népességmegtartás

2019.04.07. 15:15

Lakásokat építenek Mezőberényben

Önkormányzati bérlakások építése kezdődött meg a napokban Mezőberényben. A település népességmegtartó erejét növelő beruházás több mint 265 millió forintos városi saját forrásból valósul meg.

Papp Gábor

– A fejlesztés legfontosabb célja, hogy gyarapítsuk a város bérlakásállományát – nyilatkozta hírportálunknak Siklósi István polgármester. Mint elmondta, az igények kifejezetten nagyok, amit éppen ezért nehezen tudnak kielégíteni.

Siklósi István elmondta, a bérlakásokat várhatóan jövőre adják át /Fotó: Imre György/

Indokolja a beruházást az is, hogy az önkormányzat egy pályázathoz kapcsolódva néhány éve felmérést is készített a fiatalok körében, akik némi meglepetésre a lakhatást jelölték meg a helyben maradás szempontjából legfontosabb tényezőként. A több mint negyedmilliárdos beruházás részeként döntően 36–56 négyzetméter közötti lakások épülnek a Mikszáth Kálmán utcában, de két 80 négyzetméteres ingatlant is kialakítanak. A lakásokat üzleti alapon adják majd ki.

– Az új tömb településképi szempontból is fontos szerepet tölt majd be, hiszen kitágítja a városközpontot – tette hozzá Siklósi István.

A munkálatok a napokban kezdődtek: az alapozás elkészült, jelenleg a lábazati részek zsaluzása zajlik. A tömbhöz garázsok, illetve parkolók is csatlakoznak majd, amelyek egy részét értékesítik és kiadják, másik részét pedig természetesen a lakók használhatják.

Siklósi István megerősítette, jó ütemben halad az önkormányzat másik, még tavaly elkezdett lakásépítési projektje is a közeli Békési út 12. szám alatt. Ez utóbbi, 171 millió forintos önerőből megvalósuló beruházásban tíz lakás épül, amelyeket önköltségi áron értékesítenek.

A lakhatás segítésének van egy harmadik eleme is. Az önkormányzat a közelmúltban tizenhat városi tulajdonú bérlakást újított fel egy pályázati program részeként. Ezzel ugyancsak a fiatalok helyben maradását támogatják. Helyi ösztönző támogatásokat, ösztöndíjakat, képzési és egyéb programokat is finanszíroznak a projekt részeként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában