nyelvtudás

2019.03.01. 11:12

Az angolt többen választják a megyében

A Békés megyei diákok körében jóval népszerűbb az angol nyelv, mint a német – derült ki a tankerületi központ tavaly októberben közzétett statisztikájából. Megtudtuk továbbá azt is, hogy az általános és középiskolás tanulók szép számban jelentkeznek különböző szintű nyelvvizsgákra és idegennyelvi versenyekre is.

Vásári Erzsébet

A Békéscsabai Tankerületi Központ beszámolója szerint harmincegy alap- és középfokú intézményükben összesen 8313 diák tanul angol vagy német idegen nyelvet a legutóbbi, 2018. október elsejei statisztikai adatok szerint. Ebből 6941 (83 százalék) csak angolt, 1372 (17 százalék) csak németet és 1482 (18 százalék) pedig mindkét nyelvet tanulja iskolájában.

Hozzátették, angol emelt szintű nyelvoktatás hat tagintézetükben folyik, melyből kettő Békéscsabán, egy Orosházán, egy Kondoroson, egy Medgyesegyházán található, illetve mindkét nyelvet magasabb szinten sajátíthatják el a gyerekek a mezőkovácsházi gimnáziumban.

Több mint nyolcezer diák tanul angolul vagy németül a békéscsabai tankerület iskoláiban /Illusztráció: Shutterstock/

Bánki András tankerületi igazgató elmondta, két tanítási nyelvű képzés a békéscsabai Jankay Tibor iskolájukban van, melynek tanulólétszáma 531 fő. Itt minden diák angol nyelven tanul, és kiemelkedő megyei szinten a nyelvvizsgázóik száma. Az előző tanévben például 26 tanulójuk középfokú, egy tanulójuk pedig felsőfokú vizsgát tett.

A nyelvvizsgákat részletezve a továbbiakban kifejtették, tankerületi szinten összesen 29 diák rendelkezett alapfokú, 479 középfokú, 74 tanuló pedig felsőfokú angol vizsgával, illetve németből 6-an adtak alapfokon, 79-en középfokon, valamint négyen felsőfokon számot tudásukról a 2017/2018-as tanévben. A 2018/2019-es iskolaévben további 10 fő jelentkezett alapfokú, 271 fő középfokú és 29 fő felsőfokú vizsgatételre angolból. Ezen túl feliratkozott még 22 fő alapfokú, 25 fő középfokú és 20 fő felsőfokú németnyelv-vizsgára.

A tankerületi igazgató beszámolójából kiderült, Békés megye diákjai nemcsak a nyelvvizsgák megszerzésében szorgalmasak, hanem idegennyelvi versenyeken is folyamatosan jeleskednek. Ezen belül megyei szintű vetélkedőket tartanak rendszeresen a csabai Erzsébethelyi Általános Iskolában és az Orosházi Táncsics Mihály Gimnáziumban, illetve országosat az Andrássy Gyula Gimnáziumban és a Jankay Tibor intézményben.

Végül megtudtuk, igencsak büszkék lehetünk a megye tanulóira, hiszen az idegennyelvi versenyeken számos diák ért el kiemelkedő eredményeket, melyekkel országszerte is öregbítették Békés megye jó hírét. Ezeken belül jó néhány dobogós helyezést tudhatunk magunkénak például a TELC megyei angolversenyen, az Országos Angol Tanulmányi Versenyen, a TITOK országos tesztversenyen, a Könyv-papír-olló Versenyen, a Lesefüchse Nemzetközi Német Nyelvi Oktatási Versenyen, az Angol Nyelvi Vers és Prózamondó, illetve az Országos német levelező versenyeken is.

Az anyanyelvi kiejtés elérésére törekszenek

Hugyecz Hajnalka, a Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola intézményvezető-helyettese elmondta, elsőtől nyolcadik évfolyamig valósítják meg két tanítási nyelvű képzésüket. Ezen belül alsó tagozatban a készségtárgyakat (ének, rajz, testnevelés, majd a környezetismeret) tanítanak magyar nyelv mellett idegen nyelven is, felsőben pedig a történelem, informatika, civilizáció és földrajz tárgyakat hallgatják angolul a gyerekek. Hozzátette, idegennyelvi lektorokkal (egy brit és egy amerikai tanár) dolgoznak azért, hogy az anyanyelvi kiejtést minél jobban elsajátítsák a diákok.

Beszámolójából ugyanakkor az is kiderült, a két tannyelvű képzés azért vonzó a kisgyermekes szülők számára, mert egyre több információ árad a családok felé idegen nyelven, ezen túl lehetőséget kapnak általa a diákok arra, hogy a későbbiekben akár külföldi tanulmányokat folytassanak, vagy angolul tanuljanak egy magyar egyetemen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában