ménesbirtok

2019.02.11. 21:10

Elkészültek a látványtervek, építkezhetnek Mezőhegyesen

Katona András építész a ménesbirtok központjának átfogó fejlesztési javaslatát mutatta be Lázár János kormánybiztosnak és Pap István Tibor vezérigazgatónak – olvasható a társaság honlapján. A szakember és cégének mezőhegyesi munkája a ménesbirtok arculati kézikönyvének elkészítésével kezdődött 2017-ben.

Cs. I.

Megújul a hotel, 34 szobát alakítanak ki. Fotó: Menesbirtok.hu

Idén október óta 15 tagú csapat dolgozott a mintabirtok központjának tervein, ami 14,5 hektár területen valósulhat meg a következő három évben. A koncepció 15 épületet érint, 4 teljesen új épület megépítését tartalmazza (a középiskola sportcsarnokát, a városi uszodát, a parancsnokságot az északi kaszárnyával összekötő új rendezvényközpontot, új, fedeles lovardát). A tervezéskor az épített örökség iránti feltétlen tisztelet mellett a funkcionalitás és a 21. század igényeinek való megfelelés voltak ez elsődleges szempontok. 2019/2020-ban az iskolához kapcsolódó beruházások valósulnak meg: megújul az iskola központi épülete, a főállatorvosi villa (a tanügyi épület), a tanműhelyek.

Megújul a hotel, 34 szobát alakítanak ki. Fotó: Menesbirtok.hu

A projekt fontos eleme a parkosítás. Létesül az iskola előtt játszótér. Az új sportcsarnok a lebontásra ítélt régi tanműhelyek helyén, a lőtér helyén pedig az uszoda épül meg. A Hangai postakocsi-állomás és fogadó is új funkciót kap – olvasható a honlapon. A ménesbirtok irodái költöznek oda, a földszinten interaktív látogatóközpont, kávézó és ajándékbolt várja a vendégeket.

Az építkezések még idén elkezdődhetnek. A beruházások második ütemében megújulhat a központi ménesudvar (Csekonics-udvar), a versenyistálló, a keleti lóistálló kocsiszínnel, illetve visszakapja eredeti funkcióját a fedeles lovarda mögötti központi istálló.

Lázár János kormánybiztos valamennyi, folyamatban és tervezési fázisban lévő projekt kapcsán alapvető igényként fogalmazta meg, hogy a mintagazdaság üzemeit, telephelyeit, létesítményeit bejárhatóvá kell tenni a szakmai közönség és a turisták számára.

Pap István Tibor vezérigazgató szerint a Mezőhegyesen megrendezett lovasversenyek, az általános iskolások gyógylovaglása és a lovasok képzési igényei miatt egy új, fedett lovarda megépítése indokolt. A koncepcióban szereplő új épületek egyike egy modern, fedeles lovarda.

További látványtervek (Fotók: Lázár János Facebook oldala):

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában