megyegyűlés

2019.02.07. 13:45

Elfogadták a megyeháza idei költségvetését

Bár a megyei önkormányzat idei költségvetését is elfogadták, a legkomolyabb vitát mégis egy ülés előtt kiosztott levél jelentette csütörtökön a megyei közgyűlés ülésén.

Licska Balázs

Rábólintott a megyei önkormányzat idei költségvetésére a megyei közgyűlés: a kormánypártiak igennel voksoltak, a Jobbik és Árgyelán György (DK) nemmel szavazott, Pluhár László (MSZP) pedig tartózkodott.

Mucsi András (Fidesz-KDNP) sorolta, hogy az elmúlt években hány egyesületet, alapítványt támogattak Békéssámsontól Füzesgyarmatig: 2015-ben 71-t, 2016-ban 101-et, 2017-ben 97-et, 2018-ban 83-at. Ők így ápolhatták hagyományaikat, programokat szervezhettek. Békés megye azon kevés megyék egyike, ahol a megyeháza kisebb-nagyobb összeget biztosít a civil szervezeteknek. Nemes hagyomány, amit meg kell tartani. Ezzel egyetértett Zalai Mihály elnök (Fidesz-KDNP) is.

Több mint egy tucat napirendi pontot tárgyalt csütörtökön a megyeházán a megyei közgyűlés /Fotó: Imre György/

A megyei grémium első embere a büdzsé számaival kapcsolatban hangsúlyozta: a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program több fejlesztése során a megyeháza látja el a projektmenedzsmenti feladatot, köszönetet mondott azoknak a partnereknek, akik bizalmat szavaztak. Békés megye legütősebb területfejlesztési csapatát építették fel, amelynek hála kistelepüléseknek tudnak segíteni. A Magyar Falu Programban is szerepet vállalna a megyei önkormányzat, mind az előkészítésben, mind a projektmenedzsmentben.

Hangsúlyozta: a Bursa Hungarica program keretében ösztöndíjjal segítik a rászoruló egyetemista, főiskolás fiatalokat. Támogatást nyújtanak a mentőknek, tűzoltóknak, rendőröknek. Ismét belevágnak a Megyenap szervezésébe, ami Békéscsaba és Békés megye egyik legjelentősebb köztéri rendezvényé nőtte ki magát az évek alatt. Működteti a megyeháza a megyei Tourinform-irodát, közös megjelenési lehetőséget biztosít a turisztikai szereplőknek, megfelelő szakmaisággal dolgoznak.

Gajdos Attila (Jobbik) kérdésére kiemelte Zalai Mihály elnök (Fidesz-KDNP): a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége (MÖOSZ) évek óta azon dolgozik, hogy bővítsék a megyei önkormányzatok feladatkörét, több javaslatot, ötletet raktak le a minisztérium asztalára. Elindult több kutatás is, látszik, hogy érdemes lenne terhelni a megyei önkormányzatokat. Jelentős átszervezés azonban az önkormányzati választások előtt nem várható, azt követően jelenhetnek meg az információk.

A megyei közgyűlés tárgyalta a megyei önkormányzat tavalyi és idei nemzetközi programját is.

Zalai Mihály elnök (Fidesz-KDNP) elmondta: Békés megye földrajzi elhelyezkedéséből, valamint történelméből fakadóan alakítják a kapcsolatokat. Békés megye a Kárpát-medence szívében helyezkedik el, közel Erdélyhez, Romániához. Békés megye soknemzetiségű, ebből adódóan is fenn kell tartani, meg kell tölteni tartalommal a kapcsolatokat mind a romániai, erdélyi, mind a felvidéki és a vajdasági térségekkel. Fontosnak nevezte, hogy az együttműködések révén a Békés megyei nemzetiségek is tarthatják a kapcsolatot az anyaországukkal.

Egy levél miatt vitatkoztak

Tárgyalja a megyei közgyűlés a Békés megyei nyugdíjasok helyzetét, ezt kérte a nyugdíjas parlament – ez volt annak a levélnek a lényege, amit Pluhár László (MSZP) osztott ki a megyei közgyűlés ülés előtt közvetlenül.

Pluhár László (MSZP) elmondta: több ezer kérdőív felhasználásával készült egy szerinte tárgyilagos anyag. Árgyelán György (DK), Samu Tamás Gergő (Jobbik), Csüllög László (Jobbik) és Gajdos Attila (Jobbik) szerint is érdemes lenne napirendre venni a témát.

Nehezen értelmezhető a nyugdíjas parlament javaslata – mondta Zalai Mihály elnök (Fidesz-KDNP). Az elmúlt években egyszer sem keresték, csak most, az önkormányzati választások évében kapott tőlük egy levelet, ami tele volt kérdésnek álcázott állítással. Pártpolitikai akciónak tartja az egész ügyet. Hangsúlyozta: a nyugdíjas szervezetekkel tartják a kapcsolatot, párbeszédet folytatnak velük. A megyei közgyűlés ülésein intézményi beszámolók vannak, nem foglalkoznak külön nyugdíjasokkal, gyermekekkel, fiatal családokkal. A közmeghallgatáson pedig bárki részt vehet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában