Magyar Falu Program

2019.03.07. 13:55

Több milliárd forintból fejlesztik a falvakat

Idén legalább 150 milliárd forintból valósulhatnak meg fejlesztések a Magyar Falu Program keretében – mondta Gyopáros Alpár kormánybiztos azon a fórumon, amit a megyei önkormányzat szervezett csütörtökön Békéscsabán, és amin több tucatnyi településvezető vett részt.

Licska Balázs

A kormány a Magyar Falu Program révén erősítené az ötezer lélekszám alatti települések népességmegtartó és -növelő erejét, hogy a falvakban és a kisvárosokban élők életminősége is a lehető legnagyobb legyen, illetve, hogy a közszolgáltatások minél szélesebb körben legyenek elérhetők.

Zalai Mihály, Gyopáros Alpár, Bertáné dr. Bényi Krisztina helyettes államtitkár, dr. Rákóczi Attila a fórumon

A Magyar Falu Programmal kapcsolatban csütörtökön Békéscsabán, a Kornéliában szervezett konzultációt a megyei önkormányzat, a konferencián országgyűlési képviselők mellett a Békés megyei, ötezer lélekszám alatti települések vezetői vettek részt, ez pedig több tucatnyi polgármestert, alpolgármestert, hivatali munkatársat jelentett.

Gyopáros Alpár, a Miniszerelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa a rendezvényt megelőző sajtótájékoztatón elmondta: az elmúlt évtizedekben a kistelepülések lélekszáma nagyobb arányban és nagyobb tempóban csökkent, mint a nagyvárosokban, a fővárosban és az agglomerációban. Erre a folyamatra kívánnak válaszolni az átfogó programmal.

Fotók: Lehoczky Péter

Hangsúlyozta, hogy olyan kérdésekkel kívánnak foglalkozni, amelyek hatnak a folyamatokra, így például a közlekedéssel, vagy éppen az oktatással, a szociális ellátással, az egészségüggyel. Hiszen azok is ezeket a kérdéseket teszik fel, akik családot alapítanak és arról döntenek, hogy egy kistelepülésen keresik-e a boldogulásukat vagy esetleg elköltöznek egy nagyobb településre.

Beszélt arról is, hogy nyilván nem tudnak idén minden kérdésre válaszolni. Ám azok a tervek sem az íróasztal mögött születtek meg, amiket ebben az évben valósítanának meg. Az alapkoncepció kidolgozásában kistelepülések vezetői, országgyűlési képviselők, érdekvédelmi szervezetek vettek részt. Most pedig országjárást tartanak, hogy felmérhessék a további igényeket.

– A Magyar Falu Program nemcsak összetett, hanem hosszú távú is – húzta alá Gyopáros Alpár, hozzáfűzve: idén a fejlesztésekre legalább 150 milliárd forintot szánnak. A kedvezményezettek között lesznek a települési önkormányzatok és a történelmi – katolikus, református, evangélikus – egyházak, az utak korszerűsítése a közútkezelő révén valósulhat meg.

Folyamatosan jelennek meg a pályázati kiírások, az önkormányzatok számára két hónapnyi felkészülési időt hagynak. A végső beadási határidőtől számított két hónapon belül meg is születnek a támogatói döntések, majd heteken belül átutalják az elnyert összeget. Ezt követően rajtolhatnak a fejlesztések.

A Magyar Falu Programban az önkormányzatok pályázhatnak például orvosi szolgáltatások fejlesztésére; bölcsődékre, óvodákra; szolgálati lakásokra; polgármesteri hivatalok felújítására; járdák, utak korszerűsítésére; temetőfejlesztésre.

Segítik a települések beruházásait

Zalai Mihály, a Békés megyei közgyűlés elnöke elmondta, hogy a megyei önkormányzat kötelező feladata a területfejlesztés, de önként vállaltként minden további – valós igényeket kielégítő, népességmegtartó erőt növelő – beruházásban segítenék a települési önkormányzatokat. Ezért szervezték meg a Magyar Falu Programmal kapcsolatos fórumot is. Hozzátette: a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program megvalósítása a megfelelő ütemben halad, több beruházás véget is ért.

– A különféle programoknak köszönhetően rengeteg fejlesztési forrás érkezik Békés megyébe – mondta a rendezvényen dr. Rákóczi Attila, a megyei kormányhivatal főigazgatója, példaként említve az útfejlesztéseket, a Modern Városok Programot és a Magyar Falu Programot, illetve kiemelve, hogy azok mind hozzájárulnak Békés megye felzárkóztatásához. Azt ígérte, hogy a kormányhivatal minden esetben határidőre elvégzi a fejlesztésekkel kapcsolatos hatósági tevékenységet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában