Füzesgyarmat

2019.01.03. 11:15

Tabukat döntött le és életeket mentett odaadó munkájával

Füzesgyarmaton mára komoly szerepet játszik a lakosság életében az egészségvédelem. A békési városban immár több éve rendszeresen tartanak előadásokat elismert orvosok, évente pedig ingyenes szűrésekkel járulnak hozzá az egészségmegőrzéshez. A példaértékű gyakorlatra már külföldön is felfigyeltek, a jövőben Szerbiában és Romániában is szeretnék elindítani a Tegyünk ma a holnapért! elnevezésű kezdeményezést. Az eredményekről és előzményekről a program kitalálóját, Suchné Szabó Editet kérdeztük, aki társadalmi munkában tesz a helyiek életminőségének javításáért.

Nagy-Laczkó Viktória

– Idestova egy évtizede foglalkozik egészségvédelemmel. Mára a városban összeforrt a neve a témával, sikerült összekötnie a füzesgyarmatiakat a szakemberekkel. Kezdetben hogyan fogadták az erőfeszítéseit?

– Kicsit félve kezdtem hozzá, mert tabukat döngettem, hiszen senki sem beszél szívesen a betegségekről, főleg a saját egészségi állapotáról. Mi egy kis közösség vagyunk, így még nehezebb dolgom volt. Szerencsére már az első programra is sokan eljöttek, s az érdeklődés folyamatosan nőtt. Egyre inkább kialakult egy bizalmi kapcsolat a lakosság és köztem, de egymás felé is megnyíltak az emberek. Néhány éve például egy hölgy egy, a kezdeményezés keretében szervezett kiállításon mert először beszélni a melleltávolításáról. Egészen addig nem tudott a környezete a betegségéről.

Suchné Szabó Editet betegsége indította el az úton. Fotó: Kiss Zoltán

– Gyakran kap ehhez hasonló visszacsatolásokat?

– Igen. Az elmúlt 10 évben megannyi előadást, de ami még fontosabb ingyenes szűrést (méhnyakrák) sikerült a településre hoznom. Az utóbbiak alkalmával szinte mindig kiszűrtek egy-egy elváltozást, így rengeteg visszacsatolást kapok. Az érintettek megosztják velem, hogy adott esetben hol tartanak egy kórházi kezelésnél vagy a kemoterápiában. Három évvel ezelőtt például egy másik hölgy azt írta, megmentettem az életét. Ezek azok a pillanatok, amiért megéri csinálni, ezek visznek előre.

– Több ezer gyarmati és környékbeli lakossal találkozott az évek során az egészségvédelemről, -megőrzésről szóló programokon. Mit lát, mennyire tartják fontosnak az emberek a szűréseket?

– Egy jelentős részük kifogást keres arra, miért ne menjen el orvoshoz; túl messze van a rendelő, a szolgáltatás nem felel meg az igényeinek. Amikor ezt felismertem, elkezdtem bővíteni a kezdeményezést, és nekiláttam megszervezni a különféle szűréseket itt helyben. Az ingyenességhez azért ragaszkodtam, mert így a szociálisan rászoruló asszonyok is élhettek a lehetőséggel. Büszke vagyok rá, hogy 2018-ra a felnőtt női lakosság 20 százaléka részt vett a méhnyakrákszűréseken. Érdekes tapasztalat volt, hogy akadt olyan nő, aki a gyermeke születése után 30 évvel végeztette el ezt a vizsgálatot.

– Azóta még tovább bővítette a Tegyünk ma a holnapért! elnevezésű programot, már nemcsak női, hanem férfi-egészségvédelemmel is foglalkozik.

– Az első években főleg a mellrák megelőzésre koncentráltam. Majd sikerült elérni – az önkormányzat támogatásával –, hogy legyen állandó nőgyógyásza a településnek. Onkológusokat, dietetikusokat, nőgyógyászokat hívtam, „beszivárogtam” az iskolákba, óvodákba a HPV-védőoltást, a mozgást népszerűsítettem, többek közt újraélesztési tanfolyamot vittem el az intézményekbe. A szakemberek sokszor ingyen, szívességből jöttek el, anyagiakban pedig gyakran a helyi vállalkozók támogattak. Szívügyemmé vált a társadalmi szerepvállalás, folyamatosan nőtte ki magát a program. Egyre több területet érintettem, mígnem a férfiakat is megcéloztam (prosztataszűrés) három éve. Idén pedig a stroke-kal is foglalkozni fogunk szakemberek segítségével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában