bérelt ingatlan

2019.03.06. 20:04

Nem hárul a bérlőre minden felelősség az ingatlanbérléssel

Sokan élnek nem saját tulajdonú, bérelt ingatlanban Békés megyében. A bútorozott és gépesített bérlemények esetében gyakran merül fel a kérdés, kit terhel a háztartási gépek cseréjének költsége, a bérlő vagy a bérbeadó fizesse ki az eszközök javítását? A választ Szatmári Csaba ügyvéd adja.

Nagy-Laczkó Viktória

Minden háztartásban előfordulhat, hogy a mindennapi használat során elromlik a hűtő, a mosógép vagy éppen a sütő. Egy saját tulajdonú ingatlanban élve a meghibásodások elhárítása nem kérdéses, s jobb esetben a családi kasszából egyhamar megoldódik a probléma. De mi a helyzet, ha az ingatlanban nem a tulajdonos, hanem egy bérlő él? Kit terhel a javítás költsége?

Törvény is szabályozza, ki köteles javíttatni a használat során elromlott háztartási gépeket /Illusztráció: Shutterstock/

– Alapjában véve a szerződési jog a szabadság joga. A jogalkotó a felekre szeretné bízni, hogy a háztartási gépeknek ki lesz a felelőse, de ha nem állapodnak meg erről, akkor másodsorban a törvény szabályait kell alkalmazni. Tehát az lenne a legjobb, hogy a bérleti szerződésben már eleve rögzítenék, kit mi terhel. Ha ezt nem beszélték meg, és később a kérdés vitássá válik, akkor a törvény azt mondja, hogy a karbantartással járó kisebb költségek a bérlőt, a nagyobbak a tulajdonost terhelik – mondta el kérdésünkre Szatmári Csaba ügyvéd.

A szakember az alábbi példán keresztül szemléltette mindezt: ha van egy csillár a bérbe adott ingatlanban, és abban kiégett az egyik égő, akkor az égőcsere a bérlő kötelezettsége, ha tönkremegy a csillár, és meg kell szereltetni, akkor az a bérbeadóé. Egy másik eset: a kazánt évente meg kell nézetni, esetenként kitisztíttatni a bérleményben. Ez a feladat a bérlőre hárul, míg, ha az tönkremegy, a tulajdonos köteles kifizetni a javítást.

Egy másik nagy kérdés, a bérbeadó milyen gyakran tehet látogatást a bérleményben? Az ügyvéd erre azt válaszolta, a tulajdonos ellenőrizheti a bérlemény használatát, de annak kizárólag a bérlő szükségtelen háborítása nélkül kell megtörténnie.

– A bérlettel a tulajdonos átadja a használatot. Ennélfogva egy zavartalan használatot kell biztosítania. Ha folyamatosan ellenőriz, az nyilván zavaró dolog. Ebben az esetben az ellenőrzés az ingatlan zavartalan használatát ellehetetleníti, megakadályozza – fogalmazott Szatmári Csaba.

Szóban is megköthető

A köztudomással ellentétben nem minden szerződés feltétele, hogy írásban kössék azt meg. Legtöbbjük szóban, sőt, szavak nélkül, ráutaló magatartással is létrejöhet. Ilyen a bérleti szerződés is – világított rá az ügyvéd. Vagyis a szerződés nem egy papírt jelent, hanem egy megegyezést. Tehát, ha valaki beenged valakit a lakásába, akkor biztos, hogy van valamilyen szerződés, megállapodás a felek között.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában