szakember

2019.03.03. 11:37

Sokszor hónapokat kell várni a javításra

Feltépett tető, csőtörés, dugulás, áramszünet és elromlott zár. Néhány azon problémák közül, melyeknél azonnal szükség van szakemberre. A segítségük nélkül komolyabb károk történhetnek, vagy akár az egész háztartás is megbénulhat. A szerelőkre azonban sokszor heteket, hónapokat kell várni.

Busi Ottó

A mindennapi életben többféle olyan krízishelyzet is kialakulhat, amikor azonnali segítségre szorulunk, hogy megvédjük otthonunkat a további károktól vagy épp a háztartást a működésképtelenségtől. Kizárhatjuk magunkat a lakásból, eltörhet a szennyvizet vagy az ivóvizet szállító vezeték, de kitörhet az ablak a téli fagyok alatt, amit aztán azonnal pótolni kell. De akár egy nagyobb vihar leszakíthatja a tetőt vagy megtizedelheti a cserepeket, ezeket is minél előbb pótolni kell; télen pedig a hibás fűtésrendszerek javítása válhat nélkülözhetetlenné. Az elmondások alapján megyénkben a munka jellegétől függően heteket, esetenként hónapokat kell várniuk a megrendelőknek, hogy szakemberhez jussanak.

A tetőfedéssel, bádogos­munkákkal foglalkozó Laczkó Antal, a Bád-Vill Kft. ügyvezetője elmondta, náluk egy felújításra, tetőfedésre akár hónapokat is várakozni kell, de egy viharkár esetén szinte azonnal segítenek a bajbajutottakon. Elmondása szerint, ha például most bejelentkezne valaki, hogy a háza csatornázását kellene megoldani, arra 4-5 hónapot kellene várnia. Sokan kérnek ugyanis ilyen munkát, de a lemezfedéses megbízások és a tetőcserék is nagyon gyakoriak.

– Nagyságrendileg két hét, ennyit kell jelenleg várakozniuk a megrendelőknek – ezt már Csjernyik Tamás, a CsT-Klíma Kft. ügyvezetője mondta. A klímaberendezések telepítésével, javításával és karbantartásával foglalkozó szakember hozzátette, a várakozási idő szezonban körülbelül ennek a duplájára nő. Jelenleg főként a karbantartás a jellemző munka, de klímaberendezések telepítésére is van megrendelő. A karbantartás 5 ezer, míg a telepítés 200 ezer forint körül alakul, de természetesen mindez nagyban függ a munka bonyolultságától és a felhasznált eszközöktől. A szakember a várakozás okait illetően kiemelte az ágazatot érintő munkaerőhiányt, észrevétele szerint nagyon kevés fiatal választja a szakmát.

Akinek zárjavításra van szüksége, az sem várhat azonnali megoldást. Egy békéscsabai zárszereléssel foglalkozó szakember elmondta, körülbelül másfél hetes várólistával dolgozik. Megnézni sem tudja a hibás zárat azonnal, erre is egy-két napot kell várni. Jellemzően új zárak felszerelése miatt keresik, de sok munkát ad a nem megfelelően, szakszerűtlenül beépített zárak, ajtónyitó berendezések kijavítása is.

Az elromlott vízvezeték javítása sem oldódik meg egyik napról a másikra /Illusztráció: Shutterstock/

Czégény Roland vízvezeték- és központifűtés-szerelő úgy fogalmazott, a feladatot pár napon belül felmérik, de a munka megkezdéséig türelemmel kell lenni. Kisebb javításoknál legalább egy hetet, a nagyobb megbízásoknál azonban akár egy hónapot is várakozni kell. Jellemzően WC-tartályok, csaptelepek és fűtőtestek javításánál, cseréjénél kérik a segítségüket, a nagyobb munkáknál pedig komplett vízvezeték- és fűtésrendszerek kialakítását kérik. Az árakról szólva Czégény Roland elmondta, egy jobb minőségű beépített WC mindennel együtt – a munkaköltséget is beleértve – körülbelül 80-90 ezer forint. Egy „Dömötör” tartály cseréje pedig kompletten 10-12 ezer forintba kerül.

Az ágazati szereplők szerint kevés a megfelelő utánpótlás szakemberből. Építkezésekbe, felújításokba is többen vágnak, így megrendelőből is sok van, ezek együttese eredményezi a hosszabb várakozási időt. A megkérdezettek többsége azonban hangsúlyozta, vészhelyzet esetén igyekeznek azt elhárítani a lehető leghamarabb.

A gyorsaságot meg kell fizetni

Azoknak, akik szeretnének viszonylag gyors megoldást a háztartásukat érő problémákra, ma már léteznek olyan szolgáltatások, amelyek ezt garantálják. A Groupama Biztosítónál például egyre népszerűbbek a lakásbiztosításhoz kapcsolható, a halaszthatatlan javításokat rövid határidővel garantáló kiegészítések, a gyorsszerviz-szolgáltatást például már a szerződések hatvan százalékához igénylik.

A biztosító szerint az egyik leggyakoribb a csőtörés vagy dugulás miatti riasztás, de a magukat lakásukból kizáró tulajdonosoknak is azonnal szükségük van zárszerelőre, így tőlük is gyakran érkeznek hívások. A biztosítónál elmondták, nemcsak a hibaelhárítás gyorsaságát garantálják, de a további károk, illetve a balesetveszély megelőzése érdekében szükséges és halaszthatatlan hibaelhárítás költségeit is megtérítik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában