megelőzés

2019.03.13. 06:55

Jönnek a kullancsok, már most érdemes beadatni az oltást

A kullancsok legtöbbször veszélytelenek, azonban néhány példány közülük súlyos, életet veszélyeztető betegséggel fertőzheti meg az embert csípésekor. Biztonságunk érdekében választhatjuk a védőoltást, amit az egyre melegedő időjárás miatt már most érdemes beadatni – tudtuk meg a háziorvostól.

Vásári Erzsébet

Dr. Sonkoly Iván elmondta, a kullancsokról köztudott, hogy egyre gyakrabban fordulnak elő a természetben, valamint a lakott területeken, ezzel együtt egyre több betegséget is terjesztenek. Hozzátette, ugyan korábban főként tavasszal és nyáron találkozhattunk velük, most viszont már egész évben megtalálhatóak és fertőzőképesek. A legveszélyesebb időszaknak azonban továbbra is az április mondható.

Beszámolójából kiderült, a kullancs által terjesztett betegségek közül a leggyakoribb a baktérium által okozott Lyme-kór, a legveszélyesebb pedig a vírusos agyvelőgyulladás. Utóbbi ellen létezik védőoltás, azonban a többi általa hordozott kórság kivédésére jelenleg nincs vakcina, ezért egyéb módon (zárt ruházattal, riasztó spray-vel vagy kenőccsel) érdemes védekezni. Dr. Sonkoly Iván kifejtette, a megfelelő védelemhez egy három oltásból álló sorozat szükséges, melynek Magyarországon két fajtája kapható.

Ha nem jön ki könnyen, jobb, ha szakemberre bízzuk a kullancs kiszedését /Illusztráció: Shutterstock/

A beadásra többféle séma létezik, de a legáltalánosabb az, hogy az első injekciót követően egy hónap elteltével kell beadni a másodikat, majd egy év múlva a harmadikat. Ezt követően a hatvanadik életévig ötévente, fölötte pedig háromesztendőnként válik szükségessé az emlékeztető oltás.

A továbbiakban elmondta, az oltást elsősorban annak érdemes beadatni, aki sokat tartózkodik a természetben (erdőkben, réteken, legelőkön), mivel a kullancs fűszálakon, bokrokon és a levelek fonákján telepszik meg – maximum másfél méter magasságban – és ott várakozik a vérszívási lehetőségre. Hozzátette, a növényeken túl bizonyos rágcsálók is gazdaszervezetként rendelkezhetnek számukra, így azok előfordulási helyén nagyobb a kullancsok – főként a fertőzött példányok – jelenlétének esélye is.

Dr. Sonkoly Iván elmondta, amennyiben kullancsot találunk magunkban, lényeges, hogy minél hamarabb eltávolítsuk, hiszen ezzel is megelőzhetjük a fertőzést. Ennek során azonban körültekintőnek kell lennünk és arra érdemes eszközzel – hiányában akár ujjal, körömmel, tűvel –, határozott mozdulattal kell megtenni azt. Fontos, hogy az állat testét soha ne nyomjuk össze, és ne próbálkozzunk befullasztani különböző krémekkel vagy olajokkal, mert azzal a vírus- vagy baktériumtartalmú belső részei könnyebben bejutnak szervezetünkbe, amivel fokozódik a megbetegedés veszélye.

Amennyiben azt észleljük, hogy a kelleténél mélyebben fúródott bőrünkbe és kétségessé válik az otthoni, biztonságos eltávolítása, úgy szakemberhez kell fordulni, ahol egy kisebb sebészi bemetszéssel meg tudják oldani a problémát.

Végül kiemelte, eltávolítás után mindenképp figyeljük a csípés helyét, és amennyiben körkörös piros folt terjed bőrünkön, vagy erős fejfájást, szédülést, hányingert, hőemelkedést, izomfájdalmat, nyirokcsomó-duzzanatot tapasztalunk, úgy mindenképp orvoshoz kell fordulni. Az előbbi ugyanis a Lyme-kór, az utóbbiak pedig a vírusos agyvelőgyulladás tünetei lehetnek.

Túrázni akár gyerekkel is lehet, de fontos az elővigyázatosság

A békéscsabai Kovács Norina elmondta, amikor az időjárás engedi, családjával gyakran járnak kirándulni, és különösen kedvelik az erdőket, ezért fokozott figyelmet fordít a kullancsok elleni védelemre. A védőoltást gyermekeinek, férjének és saját magának is beadatta, és az emlékeztető injekciók határidejét is betartják. Emellett a külső védekezési módokat is alkalmazza, a gyerekekre mindig sapkát ad, hajukat betűri alá, és a zárt öltözék mellett néhány óránként riasztóspray-t is használnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában