percről percre

2019.02.21. 09:23

Több mint harminc napirendi pontot tárgyalt a csabai közgyűlés

Szó volt az idei költségvetésről – azaz, hogy mire és mennyit költenek –, a közfoglalkoztatásról, a fejlesztésekről, a bölcsődékről, egy esetleges munkásszállóról, illetve a karácsonyi vásárról is többek között.

L. B.

A szerző felvétele

Nagyjából húszperces csúszással megkezdődött a városi közgyűlés

Miklós Attila (MSZP) jelzi, hogy majd a bejelentéseknél szeretne szót kérni, kapni. Takács Péter (LMP) szintén a bejelentéseknél tenne fel kérdést, mégpedig Szarvas Péter polgármesternek.

Egyhangúlag új – nem a városi közgyűlés tagjaiból kikerülő – tagot választottak a József Attila-lakótelepi Településrészi Önkormányzat soraiba, mégpedig a 60 éves, a Bíbic közben élő Horváth Lászlót. Horváth László az ülésen esküt is tett.

A szerző felvétele

Jöhetnek a pénzügyi, költségvetési döntések.

Először is módosították a 2018-as költségvetési rendeletet. Szarvas Péter polgármester elmondta, hogy voltak még olyan események, döntések, amik miatt változtatni kell a helyi rendeleten.

A helyi adóbevételek alakulásáról hangzik el most tájékoztató. Szarvas Péter ismertette, hogy nőttek a helyi adóbevételek. Nagyjából 200 millió forinttal emelkedtek az iparűzési adóból bejövő pénzek 2017-hez képest, így tavaly 4 milliárd 118 millió forint folyt be.

Takács Péter (LMP) szerint pozitív, hogy vannak rendesen fizető vállalkozások, illetve a hátralékok kezelése is megfelelőbb. Tarné Stuber Éva osztályvezető elmondta, hogy vannak még kintlévőségek, de ez nem azt jelenti, hogy az adócsoport nem dolgozna megfelelő színvonalon.

Kaposi László (DK) kritikákat fogalmazott meg, és szerinte a mostani kormány semmivel sem jobb, mint amilyenek 2010 előtt voltak. Szarvas Péter felhívta a figyelmet, hogy 2010 előtt 2,4 milliárd forint jött be iparűzési adókból, tavaly pedig már 3,4 milliárd forint.

Dr. Ferenczi Attila tanácsnok (Fidesz-KDNP) szerint fontos, hogy a számok alapján tudnak jósolni, hogy mi várható a következő években, bízik abban, hogy a következő években is emelkednek az iparűzési adóból befolyó bevételek, mint 2017-ről 2018-ra, ami leginkább a helyi vállalkozásoknak köszönhető.

Takács Péter (LMP) azt mondta, reméli, hogy nemcsak az adóbevételek, hanem a bérek is emelkednek majd Békéscsabán.

A közgyűlés egyhangúlag elfogadta a beszámolót.

Következik az idei költségvetésről szóló vita

Szarvas Péter polgármester elöljáróban – közel fél órában – ismertet több dolgot. Békéscsaba az elmúlt öt évben erősödött, fejlődött, több beruházás valósult meg. Emelkedtek a helyi adókból befolyó bevételek, amiben jelentős szerepet játszottak a helyi cégek. Az önkormányzatnak is fontos szerepe volt abban, hogy olyan környezetet alakítsanak ki, ami megfelelő a vállalkozásoknak, a békéscsabai családoknak. Úgy véli, hogy az önkormányzat jól végezte a dolgát, segítették a város fejlődését. Ha lenne egy lista, hogy milyen fejlesztéseket hajtottak végre, illetve mások milyen beruházásokat valósították meg Békéscsabán, akkor a lista rendkívül hosszú lenne, a fejlesztések minden városrészt érintettek. Döntő szerepe van a fejlesztésekben a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programnak (TOP) és a Modern Városok Programban (MVP). De nemcsak külső segítséggel, hanem saját forrásból is valósítottak meg beruházásokat. A kulturális, sportélet színes volt.

Fotók: Imre György

2019-ben is folytatódik a város fejlődése. Az idei költségvetés tervezése 2 hónapig zajlott, hogy megteremtsék a pénzügyi egyensúlyt. A főösszeg 39,8 milliárd forint, beruházásokra 29 milliárd forintot tudnak költeni, ebből 26 milliárd forintot tesz ki a TOP és az MVP. A tervezés során figyelembe kellett venni a kötelező bérintézkedések hatását, ez 130 millió forintos többletkiadást jelent. Idén 176 millió forinttal több központi támogatást kap a város, mint tavaly, ez fedezi a többletkiadást. 175 millió forintra korábban elkötelezte magát a város, ezek fejlesztések. Az önként vállalt feladatok közel 1,3 milliárd forintot tesznek ki. Számba kellett venni, hogy milyen bevételeket remél a város, a tavalyihoz képest 200 millió forinttal többet remélnek a helyi adókból. Hogy egyensúlyban legyen a költségvetés, 400 millió forintnyi vagyont értékesítene az önkormányzat. Hitel felvételére is szüksége lesz az önkormányzatnak, fejlesztésekre költenék.

Rövidesen elindul a sportcsarnok felújítása, a Munkácsy-negyed fejlesztése, a CsabaPark további fejlesztése, az energetikai projekt, a nyomdaipari képzőközpont és a Wenckheim kerékpárút építése. A TOP részeként is rengeteg beruházás valósul meg, ezeket is sorolta a polgármester. Bővítik a térfigyelő kamerák rendszerét, építik a Kórház utcai stadiont, korszerűsítik a Szigligeti utcai óvoda tanuszodáját.

Az intézményekről is beszélt. A beadott igények kapcsán egyeztettek, volt, ahol kevés, volt, ahol sok tárgyalásra volt szükség. Azt kérte az intézményektől, hogy tartsák a színvonalat. A várossal szerződésben álló szolgáltatóktól is megfelelő munkavégzést kért. Úgy véli, nagyban befolyásolja a város működését a vagyonkezelő zrt. működése.

Kiemelte, hogy az önkormányzat családbarát volt és marad is, számos intézkedés támasztja ezt alá. Bővítették a bölcsődei férőhelyek számát, nyári napközis tábor is lesz, a CsabaBaba program folytatódik. Nem feledkeznek el a fiatalokról, a Békéscsaba Hazavár program ugyancsak megy. A vállalkozásokat ugyancsak segítik a fejlesztésekkel. A civil szféra is számíthat támogatásra.

Szarvas Péter polgármester szerint nem lehet minden felmerülő igényt kielégíteni, de az önkormányzat partner. Fejlesztésekkel, programokkal szolgálják ki a helyieket.

Takács Péter (LMP) arra hívta fel a figyelmet: ha nem lenne TOP és MVP, akkor Békéscsaba alig költene fejlesztésekre. Úgy véli, nagy érdeksérelmet nem okoz senkinek sem a költségvetés, biztosított az intézmények működése, nincs visszalépés az önként vállalt feladatokban. Működésre mindössze 11 milliárd forint jut, ami nem ad túl nagy mozgásteret. Úgy véli, kevés az általános tartalék mértéke. Pozitív, hogy lesz idén napközis tábor.

Miklós Attila (MSZP) örömmel hallja, hogy Békéscsabán minden oké, csak szerinte végig kellene menni a városon, és akkor látni lehetne a problémákat, nem osztja a polgármester véleményét. Hangsúlyozta, hogy az európai uniós források miatt most kell fejleszteni, de foglalkozni kellene azzal is, hogy mit fognak csinálni 2020 után. Van kockázat a működtetésben, a hitelek törlesztésében. Van mit tenni, van mit csinálni.

Bíró Csaba (Fidesz-KDNP), a közművelődési, ifjúsági, oktatási és sportbizottság elnökeként több módosító javaslattal élt. Kérte, hogy az intézmények igényeit – ami új munkatársak felvételét jelenti – elégítsék ki. A gyermekélelmezési intézmény vezetőjeként ismertette, hogy az intézményének költségvetése 1,5 milliárd forintot tesz ki. Az összes önkormányzati intézmény munkatársa nevében segélykiáltással élt, kérte a fizetésük növelését. Fontos lenne megtartani a dolgozókat, erre 30 millió forintot kért. A gyermekélelmezési intézmény közbeszerzési eljárást folytat le, így derül ki, hogy mennyiért tudja megvásárolni a nyersanyagot. Annak árára nincsenek hatással, és az emelkedik. Ha nem szeretnének térítési díjat emelni, akkor az önkormányzatnak kell mellétennie az összeget.

Folytatódott a büdzsével kapcsolatos vita

Dr. Kerekes Attila (Fidesz-KDNP) kért és kapott szót. Kiemelte, hogy nem emelnek adót. Hozzátette, hogy igyekeznek kielégíteni az igényeket, és nem csak hazai és európai uniós forrásokból fejlesztenek a városban. Úgy fogalmazott, beruházásokra iszonyú sok pénz jut, az idei büdzsé harmada megy működésre, kétharmada pedig fejlesztésekre, ebben dicsérte a kormányt.

Szarvas Péter polgármester az általános tartalék kapcsán elmondta: az valóban 1 millió forint. Felhívta a figyelmet egy másik tartalékra, hogy az viszont jelentősen emelkedett, 25-ről 35 millió forintra, ez főleg az intézményeket érinti. További keretek is vannak, amikhez problémák esetében hozzá tudnak nyúlni.

Kocziha Tünde (Jobbik) azt mondta: nem rózsás a helyzet. Nem az önkormányzat rossz gazdálkodása miatt van szükség hitel felvételére, hanem azért, mert a kormány olyan feladatokat ró az önkormányzatokra, amire nem vagy nem elég pénzt ad. A fejlesztések kapcsán kiemelte: emelkednek az építőipari árak, így, mire meg tudják valósítani a beruházásokat, nem elég a kapott támogatás, így a fejlesztések komoly költséget jelentenek az önkormányzat számára.

Nagy Ferenc alpolgármester szerint egy jó költségvetés készült. Garantálja, hogy legalább a tavalyi színvonalon működjenek az intézmények. A büdzsé fejlesztéscentrikus, megalapozza a jövőt. Mint fogalmazott, sikerült a 400 millió forintos fedezethiányra is megoldást találni. Bár senki nem szeret hitelt felvenni, nem látja problémának a hitel felvételét, az nem okoz majd gondot.

Fülöp Csaba (MSZP) ragadott mikrofont. Örömtelinek mondta, hogy a fejlesztések folytatódnak, részben városi pénzből, ilyen a Szigligeti utcai tanuszoda korszerűsítése. Úgy véli, teljesülhet az, hogy 200 millió forinttal több folyik be idén iparűzési adóból, mint tavaly. Több kockázatot lát viszont abban, hogy vagyonértékesítésből bejöhet-e 350 millió forint, és pár éven belül elfogyhat az értékesíthető ingatlanvagyon, ha ezt a tendenciát folytatják. A hitelt pedig majd szintén saját erőből kell törleszteni. Fontosak az önként vállalt feladatok, amik nemcsak kultúrát és sportot jelentenek, hanem a civil szférát vagy akár a területfejlesztést is érintik.

Hanó Miklós alpolgármester (Fidesz-KDNP) hangsúlyozta, hogy komoly egyeztetések előzték meg most is a költségvetés tervezetének összeállítását. Kiemelte, hogy az MVP révén is sokat hozzátesz a kormány a város költségvetéséhez. Aláhúzta, hogy szükség van kommunális fejlesztésekre, utak és járdák rendbe tételére, azokra is jelentős összeget fordítanak – utakra 150 millió forintot -, választókerületenként pedig 5 millió forint áll rendelkezésre, többek közt járdákra.

Kaposi László (DK) az önként vállalt feladatokról szól. Úgy véli, 90 százalékban megfelelően rakták össze a költségvetést. Bár szükség van kultúrára, sportra, úgy véli, túlfinanszírozzák az önként vállalt feladatokat, ezért szorgalmazta korábban, hogy csökkentsék az önként vállalt feladatokra biztosított forrást, inkább költsék utakra, járdákra.

Bíró Csaba (Fidesz-KDNP) elmondta Kocziha Tünde (Jobbik) szavaira reagálva, hogy minden intézmény takarékos gazdálkodásra törekszik, és ez meg is valósult az elmúlt években.

Kiss Tibor alpolgármester (Fidesz-KDNP) kért és kapott szót. Komoly értéknek mondta, hogy a költségvetés több mint tizedét önként vállalt feladatok ellátására fordítják. Nagy fejlesztések valósulnak meg.

Szarvas Péter polgármester a státuszbővítésekről is szólt, ugyanis az intézményekről erre is futott be igény.

Szünetet rendeltek el.

Még mindig a költségvetés van terítéken

Nagy Ferenc alpolgármester Bíró Csaba (Fidesz-KDNP) felvetéseire válaszol. Hozzátette: egyetlen intézménynél sem elégítettek ki minden jelzett igényt forráshiány miatt.

Kaposi László (DK) ragadt mikrofont újra. Úgy véli, lehetne még a költségeken faragni, igaz, lehet, hogy azzal csökken az adott politikus népszerűsége. Mert lehet, hogy valakinek rosszabb lenne, de többeknek viszont jobb.

Dr. Ferenczi Attila tanácsnok (Fidesz-KDNP) azt mondta: biztosított az intézmények működése, és nem lesz úgynevezett zárolás, azaz félretett pénz. Részletezte, hogy milyen plusz kiadások terhelik az önkormányzatot, ugyanakkor a kormány több pénzt ad vagy hagy Békéscsabán, tehát a mérleg pozitív. Sorolta a fejlesztéseket is, és mint fogalmazott: biztos, hogy fejlődik a város. Beszélt az önként vállalt feladatokról is, ilyen például a buszközlekedés, a pszichológiai tanácsadás, a sporttámogatás – ezekre szükség van. Az élsport komoly ráfordításokkal jár. Hangsúlyozta: vannak olyan dolgok, amiket nem lehet lefelezni. Beszélt a hitel felvételének szükségességéről is, mint mondta, mind fejlesztésre megy, nem elég a sikeres pályázatok révén elnyert támogatás. Plusz státuszt akkor biztosítanának az intézményeknek, ha saját forrásból megoldják a költségeket. Beszélt arról is, hogy idén emelnék a köztisztviselők fizetését.

Bíró Csaba (Fidesz-KDNP) a gyermekélelmezési intézménnyel kapcsolatban szól. A vállalkozási tevékenységet öt éve indították, munkahelyeket teremtettek, plusz bevételt termeltek. A megtermelt pénzből komoly fejlesztéseket valósítottak meg. Hangsúlyozta: nem magának kéri a plusz fizetést, hanem azoknak a munkatársaknak, akiknek kevés a bérük. Akármilyen ellenőrzést kapott az intézmény, mindig megfelelően vizsgázott, nem ítélték el a gyermekélelmezést.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP) is szót kért és kapott. Mint mondta, szakemberek véleménye szerint a város hitelállománya még nem jelent kockázatot, veszélyt. A kormány részben kompenzálja a kötelező bérintézkedések hatásait. Szorgalmazta, hogy legyen egy akció – a korábbi évekhez hasonlóan –, egy nap, amikor ingyen átveszik a veszélyes hulladékot a lakosságtól.

Takács Péter (LMP) több módosító javaslatot nyújtott be, három témában. Többet költsenek szociális bérlakásokra – ahelyett, hogy támogatják a Csabai Kolbászfesztivált -, legyen az öt listás képviselőnek 500-500 ezer forint, aminek elköltéséről ők dönthetnének. Fásítási programot is indítana.

Dr. Bacsa Vendel jegyző jelezte, hogy Bíró Csaba (Fidesz-KDNP) javaslatáról nem lehet érdemben szavazni. Bíró Csaba annyit javasolt, hogy plusz 30 millió forintot kapjon a gyermekélelmezési intézmény a fizetések növelésére, hogy megtarthassák a dolgozókat.

Szarvas Péter polgármester szerint később is visszatérhetnek a gyermekélelmezési intézmény ügyére, erre szóbeli ígéretet tett.

Dr. Ferenczi Attila tanácsnok (Fidesz-KDNP) jelezte, hogy a státuszbővítésre is később visszatérhetnek, hiszen vannak olyan intézmények, amelyek saját forrásból megoldanák ezt.

Fülöp Csaba (MSZP) módosító javaslatáról voksolnak: többséget kapott.

Takács Péter (LMP) három módosító indítványáról szavaznak. Egyik sem kapott többséget.

A közművelődési, ifjúsági, oktatási és sportbizottság javaslatairól jön a szavazás. Az egyik megkapta a szükséges többséget.

Az egész költségvetésről voksolnak most: 11 igen (Szarvas Péter és a Fidesz-KDNP) és 5 tartózkodás (MSZP, DK, Jobbik, LMP) mellett rábólintott a közgyűlés az idei büdzsére.

A közfoglalkoztatási programok jelentik a következő témát

Szarvas Péter szerint pozitívan alakulnak a munkaerőpiaci számok. Dr. Kerekes Attila (Fidesz-KDNP) dicsérte a közfoglalkoztatottakat, hogy mennyi munkát végeztek.

A fejlesztésekkel kapcsolatos napirendi pontok következnek

Az első a Tünde utcai atlétikai centrum fejlesztése. A szövetség 10 millió forintot ad arra, hogy elkészüljenek a Tünde utcai létesítmény jelentős fejlesztésével kapcsolatos tervek. Szarvas Péter polgármester bízik abban, hogy a tervek elkészülte után a beruházás megvalósítására is ad pénzt a minisztérium az atlétikai szövetségen keresztül.

Dr. Ferenczi Attila tanácsnok (Fidesz-KDNP) a klub elnökeként ragadott mikrofont. Reméli, hogy 200-230 millió forintos fejlesztés valósulhat majd meg a Tünde utcában.

A Kórház utcai teniszpályákat is korszerűsítenék, nagyjából 100 éve építették azokat. Úgy tűnik, hogy az önkormányzat részéről nincs szükség önerő biztosítására.

Az Árpád fürdőben szintén lesz fejlesztés, hála Kutyej Pál vezette úszóklubnak, valamint az országos szövetségnek. 17 millió forintból cserélik a sátrat, illetve más beruházások szintén lesznek.

A víziközművekkel kapcsolatos beruházások vannak napirenden, ilyenekre ad be pályázatot a város.

Korábban felmerült, hogy bölcsőde építésére lehet pályázatot beadni. Ebben kapcsolatban zajlottak egyeztetések, felmérések. Szarvas Péter polgármester elmondta, hogy mik lennének a feltételei egy leendő bölcsőde építésének, egy ingatlan felújításának. Arra jutottak a vizsgálatok végén, hogy egyelőre ne adjanak be pályázatot. A közelmúltban 36 férőhellyel bővült egyébként a bölcsődei férőhelyek száma Békéscsabán.

Takács Péter (LMP) kérdésére elmondta a városvezető, hogy egyeztettek egy jaminai szolgáltatóval, így általuk is lehetne bővíteni a bölcsődei férőhelyek számát, ha szükség lesz rá.

Elektromos járműveket vásárol a település

Minden megyei jogú város, így Békéscsaba is kapott 30 millió forintot, hogy elektromos gépjárműveket vásároljanak. A város kettőt is vesz, hogy önkormányzati feladatokat lássanak el velük – ismertette Szarvas Péter polgármester.

A munkásszállók építésével kapcsolatos pályázatok a következő téma

Munkásszállók építésére is lehet pályázatot benyújtani. Szarvas Péter elmondta, hogy ebben az ügyben egyeztetett az önkormányzat, a Linamarral elképzelhető valamilyen együttműködés. Továbbra is lesznek egyeztetések. Nagyjából 100 embert fogadhatna be a munkásszálló. A pályázat beadásához szükség van engedélyes tervekre, ezért ezeket elkészíttetnék.

Takács Péter (LMP) arra kérdezett rá: ugye korábban szó volt arról, esetleg a volt ÁNTSZ vagy a volt ruhaipari középiskola épülete megfelelő lehet. Szarvas Péter elmondta: a szakemberek ezeket a lehetőségeket elvetették. Egy új munkásszálló építése van a tervekben, a Mazán László utcában.

Dr. Ferenczi Attila tanácsnok (Fidesz-KDNP) az üzemeltetésre kérdezett rá. Nagy Ferenc alpolgármester szerint nem egyszerű a kérdés, de vázolta, hogy mi lehetne a megoldás, amitől egyelőre a Linamar nem zárkózott el, a Csaba-Metál viszont igen.

Szarvas Péter a volt ruhaipari középiskola épületével kapcsolatban azt mondta: az lenne a legmegfelelőbb, ha a jövőben is nevelési-oktatási intézmény lenne benne. Egyébként igaz, hogy egyre romlik az állaga.

Az államtól a város ingyenesen tulajdonba venné egy, a Gyulai út közelében lévő utat, erre a CsabaPark miatt van rá szükség. A kezdeményezésre rábólintott a közgyűlés.

Az Almáskerti Ipari Parkban lévő ingatlannal kapcsolatos napirendi pontot tárgyalják

Itt kiadnának egy 850 négyzetméteres részt egy bérlőnek, aki éves szinten közel 9 millió forintot fizethet így a vagyonkezelő zrt.-nek.

Szünetet rendelnek el.

Folytatódik a városi közgyűlés ülése

Több napirendi ponton gyorsan túlesnek a képviselők, mindegyiket egyhangúlag fogadták el.

A következőkben felújításokkal kapcsolatban döntenek.

A Mackó-Kuckó óvoda Orosházi út 56. szám alatti épületének korszerűsítése a téma. Lefolytattak egy közbeszerzési eljárást, hogy melyik cég végezze el a belső, külső felújítási munkálatokat. Tímár Ella (Fidesz-KDNP) bizottsági elnök elmondta, hogy immár második körben futtatták le a közbeszerzést. A MÁK-PLUSZ Kft. tette a legkedvezőbb ajánlatot nettó 45 millió forinttal. A város – hogy megvalósulhasson a fejlesztés – bruttó 18,3 millió forintot vállal saját erőből, ugyanis nem volt elég a sikeres pályázaton elnyert támogatás.

A Fövenyes utca 1. szám, valamint az Andrássy út 38. szám alatti épület a TOP keretében újulhat meg. Lefolytatták a közbeszerzési eljárásokat. A Csaba-Komplex Kft. nettó 50 millió és nettó 64 millió forintért vállalná a két épület korszerűsítését. Tímár Ella (Fidesz-KDNP) elmondta, hogy ebben az esetben is szükség lesz saját erőre a várostól, az ajánlatok reálisak voltak, tekintve a mai piaci árakat. A Fövenyes utcai ingatlan felújítása érdekében bruttó 3,1 millió, az Andrássy úti esetében bruttó 16,5 millió forint saját erőt vállal az önkormányzat.

A polgármesteri hivatal Szent István tér 7. szám alatti, valamint Szabadság tér 9. szám alatti épülete is megújulhat a TOP részeként. Tímár Ella (Fidesz-KDNP) elmondta, hogy lefolytatták a közbeszerzési eljárást. Beleférnek abba az összegbe, amit elnyertek a pályázatok során. A Szent István téri épületet nettó 121 millió forintért a Bólem Kft. a Szabadság térit pedig a Jeszenszki Gázszerelő Kft. nettó 86 millió forintért korszerűsítheti.

A Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt. idei üzleti terve van terítéken

Nagy Ferenc alpolgármester szerint dicsérhető a vagyonkezelő zrt. A későbbiekben viszont arról szólt, hogy kevesebb bevétellel számol a cég, miközben a kiadási oldalon többlettel, nem úgy, mint pár évvel ezelőtt. Fontos lenne szerinte megfelelően hasznosítani a város vagyonát. Meg kell találni azokat a lehetőségeket, amikkel lehet kezelni a bérintézkedéseket is.

Szarvas Péter polgármester bízik benne, hogy a hatékony munkával segíti majd a cég az önkormányzat működését, hiszen összefügg a zrt. és az egész város működése. Vannak nem túl kedvező tendenciák azonban. Ismertette: az előterjesztés szerint a városgazdálkodási kft. veszteséggel zárhatja az évet. Úgy véli, többet költenek a saját cégre már, mintha kiadták volna a feladat ellátását – fűnyírást, játszóterek karbantartását – vállalkozásoknak. Elmondta: a városfejlesztési kft. idén már nem kér működési támogatást, sőt, a csabagyöngye szőlőültetvény kapcsán sem. Nem ad okot az optimizmusra az üzleti terv. Kérte a zrt.-t, hogy noszogassa az alá tartozó cégeket, hogy jól teljesítsenek.

Kozma János vezérigazgató elmondta: az ideinek a stabilitás évének kell lennie, túl kell élni. Több olyan dolog van, ami rontja, mint ami javítja a gazdálkodást. Önmagában a bérbe adható ingatlanok aránya nem változott. Nem tudnak már több garázst eladni, eladták az összeset, így azok értékesítéséből nem lesz bevétel. A piacfelújítás is bevételkiesést jelent. De bizakodó, hiszen idén véget érnek a piacos fejlesztések, a CsabaParkban folyók is, tehát jövőre már jobb évre számítanak.

Valóban veszteségesen működött tavaly a városgazdálkodási kft. Azokból az adatokból indultak ki az akkori üzleti tervben, amik rendelkezésre álltak. Közben jelentősen változtak a viszonyok.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a pályázatok kapcsán rengeteg eszköz érkezik, és azokat tárolni kell valahol, mivel nincs sem a piacon, sem a CsabaParkban raktár.

Takács Péter (LMP) után dr. Ferenczi Attila tanácsnok (Fidesz-KDNP) ragad mikrofont. Az üdülők üzemeltetésével kapcsolatban jelezte, lehet, hogy a Békéscsabai Szakképzési Centrummal együttműködhetnének.

Szarvas Péter polgármester kérdezte Kozma Jánost, hogy akik a nyári időszakban füvet nyírtak, azok a téli időszakban mivel foglalkoznak.

A pénzügyi bizottság több módosító indítvánnyal is élt. A zrt. idei üzleti tervét elfogadta a közgyűlés.

Kutyafuttatók épülnek, játszóterek újulnak

Kutyafuttatókat létesítenek a városban, Jaminában, a Lencsési-lakótelepen, valamint a belvárosban, a Bartók Béla úton. Emellett játszótereket újítanának fel városszerte, egy újat is építenének. Ezek érdekében adott be nyertes pályázatot a vagyonkezelő zrt.

Szarvas Péter polgármester kérdezte, hogy nem merült-e fel, hogy a román ortodox templom és a Petőfi utcai iskola közötti területen lenne a belvárosi kutyafuttató. Kozma János elmondta, hogy a szakemberek erre tettek javaslatot. Egyébként egy 30x10 méteres terület lenne a kutyafuttató. Csiaki Tamás osztályvezető elmondta, hogy részletes vizsgálat nem volt a helyszínnel kapcsolatban.

Zajos vitát váltott ki a karácsonyi vásár

Bár még csak február van, máris téma az idei karácsonyi vásár. Felkérnék a múzeumot, a Csabagyöngyét, a könyvtárat, a színházat és a bábszínházat, hogy készítsenek valamilyen programtervezetet. Emellett Bíró Csaba bizottsági elnök és Nagy Ferenc alpolgármester lenne benne a munkacsoportban, azt nem javasolta Szarvas Péter, hogy a korábbi szervező, Frankó Attila is benne legyen, mivel lehet, hogy pályázni fog a vásár rendezésére.

Kutyej Pál (Fidesz-KDNP) szerint előre tisztázni kell, hogy mennyi pénz áll rendelkezésre. Szarvas Péter polgármester jelezte, hogy természetesen takarékosságra van szükség – és kreativitásra.

Takács Péter (LMP) szerint is úgy lenne korrekt, ha elmondanák az intézményeknek, hogy van-e a programra pénz. Szarvas Péter úgy véli, hozzanak ötleteket, és lehet, hogy lesz olyan, amire tudnak adni forrást.

Kaposi László (DK) szerint előre meg kellene határozni, hogy mi legyen, hogy mik az igények, és utána megpályáztatni a szervezést.

Dr. Kerekes Attila (Fidesz-KDNP) szerint érdemes lenne megkérdezni, hogy más településeken hogyan szervezik a karácsonyi vásárt, példaként Győrt hozta.

Dr. Ferenczi Attila tanácsnok (Fidesz-KDNP) hangsúlyozta, hogy a karácsonyi vásárt egy hónapig fenn kell tartani. Azt hitte egyébként, hogy valamelyik intézmény szervezi majd meg az eseményt, viszont akkor a polgármester értelmezésben az intézmény nem vehetne részt a koncepció kidolgozásában. Hangsúlyozta: Frankó Attila korábban nem azért szervezhette meg a vásárt, mert haver, mint ahogy az bizonyos hírekben megjelent.

Szarvas Péter szerint a koncepciónak lesz egy látvánnyal kapcsolatos, valamint egy pénzügyi része. Lehet, hogy majd az általuk kidolgozott tervet maguk az intézmények fogják megvalósítani, de lehet, hogy pályázatot fognak kiírni.

Bíró Csaba (Fidesz-KDNP) szerint egy irányt kell meghatározni, nem konkrétan megmondani, hogy mekkora legyen a jászol. Úgy véli, van egy városmarketing csoport, érdemes lenne őket is bevonni a munkacsoportba.

Szarvas Péter polgármester elmondta, hogy a karácsonyi vásár ügyéről tárgyalnak még áprilisban, a koncepciók alapján. Nagy Ferenc alpolgármesterhez hasonlóan úgy véli, nem érdemes megkötni az ötletelők kezét, hogy mennyi pénz áll a rendelkezésükre. Dolgozzák ki a tervet, aztán majd meglátják, mi lesz.

Nagy Ferenc alpolgármester és dr. Ferenczi Attila tanácsnok (Fidesz-KDNP) között – már-már személyeskedésbe torkolló – vita alakult ki, olyan, mintha elbeszélnének egymás mellett.

Nagy Ferenc alpolgármester hangsúlyozza: hozza be a tervet a munkacsoport, nézzék meg, hogy mennyiből lehet megcsinálni, és a közgyűlés eldönti, hogy tetszik-e vagy sem. Ő fog a leginkább örülni, ha sikerül megcsinálni 0 forintból.

Kutyej Pál (Fidesz-KDNP) végül visszavonta a vitát kiváltó módosító javaslatát, amely szerint 0 forintból kellene megszervezni a karácsonyi vásárt, így kellene ötletelnie a munkacsoportnak.

Bíró Csaba (Fidesz-KDNP) javaslatát elfogadta a közgyűlés, hogy a városmarketing csoport is legyen benne a grémiumban.

Jönnek a bejelentések

Miklós Attila (MSZP) elmondta, hogy készült egy felmérés, ami a nyugdíjasok helyzetét elemzi. Az MSZP kezdeményezte egy alternatív megyei közgyűlés összehívását, mivel a megyei közgyűlés nem tűzte napirendre ezt a kérdéskört.

Takács Péter (LMP) fakivágásokkal foglalkozik. Az Illésházi utcában kivágtak két fát, kérdezte, hogy miért. Jelezte, hogy a Baross utcában úgy fest, hogy vissza lehet majd pótolni négy fát a kerékpárutas beruházás végén.

Véget ért a közgyűlés nyilvános ülése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában