Gyula

2019.01.19. 19:49

Újévi fogadáson köszöntötték a gyulaiakat a városházán

A hagyományos újévi fogadáson dr. Görgényi Ernő polgármester beszámolt az eredményekről és beszélt a jövőről is.

P. G.

Fotó: Lehoczky Péter

A gyulai városháza teljesen megtelt dísztermében megtartott szombati eseményen dr. Görgényi Ernő polgármester hangsúlyozta, 2018-ban mozgalmas évet zártak, amelynek végeztével meglehetősen biztatóan kezdődött 2019 is.

– A képviselő-testület első ülésén egy újabb munkahelyteremtő beruházás támogatásáról hozhattunk igenlő döntést – fogalmazott. – Ezúttal egy új húsüzem kíván megtelepedni a Henyei úti Gyulai Ipari Parkban, 14 új munkahelyet teremtve. Az elmúlt években többször is volt szerencsénk gyulai vállalkozások munkahelyteremtő terveit segíteni. Meglévő üzemek bővültek és újak is létesültek.

Fotók: Lehoczky Péter

Dr. Görgényi Ernő szólt arról, hogy 2010-ben 1460 álláskeresőt tartották nyilván Gyulán, míg 2018-ra 591-re csökkent a munkanélküliek száma.

– Ez pont 591-el több annál, amit szeretnék, de azért 8 év alatt mégis csak 60 százalékkal csökkent az álláskeresők száma Gyulán – ecsetelte. – 2017-ben 151-gyel több vállalkozás működött Gyulán, mint 2010-ben. Ez szám szerint 5478 városunkban működő vállalkozást jelent. 2010-ben az iparűzési adóbevétel 570 millió forint volt, míg tavaly már 956 millió forint.

Kifejtette, 2018-ban a város fejlesztését szolgáló, megnyert önkormányzati pályázatokhoz szükséges önerő 324 millió forint volt. Ezen felül pedig saját erőből 506 millió forint összegű közérdekű beruházást valósítottak meg. A megnyert pályázatok megtöbbszörözték a város fejlesztésére fordítható összeget. A városban 2018-ban megvalósult és folyamatban lévő közcélú beruházások összes költsége közel 6 milliárd forint, ebből a pályázati támogatás mindösszesen 5 milliárd 259 millió forint volt. A polgármester részletesen szólt a tavalyi fejlesztésekről és az idén megvalósuló számos beruházásról is.

A hagyományoknak megfelelően az eseményen adták át a civilekből álló bizottság által odaítélt Sikeres Gyulai Díjakat. Az elismerést ezúttal Nagyné Kotroczó Andrea, az Erkel Ferenc Gimnázium tanára, dr. Beke Szilvia, a Gál Ferenc főiskola pedagógusa, Garami Veronika kórusvezető, tanár, Zsótér Béláné, az Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola nyugalmazott munkatársa és Kiss László író, az Erkel Ferenc Gimnázium tanára érdemelte ki. A Sikeres Gyulai Diák címet Tar Tímea vehette át.

Ezt követően Farkas Gábor Gábriel koncertje következett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában