méregtelenítés

2019.02.17. 19:50

Enni vagy inni: a böjtkúra mint az egészséges életmód része

A böjtkúrák napjainkban újra egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. A tavasz közeledtével sokan foglalkoznak a méregtelenítés, a böjt gondolatával, és talán nem is véletlenül. Hiszen évszakváltáskor, különösen tél végén már évszázadok óta szokás volt egyfajta nagyböjtöt tartani, amely amellett, hogy szervezetünkből sok felesleges salakanyagot eltávolít és megtisztítja azt, hasznos anyagokkal is feltölti energiaraktárainkat.

Balázs Anett

Azonban sosem szabad felelőtlenül, felkészülés nélkül belevágni semmiféle kúrába, sőt, adott esetben érdemes szakember tanácsát is kérni. Dr. Liska-Mohai Marianna belgyógyász, klinikai onkológus 1994 óta tart életmódtáborokat, azóta ő maga is rendszeresen böjtöl. Megyénkben Gyopárosfürdőn és Szarvason is folyamatosan megfordul, ahol segíti azokat, akik hosszabb, akár egyhetes tápmegvonásra adják a fejüket vagy inkább a gyomrukat.

– Tradicionális, vallási értelemben a böjt a lemondásról szól. A lemondás pedig – akár tudatában vagyunk, akár nem – mindig kinyit egy másik kaput. A léböjt során lemondunk a szilárd ételek fogyasztásáról, a szervezetünk egy belső anyagcserére áll át. A zsírraktárainkból fedezzük a napi energiaszükségleteinket, az elöregedett sejteket és gyulladásos fehérjéket használjuk fel, így a felgyülemlett fölösleges anyagcseretermékektől szabadulunk meg. Ezért ezt gyakran méregtelenítésnek, salaktalanításnak is nevezik. A kiválasztást fokozott folyadékfogyasztással, izzadással, légzőgyakorlatokkal segíthetjük elő – tudtuk meg Liska-Mohai Mariannától.

Egy jól megválasztott, betegség esetén felügyelettel véghez vitt böjt energiát ad /Illusztráció: Shutterstock/

A szakember elmondta, egy egyhetes léböjtkúra során a testünk szervei, szövetei regenerálódnak, fiatalodnak, az immunrendszer működése javul és nem utolsósorban bizonyos súlytöbblettől is megválunk. Hozzátette, a leghatékonyabb az a forma, amelynek során nem viszünk be fehérjét, csak gyümölcsök levét, zöldségleveseket fogyasztunk. Egy megfelelő léböjt után nemcsak a testünk újul meg, de a lelkünk is fellélegzik, visszanyerjük a belső békénket.

Sokan ha meghallják a böjt szót, rögtön a kínzó éhségtől tartanak, amely akkor is felléphet, ha két étkezés között a megszokottnál hosszabb szünetet kell tartani, ami mai rohanó világunkban sokszor előfordul.

– A vércukor, és a hozzá kötődő inzulinszint ingadozása váltja ki az éhséget. A léböjt során az energiaszükséglet a zsírsejtekből fedeződik, ketontestek táplálják a sejteket. Ebben a ketogén állapotban bármilyen meglepő, nem jelentkezik a megszokott éhség – hangsúlyozta a belgyógyász. Azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy legkönnyebben úgy lehet eredményesen véghezvinni a böjtölést, ha pihenéssel kötjük össze, vagy érdemes egy csoportban végezni, hiszen a közösség ereje és az azonos szándékkal összegyűlt emberek energiája összeadódik.

Az orvos kifejtette, egy jól beiktatott léböjtkúra kifejezetten ajánlott elhízás, 2-es típusú cukorbetegség, érelmeszesedés, magas vérnyomás, ízületi és mozgásszervi betegségek, fejfájás, allergiás kórképek, bőrbetegségek esetén, ezek tüneteit hatékonyan enyhítheti.

– A legjobb megelőzni a betegséget, ilyen értelemben mindenkinek javasolt. Azonban már meglevő betegség, gyógyszerek szedése esetén feltétlen orvosi konzultáció szükséges, mielőtt valaki bármiféle böjtkúrába is kezdene – emelte ki a szakember.

A kilók mennek, az energia jön

Dr. Liska-Mohai ­Marianna elmondta­, tapasztalatai szerint­ a legtöbb kezdő böjtölőt a súlyvesztés ­motiválja, majd sokan azt érzékelik, hogy kúra után fél-egy évig is kitart a vitalitás, a meg­növekedett életerő.

– Később a fizikai erőnlét növekedése mellett egyre inkább előtérbe kerül az érzelmi, mentális, spirituális megújulás. A böjt alatt alkalmazott masszázs, jóga vagy egyéb kényeztető programok tovább fokozhatják a test és a lélek felfrissülését – fogalmazott a terapeuta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában