Békéscsaba/Gyula

2019.02.21. 11:30

Jól vizsgázott a bírósági távmeghallgatási rendszer

Békés megyében jelenleg a Gyulai Törvényszéken, a Gyulai Járásbíróságon és a Békéscsabai Járásbíróságon van lehetőség távmeghallgatásra. A rendszerhez szükséges végpontokat az összes büntetés-végrehajtási intézetben és számos rendőr-kapitányságon is létrehoztak.

Papp Gábor

Fotó: MW

– Általánosságban elmondható, hogy az ország egész területén egyre gyakrabban alkalmazzák a távmeghallgatási rendszert – tájékoztatta hírportálunknak a Gyulai Törvényszék. 2018 decemberében hazánkban 44 bíró összesen 103 távmeghallgatást tartott. Ebben az időszakban 67 vádlottat, 22 elítéltet vagy egyéb felet, két eljárás alá vont személyt, két polgári peres felet és tíz tanút hallgattak meg ezzel az új technikával.

A távmeghallgatás használata egyre népszerűbb a bírák körében. Mint fogalmaztak, ez többek között a kiépített technikai eszközök kiváló minőségének is köszönhető. A magas felbontású kamerák és okiratszkennerek használatával akár egy fénykép apró részletére is rá lehet közelíteni.

A távmeghallgatási rendszer az ügyeket tárgyaló bíróságoktól távollévő eljárási szereplők jelenlétét biztosítja a valós időben készült, egyidejű kép- és hangfelvétel révén, miközben az elkülönített helyszínen jelenlévő személy gyakorolja az eljárási jogait. A rendszer használata során a kihallgatáshoz legalább két helyszín kapcsolódik. Az egyik az a terem, amelyben az adott ügyben eljáró bíró és azok az eljárási szereplők vannak, akik ezen a helyszínen jelennek meg, vesznek részt a tárgyaláson. A másik az elkülönített helyszín, ahol a távmeghallgatással érintett személy tartózkodik. E két helyszín között a folyamatos és egyidejű kapcsolatot a technikai rendszer biztosítja.

Az eddigi tapasztalatok pozitívak, hiszen kiváló minőségben, költséghatékony módon és hatékonyabban történtek meg az eljárási cselekmények. Megyénkben 2018 de­cemberében több alkalommal a büntetés-végrehajtási bíró használta a távmeghallgatási rendszert a szabadságvesztést töltő elítélt meghallgatása érdekében. A Gyulai Törvényszék másodfokú tanácsa ugyancsak alkalmazta a lehetőséget egy polgári perben, amikor a Szegedi Fegyház és Börtönnel létesült kapcsolat. Így egyik alkalommal sem kellett az érintetteket átszállítani a Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézménybe, ami az eljárás költséghatékonyságát segítette elő. Ezenkívül a Békéscsabai Járásbíróságon 2019 januárjában elkülönített helyszínként több tanút hallgatott meg a Veszprémi Törvényszék.

Csabán is kiépítették. Fotó: L. P.

A rendszer polgári és büntető ügyekben egyaránt alkalmazható. Bírói engedélyes kényszerintézkedés – vagyis a távoltartás, bűnügyi felügyelet, letartóztatás és előzetes kényszergyógykezelés – elrendelése esetén a terhelti jogok maximális biztosítása érdekében csak a terhelt hozzájárulásával van lehetőség az eszköz alkalmazására. A vádemelés utáni eljárásban szintén a terhelt előzetes hozzájárulása szükséges ahhoz, hogy a bíróság úgy tartsa meg az előkészítő ülést, hogy a terhelt nem bíróság előtt jelenik meg, hanem az elkülönített helyszínen. A technikai rendszerrel a terhelten kívül a sértett, a tanú, a szakértő és a tolmács tárgyalási jelenlétének biztosítását is szolgálhatja, ezekben az esetekben nem szükséges egyik eljárási szereplő hozzájárulása sem. A rendszer alkalmazásával az eljárásban fokozottan védett eljárási szereplők nagyobb biztonsága és zavartalan joggyakorlása is biztosítható.

Különleges bánásmódot igénylő személyeket véd

A polgári és a büntetőügyekben egyaránt az eljárási kódexek szabályai az irányadóak. Mindenképpen meg kell említeni a különleges bánásmódot igényló személyek – például szexuális erőszak sértettjének – fokozott védelmét, ugyanis ezen személy kímélete vagy védelme érdekében a bíróság elrendelheti – vagy ha a tizennyolcadik életévét nem töltötte be, el fogja rendelni –, hogy a sértett az eltérő helyen jelen lévő terheltet ne láthassa, illetve hallhassa. A technikai rendszer alkalmas arra is, hogy a különösen védett tanúkat a perbíróság közvetlenül maga hallgassa ki a tárgyalás keretében, ahol az arra jogosultak közvetlenül is kérdezhetnek, azonban az ilyen védett személy alakjának, arcképének, hangjának személyazonosságának védelme érdekében torzítására kerül.

A távmeghallgatási rendszer kiépítésének érdekében az Országos Bírósági Hivatal elnöke egy belső projektet indított 2018 őszén, melynek egyik mérföldköve volt az eddigi 72 végpont kialakítása.

Megtudtuk, a VIA VIDEO program keretében a következő időszakban saját forrásból további 112 bírósági tárgyalóteremben alakítanak ki távmeghallgatási végpontot, ezáltal minden bíróság elérhető lesz a videókonferencia révén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában