galériával, videóval

2019.02.27. 19:00

Útnak indulhat a koraszülöttmentő Gyulán

Ünnepélyes keretek közt helyezték üzembe a Viharsarki Koraszülött-mentőautót szerda délelőtt Gyulán.

Papp Gábor

Mint az esemény beharangozójában elhangzott, a szerdai ünnepséggel egy hosszú út végéhez érkeztek; 2016-os megalakulása óta a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány legfőbb célja az volt, hogy egy olyan jármű beszerzése történjen meg, aminek köszönhetően a világra jött koraszülött, beteg és műtétet igénylő újszülött gyermekek a szállítási idő rövidülésével kerüljenek a jelenleginél gyorsabban az életüket segítő és gyakran megmentő ellátásba.

A mentő működtetéséről szóló megállapodást dr. Abrulrahman Abdulrab Mohamed, dr. Becsei László, dr. Csató Gábor és prof. dr. Pintér Sándor írta alá /Fotó: Imre György/

Dr. Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója elmondta, a születést követő, korai időszakban elszenvedett sérülések az egész életre kihathatnak.

– A koraszülött-ellátás, illetve –mentés fejlesztésének, valamint az ezért dolgozó alapítványoknak köszönhetően a koraszülöttek halálozási és megbetegedési rátája jelentősen csökkent Magyarországon – tette hozzá. – Fontos cél, hogy a legkorszerűbb, a legmodernebb eszközök legyenek mindenütt, amiért az OMSZ mindent megtesz, de sokat jelent az alapítványok, társadalmi szervezetek, cégek támogatása is.

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő az esemény jelentőségéről szólva hangsúlyozta, az esélyeket mindenütt meg kell próbálni egyenlő módon biztosítani.

– Az időfaktornak a mentésben és az ellátásban rendkívül fontos szerep jut – tette hozzá. – Mindent igyekszünk megtenni, hogy ezen a területen is megfeleljünk az elvárásoknak. Minden életre szükség van, ahogy arra is, hogy egészséges felnőttek váljanak a koraszülött gyermekekből.

Dr. Kovács József kiemelte, a háttér és a technikai feltételek adottak Békés megyében. A koraszülöttmentő üzembe állításával pedig az országosan is jónak számító Békés megyei mutatók még tovább javulhatnak.

Dr. Rákóczi Attila, a társadalmi egyeztetésben is szerepet vállaló Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója elmondta, a szerdai nap a szimbóluma annak, hogy kitartással, akarattal összefogással a lehetetlen is elérhető.

– A legnagyobb érték a gyermek, és különösen oda kell rájuk figyelni, ha segítségre szorulnak – húzta alá. – Az, hogy minden tizedik gyermek koraszülöttként jön a világra hazánkban, elég indok, hogy egy ilyen speciális mentőautó működjön Békés megyében is.

Dr. Becsei László, a Békés Megyei Központi Kórház főigazgató-főorvosa elsőként a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány kitartó munkáját emelte ki.

– A Békés megyei lakosság jogos igénye, hogy közvetlen környezetünkben is koraszülöttmentő működjön, ami a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány munkáját segítve magasabb szintre tudja emelni a megyei koraszülöttek ellátását – nyomatékosította. – Ehhez hozzájárul, hogy hosszú évek munkájának eredményeként várhatóan márciusban befejeződik a gyulai gyermekosztály új helyének kialakítása az intézmény központi tömbjében, majd megtörténhet a beköltözés is. Az osztály jelenleg még távolabb fekszik a szülészeti osztálytól.

– Ennek köszönhetően még jobb körülmények között láthatják el szakembereink a koraszülött gyermekeket is.

A küldetés nem ért véget

Prof. dr. Pintér Sándor, a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány kuratóriumának elnöke elsőként a mentőautó beszerzése érdekében végzett széles körű összefogást méltatta.

A szervezetükről szólva kifejtette, alapítványuk huszonhét éve foglalkozik újszülöttek mentésével Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyében, eddig összesen 21 ezer gyermekeket mentettek meg.

Dr. Abrulrahman Abdulrab Mohamed, a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány elnöke úgy fogalmazott, közös álomból lett valóság.

– A 2016-ban kezdődött álomba rengetegen kapcsolódtak be, olyan kezdeményezésről van szó, amely mögé mindenki felsorakozott – tette hozzá. – Az emberi élet legnagyobb ajándéka a gyermek. Fontos, hogy vigyázzunk rájuk. Ha csak egyetlen gyermeket megmentünk a mentőautónak köszönhetően, a jármű már teljesítette a kötelességét.

Dr. Abrulrahman Abdulrab Mohamed nyomatékosította, a küldetés azonban nem ért véget, most kezdődik igazán, hiszen az autó fenntartása folyamatos feladatot jelent.

Előzmények:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában