ünnepi menü

2019.04.16. 11:15

Közeleg a húsvét, indul a sonkaroham

Kettősség figyelhető meg az idei húsvétisonka- és csülökpiacon megyénkben. Vannak, akik csak az árat nézik, mások a hagyományokhoz ragaszkodnak, és nem az injekciózott, hanem a sóban, pácban érlelt húsokat választják. A csabaiak jellemzően húsvétkor vágják meg az első vastagkolbászt, ekkorra érik be a decemberben, januárban elkészített termék.

Nyemcsok László

Ottlakán György gyulai hentes elmondta, hiába kevesebb a hús a füstölt lapockán, mint a füstölt sonkán, a vásárlók a pénztárcájuk alapján döntenek, tehát többen viszik az olcsóbbat.

– Míg mi a házi sonkánál a sózással elvesszük a vizet, addig a gyorspácolású termékeknél hozzáadják. Emiatt többet is nyom az áru, nem véletlen, hogy a húsvéti sonkák között kilónként akár ezer forintos különbség is lehet – hangsúlyozta Ottlakán György. – A minőségre nagyon odafigyelünk, a vásárlót meg kell tisztelni, becsülni. Rossz árut csak egyszer lehet eladni, de az igazi hentesek ragaszkodnak ahhoz, hogy a legjobbat adják a vevőknek.

Fotók: Imre György

Knyihár Mihály békéscsabai hentes családi gazdaságban állítja elő a húskészítményeket. Nemcsak húsvétra, de ezt az ünnepet kiemelten kezeli.

– Nálunk Lóci, a kétéves kisunoka már tesztelte a húsvéti vastagkolbászokat, és olyan jóízűen falatozott belőlük, hogy ez is meggyőzött, bátran állhatunk ki velük a vásárlók elé – mondta mosolyogva a nagyapa. Hozzátette: fia, ifjabb Knyihár Mihály is oszlopos tagja a vállalkozásnak, melynek termékei a Hagyományok– Ízek–Régiók védjeggyel is rendelkeznek. Természetesen a támaszsonka az igazi, mely addig ér a földtől, hogy rákönyökölhet a vásárló, és legalább 10-15 kilót nyom.

– A parasztsonkát sózzuk, pácoljuk, füstöljük, majd legalább hat hétig érleljük. Ezalatt 35-40 százalékot is veszít a súlyából, a só kiveszi a vizet – ecsetelte Knyihár Mihály. – Ha kisebb darabokra vágjuk, és úgy sózzuk be, akkor kevesebb idő is elég az érleléshez.

Ifjabb Knyihár Mihály kifejtette, olvasmányai alapján régen a csabaiak nemcsak azért készítették erősre a vastagkolbászt, mert így szerették, hanem azért is, hogy a gyerekek és a család nőtagjai ne egyenek belőle egyszerre olyan sokat. Ma már viszont csemege, csípős és erős kolbászt is előállítanak, mert eltérő a vevők ízlése.

Knyihár Mihály és a szintén csabai hentes, Sebestyén Antal is elmondta, hogy az árakban nagy eltérés nincs a hagyományos termékek között. Ugyanakkor a gyorspácolt, vákuumozott sonkák jóval olcsóbbak.

Ifjabb Knyihár Mihály elmondta, hogy ma már nemcsak az erős, hanem a csemege és csípős kolbászt is keresik a vásárlók /Fotó: Imre György/

– Nincs azzal baj, hogy ilyen termékek is jelen vannak a piacon, de a vevő annyit várjon el ezektől, amennyivel olcsóbbak a hagyományos eljárással készült sonkáknál – emelte ki Sebestyén Antal. – A gyorspácot befecskendezik a húsba, és a vákuumfólia tartósít. Tehát ha kinyitjuk a csomagolást, vizes lesz a hús, és pár napon belül el kell fogyasztani, másként megromlik.

A parasztsonkát előnyben részesítők szerint a sonkalében megfőzött tojás és kolbász is sokkal finomabb. Akik a sonkát nem tudják megfizetni, azok a füstölt csülköt viszik. Megfőzve ugyanolyan finom, csak csontosabb és kisebb.

Knyihárék így főzik a sonkát

Knyihár Ágnes megosztotta olvasóinkkal, hogy ők miként főzik a sonkát. Egy éjszakára hagyják kiázni. Ezután hideg vízben felteszik főni. Vöröshagymát, fokhagymát, borsot és babérlevelet tesznek a vízbe. Forrástól takarékra veszik a lángot, és gyöngyözve főzik a sonkát kilónként legalább egy órát. A kisebb, darabolt sonkákat kilónként másfél vagy akár két órán át is főzni kell. Knyihár Ágnes felhívta a figyelmet arra, hogy a húsvéti sonkát semmiképpen se főzzük kuktában. Szánjuk rá az időt, megéri. A kötözött sonka hálóját még langyosan szedjük le. A sonkát hagyjuk a vízben kihűlni.

Szűcsné Schmidt Anna csabai szakács elmondta, húsvétra különleges sonkát készít. A házi sonkát a főzés után ledarálja, így minden része hasznosul, másként a gyerekek a zsírosát nem ennék meg. Formázva konyharuhába csavarja és lepréseli, ezt követően szépen szeletelhető. Az ünnepi asztalra újhagyma, piros retek, zöldpaprika is kerül, ezek tavaszi színeikkel jó hangulatot is teremtenek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában