tanfolyamok

2019.04.08. 11:15

A konyhán maradtak, de már új szakmával

A Békés Megyei Kormányhivatal idén márciusi határidejű felhívásában 71 szakirányban 112 tanfolyam lebonyolítására várt ajánlatot a hatósági engedéllyel rendelkező felnőttképzési intézményektől. A meghirdetett képzések 84 százaléka államilag elismert szakképesítés megszerzését célozza. A Békéscsabai Szakképzési Centrum toplistáján az első 3 szakma a pénzügyi-számviteli ügyintéző, az autószerelő és a cukrász.

Nyemcsok László

Reviczky Alexandra, Mihók Dávid és Szi­lágyi László kisegítőként kezdett egy gyulai intézmény konyháján. Megtetszett nekik ez a világ, így továbbtanulásra adták a fejüket. Alexandra és Dávid érettségivel, László pék-­szakmunkásbizonyítvánnyal rendelkezett. Alexandrából a másfél éves képzés befejezése után felszolgáló, Dávidból szakács, Lászlóból cukrász lett.

Feljebb léptek az elvégzett képzések által, képünkön (balról) Mihók Dávid, Reviczky Alexandra és Szilágyi László /Fotó: Kiss Zoltán/

– Mindig is szerettem főzni, kedvelem a jó ételeket, és boldog vagyok, ha a főztömmel másoknak is örömet szerzek – ecsetelte Dávid.

– Nagyon jó dolog, hogy lehetőségem nyílt a képzésre, az elméletet az Alfaképző KISOSZ-nál, a gyakorlatot szakácsmesterektől sajátítottam el.

Szilágyi László elmondta, a pék és a cukrász rokon szakma, ő az utóbbiban képzeli el a jövőjét. Ahogy mondta, a friss péksütemény, a kenyér előállítása is szép feladat, de egy sütemény, desszert megalkotása már félig-meddig művészet. Alexandra szeret emberekkel bánni, így ő a felszolgálószakmát választotta.

Mucsi Balázs, a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója kiemelte, az OKJ-s, vagyis az Országos Képzési Jegyzékben szereplő szakmák közül nagyon sokat oktatnak nappali tagozaton, valamint esti munkarendű iskolarendszerben. A bevezetőben felsoroltakon kívül a top tízben szerepel még szakács, az informatikairendszer-üzemeltető, a gépi forgácsoló, a hegesztő, a nyomdaipari technikus, a gyakorlóápoló és a magasépítő technikus.

– A nappali tagozatos képzéseket választók vagy a 8. osztály után lépnek be a BSZC rendszerébe, vagy érettségit követően – hangsúlyozta Mucsi Balázs.

– A kormány a második szakképesítés megszerzését is államilag finanszírozottá tette, esti munkarendű felnőttoktatás keretében. A Békéscsabai Szakképzési Centrumban közel 600-an tanulnak felnőttként ilyen rendszerben. A szakmaválasztás lényegében fedi a top 10-et.

A főigazgató kitért arra, hogy a felnőttként tanulni vágyók motivációja többféle. Vannak, akik a meglévő szakmájuk mellé szeretnének egy olyat szerezni, mellyel nagyobb eséllyel boldogulhatnak a munkaerőpiacon, magasabb kereset reményében.

Vannak, akik vállalkozás indításához választanak szakmát, esetleg a már meglévő szakképesítésük mellé szeretnének egy olyat, amellyel a vállalkozásuk profilját bővíthetik. Cégektől is érkeznek szakemberek szakképesítés-ráépülést tanulni. Ilyen például az autószerelők alternatív gépjárműhajtási technikus képzése.

A kormányhivatalnál közölték, a képzések 75 százalékánál legalább az általános iskolai végzettség a feltétel. Idén kiemelt fontosságú a felnőttek alapkészségének fejlesztése, majd a szakképzésbe való bevonásuk.

Figyelnek a képzési helyszínre

A Békés Megyei Kormányhivatalnál elmondták, hogy a szakképzettséggel rendelkezők számára nyelvvizsgára felkészítő képzéseket is ajánlanak angol, német és román nyelvből. Képzéseket indítanak tehergépkocsi-­vezető, illetve gépkezelő jogosítvány megszerzésére.

Figyelmet fordítanak arra, hogy a képzés helyszíne a lehető legközelebb legyen az ügyfelek lakóhelyéhez, ezért 40 százalékukat a járási székhelyeken, illetve egyéb kistelepüléseken indítják. A megyei beiskolázású képzések békéscsabai helyszínen indulnak.

A keresett képesítések közül népszerűek az építő- és anyagmozgatógép-kezelő (targoncavezető, földmunka-, rakodó- és szállítógép-kezelő), az eladó, élelmiszer-, vegyiáru-eladó, a szociális gondozó és ápoló, a tisztítástechnológiai szakmunkás, a pénzügyi-számviteli ügyintéző, a személy- és vagyonőr, s az alap-, illetve középfokú nyelvvizsgára felkészítő tanfolyamok. Az idei képzések várhatóan májustól kezdődnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában