Darázsfészek

2019.04.13. 07:00

A királynők mellett dolgozók is átteleltek

Várhatóan idén sem kerüljük el a darázsinváziót, miután a rovarok jelentős része áttelelt a kevésbé hideg időben. Irtásuk a szakember szerint májusban a legideálisabb.

Papp Gábor

Már több olyan darázsfészekkel találkoztunk az elmúlt időszakban mi is, amelyben a királynő mellett a dolgozók is átteleltek. Annyira dermesztő hideg nem volt, ami elpusztította volna ezeket a darazsakat – nyilatkozta hírportálunknak Varga Péter.

A rovarirtással is foglalkozó békési székhelyű Békés Pesticid Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a darazsak egy része már elkezdte a fészkek építését, cégüket is több alkalommal hívták a közelmúltban, hogy kezdjék el az irtást.

Varga Péter, kezében egy „hatástalanított” lódarázsfészekkel /Fotó: Imre György/

– Sajnos, előre nem lehet védekezni. Talán a csapdázás nyújt egyedüli lehetőséget az évnek ebben a szakában, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy a királynő ilyenkor még kevésbé „megy rá” a csalogatós anyagokra – ecsetelte a szakember.

– Érdemes megvárni, amíg a fészek mérete legalább eléri a tenyérnyi nagyságot. Akkor már biztosan azt a helyet szemelte ki magának kolóniaépítésre. Emellett azért is célszerű csak ilyenkor megkezdeni a gyérítést, mert addigra a királynő olyan mértékben bevédi a területét, hogy más királynő, illetve darázscsalád nem fog odatelepedni.

Az ügyvezető igazgató felvetésünkre kifejtette, a darázspopuláció két, de inkább három éve folyamatosan nő, amiben az éghajlati körülmények változásának is jelentős szerepe van. A fészkek is egyre nagyobbak.

A cég szakemberei is találtak már 5–6 ezres kolóniákat is, ami korábban kevésbé fordult elő. Negatív fejlemény az is, hogy egyre több a lódarázs, ami különösen veszélyes az emberre.

Varga Péterék tavaly is sok helyen segítettek

– Az általános folyamatok azt mutatják, hogy egy-egy populáció folyamatosan emelkedik, majd összeomlik. Ez utóbbi a darazsak esetében szinte biztos, hogy idén még nem következik be – fogalmazott Varga Péter. – Ehhez hosszabb és hidegebb télre, hűvösebb, szeles tavaszra lett volna szükség.

A rovarok egyébként korábban is jelennek meg, így az irtásuk már áprilisban megkezdődik, bár a szakember a májust tartja ehhez az ideális időpontnak.Általában az ekkor elvégzett védekezés egész évre hatásos, de vannak olyan védett, napsütötte helyek, ahol egy esztendőben akár háromszor is szükség lehet a darázsirtásra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában