konferencia

2019.03.21. 13:55

Különleges a kötelék a magyarok és a lengyelek között

Lengyel-magyar kapcsolatok a második világháború időszakában címmel rendeztek konferenciát csütörtökön Szarvason a Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Karán. Az eseményen előadásokat hallgathattak meg a jelenlévők egyebek mellett a nemzetek közötti barátságról és kapcsolatuk alakulásáról.

Vásári Erzsébet

A konferencián Lipcsei Imre dékán köszöntötte a jelenlévőket. Beszédében elhangzott, a pedagógiai karon ez az első lengyel témájú konferencia, ami a Wacław Felczak Alapítvány által kiírt pályázat keretében valósulhatott meg. Hozzátette, a program azonban az üléssel nem ér véget, hiszen az elhangzott előadások megjelennek egy magyar és lengyel nyelvű kötetben és további eseményeket (például emléktábla avatás a Lengyel palotánál május 24-én) is szerveznek majd.

Dr. Kiss-Rigó László püspök /Fotó: Lehoczky Péter/

Dr. Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök elmondta, a történelem sajnos nem arról szól, hogy a nemzetek hogyan tudnak egymással együttműködni és barátságot kötni, hanem sokkal inkább az ellenkezőjéről. Éppen ezért a magyar-lengyel barátság egy olyan egyedi jelenség, amit értékelnünk kell. Különösen azért, mert ez a jó viszony nem csupán érdekből szövődött és példamutató lehet, illetve javára válhat egész Európának.

Takács Árpád kormánymegbízott köszöntőjében elhangzott, örömére szolgál, hogy a Békés Megyei Kormányhivatal szinte minden alkalommal részt vehet valamilyen formában a Gál Ferenc Főiskola rendezvényein. A lengyel-magyar konferenciát pedig különlegesnek tartja, mert üzenetet hordoz minden Békés megyei és minden magyar, illetve lengyel ember számára, hiszen mindkét nemzet nagy hangsúlyt fektet a sajátja mellett közös történelmükre is, amely már lassan ezeréves múltra tekinthet vissza.

Hodálik Pál alpolgármester elmondta, a lengyel-magyar több száz éves barátság azért is érdekes, mert bár más a nyelvünk és gondolkodásunk is, mégis rendíthetetlenül összeköt minket valami. Továbbá úgy gondolja, hogy a legjobb helyre került az erről szóló konferencia, hiszen Szarvas a történelmi Magyarország mértani közepe.

Végezetül Kozma Gábor rektor köszöntötte a jelenlévőket és nyitotta meg az előadások sorát a Barátságra nevelve – A lengyel példa című prezentációjával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában