különleges ételek

2019.02.22. 12:48

Füstölt házi gabonakolbászt is tölt a gyomaendrődi asszony

Gabonából készít kolbászt Stranszki Mihályné Zsuvega, aki férjével együtt meg is füstöli a különleges ételeket.

Balázs Anett

Korábban már beszámoltunk róla, hogy a gyomaendrődi asszony egy súlyos betegség miatt fordított hátat a húsevésnek. Közel tíz éve vegetáriánus, betegségéből felépült és továbbra sem szándékozik húst enni, de a megszokott ízeket előszeretettel csempészi be a főként növényi alapanyagokból álló étrendjébe.

Mondhatni igazi „vegatort” rendezett Stranszki Mihályné Zsuvega és férje, mikor a többek között főtt búzából, árpából és zabból készült masszát a hagyományos kolbász receptje alapján pirospaprikával, sóval, borssal, köménnyel és fokhagymával fűszerezték. Az így elkészült elegyet műbélbe töltötték, majd megfüstölték a rudakat. A húsmentes kolbászok már régebben is ott sorakoztak az asszony fagyasztójában, azonban azokat először folpackba csavarva tette el, hogy ha paprikás krumplit vagy pizzát készít, legyen mihez nyúlnia az ízesítéshez. Ám a folpack miatt azt nem lehetett felfüstölni, de az íz hiányzott, ezért döntöttek úgy, hogy műbélbe töltik a vega kolbászt.

Stranszki Mihályné Zsuvega a gabonából készült kolbászok címkézését is saját maga végzi /Beküldött fotó/

– Magamnak már régóta készítek hasonló tölteléket, amelyet a vegetáriánus töltött káposztába vagy töltött paprikába szoktam rakni. A gabonakolbász nem új keltű dolog, de nem sok helyen lehet kapni. A férjem, Misi vetette fel, hogy akár mi is megpróbálhatnánk felfüstölni az általam készített különlegességet, ami még finomabb is lehet, mint a bioboltokban kapható termékek – idézte fel Stranszki Mihályné Zsuvega.

Hozzátette, a növényi ételeknél nagyon fontos az ízesítés, ugyanis ezeket az ennivalókat intenzívebben kell fűszerezni. A masszával sem volt olyan könnyű dolgozni, hiszen a hagyományos kolbászhoz képest ebben nincs zsír, ezért jobban tapad, de férjével azt mondják, megéri a fáradságot, mert a végeredmény egy számukra ízletes és egészséges termék.

Stranszki Mihályné Zsuvega azonban azt is hangsúlyozza, hogy természetesen nem ugyanaz, mintha a klasszikus kolbásszal készült ételeket fogyasztaná, de azoknak, akik valamilyen okból kifolyólag nem tesznek húst a tányérjukra, egy pluszízt ad a hagyományos, magyarosabb ízvilágú ételek elkészítésénél.

– A gabonakolbászt utolsóként érdemes hozzáadni az ételekhez, hogy az ne főjön szét teljesen, de a fűszerek aromái kellőképpen ki tudjanak bontakozni, például egy karfiolpörkölt elkészítése során – tanácsolta az asszony, aki bár férje kedvéért megfőzi a húsos harapnivalókat is, ő nem fogyasztja azokat. Sőt, ma már egyre jobban arra törekszik, hogy a zöldségeket, gyümölcsöket lehetőleg szélsőséges hőkezelés nélkül fogyassza el, például turmixként.

Stranszki Mihályné Zsuvega a környékbeli települések piacain már bemutatta a gabonakolbászát. Azt mondja, aki megkóstolta, finomnak találta, sőt egy szegedi üzlet tulajdonosa szerint messze a legjobb azok közül, amiket eddig megízlelt.

Minden alapanyag egészséges, a paprikát is otthon füstölik

Stranszki Mihályné Zsuvega elmondta, a fűszerezéshez használt paprikát – amit saját kertjükben vegyszermentesen termesztenek – és a sót is maguk füstölik, hogy a végeredmény még finomabb legyen. Az asszonyt étkezési szokásai miatt háziorvosa kíváncsiságból havonta küldené vérvételre, azonban felesleges az aggódás, hiszen – mint mondja – teljesen jól érzi magát. A gabonakolbász mellett pedig diókolbászt is készít, amelynek íze a leginkább a fasírtra emlékeztet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában