint az érdeklődők lehetőséget kaptak arra, hogy részeg szemüveggel vezessenek, és egy motoros szimulátort is kipróbálhattak.

– A motoros balesetben elhunyt vagy megsérült személyek 70 százaléka 35 év alatti – hívta fel a figyelmet egy megdöbbentő tényre Dobókői György, a Békés Megyei Kormányhivatal főosztályvezetője. Hozzátette: közel hússzor nagyobb egy motoros elhalálozásának esélye, mint egy autósé, a motorosbalesetek egy része pedig megelőzhető lenne odafigyeléssel, felkészüléssel, bemelegítéssel.

A rendezvényen Benkő Mihály, a szakcsoport elnöke a motorozás közbeni kommunikáció hatásairól, és a mobilos alkalmazások biztonságos használatáról tartott előadást. Elmondta, motorozás közben a telefonálás, a telefonhasználat kifejezetten veszélyes. Tesztek alapján bebizonyosodott, hogy még kihangosító, fejbeszélő használatával is jelentős a figyelemvesztés, a tesztvezetés során elkövetett hibák száma pedig jelentősen magasabb volt akkor, ha a vezető nemcsak az útra figyelt. Ahogy fogalmazott, azt, aki telefonon keresett, egy későbbi időpontban is vissza tudjuk hívni, az élet viszont, – ha egyszer elveszett – már „nem visszahívható”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában