verseny

2019.03.13. 17:12

Békés megye értékeiről szólt a vetélkedősorozat

Békés megye értékei, valamint a hungarikumok kerültek előtérbe azon a vetélkedősorozaton, amit a Békés megyei önkormányzat szervezett, és aminek megyei döntőjét szerdán tartották meg Békéscsabán mind az általános, mind a középiskolásoknak. A verseny gyomaendrődi és békéscsabai közgés sikerrel zárult.

Licska Balázs

Békés megye kincsei, barangolás értékeink körül – ezzel a címmel hívott életre egy vetélkedősorozatot a megyei önkormányzat egy sikeres pályázatának köszönhetően. A versenyen négytagú csapatok indulhattak, akik az iskolai és a járási fordulót követően szerdán Békéscsabán a megyei döntőn mérették meg tudásukat, ügyességüket. Minden járásból egy-egy társaság került a megyei fináléba az általános iskolások és a középiskolások esetében is.

Fotók: Imre György

Sztahovics Zsuzsanna, a megyeháza kommunikációs referense, a verseny szervezője elmondta, hogy a megyei döntőn elméleti és gyakorlati feladatokkal találkoztak a gyermekek. Az elméleti résznél a lexikális tudásukat csillogtatták meg, azt, hogy mennyire ismerik a települések, Békés megye, a külhon kincseit, a hungarikumokat. A gyakorlati résznél pedig a kreativitásukat mutatták meg a fiatalok: rajzoltak, plakátot készítettek, reklámszöveget és eszperente verset írtak, a leginkább pedig az activity villanyozta fel a résztvevőket, amikor elmutogattak egy-egy értéket.

Tolnai Péter, a megyei közgyűlés alelnöke köszöntőjében kiemelte, hogy a megyei döntőt résztvevő csapatok Békés megye kilenc járásából érkeztek, tehát egész Békés megyét képviselik. A vetélkedősorozat jelentőségét abban látja, hogy annak köszönhetően a fiatalok is bekapcsolódhatnak a hungarikum-mozgalomba, megismerik környezetük kincseit, közelebb kerülnek azokhoz az értékekhez, amikről adott esetben csak szüleiktől, nagyszüleiktől hallottak, múzeumokban láttak.

– Sugárzik a gyerekekről, hogy szeretik Békés megyét – hangsúlyozta a politikus. Úgy tapasztalta, hogy a versenyzők a pedagógusoknak köszönhetően kellően felkészültek a megmérettetésre, rengeteg ismeretanyaggal rendelkeznek az értékek, a hungarikumok kapcsán.

Elméleti és gyakorlati feladatokkal is várták a fiatalokat a megyei vetélkedőn

Mind Sztahovics Zsuzsanna, mind Tolnai Péter kiemelte, hogy bár hivatalosan egy győztest hirdettek az általános és középiskolai kategóriában is, minden egyes csapat nyert, hiszen a fiatalok olyan tudással bírnak, amivel esetleg más társaik nem. Az általános és középiskolai kategóriák megyei nyertesei képviselik majd Békés megyét a Kárpát-medencei fináléban, illetve jutalomként egy többnapos erdélyi kiránduláson is részt vehetnek.

Gyomaendrődi és közgés siker

Az általános iskolások között a gyomaendrődi Kis Bálint általános iskola csapata végzett az élen (Kakati Lili, Beinschrót Boglárka, Medve Dorka, Molnár Nóra, felkészítő: Simonné Szrnka Zsuzsanna). Másodikok lettek a szabadkígyósiak (Ács Linett, Balogh András, Balta Dávid, Nagy Ivett, felkészítő: Nagy Éva és Pelyhéné Lipták Gabriella), harmadikok pedig a gyulai magvetősök.

A középiskolások között szétlövéssel nyert a békéscsabai Közgé csapata (Duma Nóra, Puskás Tímea, Raffai Viktória, Turi Bíborka, felkészítő: Aradszky Ila) a békéscsabai Andrássy Gyula gimnázium egylete előtt (Székács Márk, Székács Kristóf, Baksay Réka, Tóth Gergő, felkészítő: Zanócz Szilvia). Harmadikként zártak a mezőkovácsházi hunyadisok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában