fejlesztés

2019.03.26. 19:50

Már épül a kerékpárút Gyula és Városerdő közt

Megkezdődött a Gyula és Városerdő közötti kerékpárút építése a közelmúltban. A mintegy 4,5 kilométeres szakasz szép területeken halad keresztül, és a turisztikai mellett hivatásforgalmi jelentőséggel is bír majd.

Papp Gábor

A munkálatok decemberben kezdődtek előbb a növényzet, majd a terep rendezésével – jelentette be a Fehér-Körös Sarkadi úti hídjánál megtartott keddi sajtótájékoztatón dr. Görgényi Ernő polgármester és Alt Norbert alpolgármester, önkormányzati képviselő. A polgármester elmondta, várhatóan a jövő héten elkezdődik a rézsű építése az egykori remetei nevelőotthonig, majd a kivitelezők fel haladnak a töltésre, ahol tovább fog folytatódni a fejlesztés.

Fotók: Kiss Zoltán

A polgármester szólt arról, hogy a támogatási szerződést a pályázati forrásokból és városi saját erőből megvalósuló projektről 2017 nyarán írták alá. Ezt követően számos engedélyt kellett beszerezni, illetve megállapodások megkötésére is szükség volt, hiszen a kerékpárút állami közúton, a MÁV tulajdonába tartozó területeken, vasúti síneken, árvízvédelmi töltésen és magántulajdonú ingatlanokon is keresztül vezet. A nyomvonal mostanra kirajzolódik a Sarkadi út mellett. Az építkezés várhatóan legkésőbb szeptember 30-ig, ideális esetben akár annál korábban befejeződhet.

Alt Norbert alpolgármester, önkormányzati képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy a szakasz rendkívül szép természeti környezetben halad majd, és összességében egy biztonságos, valamint modern kerékpárút születik meg. Kitért arra, hogy az út egy hálózat része is lesz Sarkad-Sarkadkeresztúr-Nagyszalonta, illetve Gyula irányában.

Dr. Görgényi Ernő polgármester kérdésünkre kiemelte, az önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programon 400 millió forintot nyert el kerékpárút-fejlesztésre, amit a város további 135 millió forintos önerővel egészít ki. A projekt részeként a Városerdőig vezető kerékpárút mellett felújítják a Temesvári úti kerékpárút legrosszabb állapotú szakaszát is.

A polgármester felvetésünkre hangsúlyozta, a fejlesztés gazdagítja a város turisztikai értékeit, hiszen biztonságos módon bekapcsolják a kerékpáros turizmusba Városerdőt, valamint a Mályvádi erdőt is. Békés megye egyik legszebb kerékpárútja valósul meg gyönyörű kilátással a Körösök deltájára.

Dr. Görgényi Ernő rávilágított, a fejlesztés ezen felül hivatásforgalmi célokat is szolgál majd.

– Gyulai polgárok laknak Városerdőn életvitelszerűn – ecsetelte. – A legtöbben tavasztól őszig élnek ott, de vannak, akik egész évben. Számukra is biztosítja a biztonságos közlekedést a beruházás. Emellett Gyuláról többen is kijárnak a tüdőkórházba kerékpárral dolgozni. S olyanok is vannak, aki az év számos szakaszában Sarkadról Gyulára kerékpároznak be a munkahelyükre.

Szinte páratlan értékek

A DALERD, Dél-Alföldi Erdészeti Zrt. honlapján kiemelik, Gyula-Városerdő csodálatos természeti környezete alföldi viszonylatban szinte páratlannak számít. A Körösök volt árterein kialakult tölgy-kőris-szil ligeterdők nagy, egybefüggő erdőségeket alkotnak. A XIX. század második felében végzett folyamszabályozások után kialakult másodlagos folyóártéri tájforma Békés megye egyik legszebb táji értéke, ugyanakkor jellegzetes és értékes a vizekhez társuló növény- és állatvilág is. Városerdő természetes kirakodású, homokos partú szabad strandját nyáron előszeretettel látogatják a fürdőzők, horgászok. Ezt a területet kötik most be a biztonságos kerékpáros közlekedésbe, ami egy plusz élmény lehet a túrázóknak, Gyulára látogatóknak.

Alt Norbert alpolgármester, önkormányzati képviselő elmondta, hogy egész évben életvitelszerűen mintegy ötvenen-hatvanan élnek Városerdőn, de a már említett tavasztól őszig tartó időszakban még többen. Az elmúlt években több fejlesztés is megvalósult a népszerű üdülőterületen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában