influenza

2019.01.10. 17:20

Még nincs járvány, de a java hátra van

Az utóbbi hetekben egyre többen keresik fel influenzaszerű tünetekkel az orvosi rendelőket a megyében. Főként légúti és hurutos megbetegedésekkel fordulnak segítségért, az influenzagyanú kevés esetben igazolódott be térségünkben. A szakemberek azonban felhívják a figyelmet, a járvány – mely ellen leghatékonyabban oltással védekezhetünk – még csak ezután, általában januárban éri el Magyarországot.

Nagy-Laczkó Viktória

A téli hónapok nem csak a szánkózást, az esetenként döcögő közlekedést jelentik, ebben az évszakban – főkén januárban – üti fel a fejét az influenza is. A vírusra jellemző tünetekkel orvoshoz fordulók száma folyamatos emelkedést mutat december óta az országban, de ez idáig nem érte el a járványküszöböt.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ Légúti Vírus Osztályára több influenzagyanús betegtől érkezett vizsgálati anyag az elmúlt hetekben. Laboratóriumi vizsgálattal igazolt, influenzavírus által okozott megbetegedéseket a fővárosban, valamint több megye között Békésben is diagnosztizáltak.

A központ legfrissebb adatai alapján a tavalyi év 51. hetén (12.17. – 12.23.) megyénkben a betegforgalom 9767 fő volt, mely átlagosan egy háziorvosi körzetre vetítve csaknem 190 beteget jelent. A megjelentek 0,0082 százalékának tünetei utaltak influenzaszerű megbetegedésre, azaz a térségünkben – az 50. hétnél 2 százalékkal kevesebb – 81 influenzagyanús személyt jelentettek.

A mutatók alapján megállapítható: a 3-5 évesek 6 százalékát, a 6-9 évesek 4 százalékát, a 10-14 évesek 4 százalékát, a 15-24 évesek 13 százalékát, a 25-34 évesek 20 százalékát, a 35-59 évesek 23 százalékát, míg a 60 év felettiek 30 százalékát teszik ki a megbetegedéseknek.

Sonkoly Iván békéscsabai rendelőjében is csökken az influenza elleni védőoltás iránti érdeklődés /Fotó: Lehoczky Péter/

– Az elmúlt egy-két héten belül tapasztaljuk az influenzaszerű megbetegedések szaporodását, de valódi járvány nincs a megyénkben. Főként felső légúti, hurutos betegségekkel fordulnak hozzánk szinte minden korosztályból. Az állapotot olykor torokfájás, köhögés, nátha, láz és időnként szövődmények (gennyes mandulagyulladás, tüdőgyulladás, hörghurut) kísérik – fogalmazott Sonkoly Iván háziorvos.

– Ezen esetek túlnyomó többségében nem igényelnek antibiotikumot, hiszen a vírusok ellen nem hatnak ezek a készítmények. Ritkán tapasztalunk olyan szövődményt (bakteriális felülfertőzést), amikor szükségessé válhat az antibiotikum. Általában tüneti kezeléssel néhány napon, maximum egy héten belül rendbe szoktak jönni a betegek.

A háziorvos a vírus elkerülése érdekében javasolja, a következő időszakban kerüljük a zsúfolt helyeket, szellőztessünk gyakrabban, táplálkozzunk egészségesebben, tegyünk nagy sétákat. Ha a fertőzés jelei mégis mutatkoznak, különüljünk el, főleg kisgyerekektől, krónikus betegektől és idősektől. Ha olyan helyen dolgozik valaki (óvoda, iskola), ahol másoknak is átadhatja a fertőzést, javasolt a néhány napos távolmaradás. Ha ez nem megoldható, ajánlott a gyakori kézmosás, a szájmaszk- és a zsebkendőhasználat.

Egyelőre kevesen kérik a vakcinát

A népegészségügyi központ arra is emlékeztet, a vírus elleni védekezés leghatékonyabb formája a védőoltás. A beadástól számított 10-14 nap alatt ható vakcina megvásárolható a patikákban, a rizikócsoportba tartozók (60 évnél idősebbek, asztmások, cukorbetegek, szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, immunhiányos állapotban szenvedők, várandósok, egészségügyi dolgozók) számára pedig 1,3 millió térítésmentes oltóanyag áll rendelkezésre.

A szakemberek tapasztalatai alapján a vakcinákat egyre kevesebben keresik. Nagy László Tamás, a szeghalmi Dózsa Gyógyszertár vezetője elmondta, idén még nem adtak el egyetlen védőoltást sem, sőt, a szezon óta egy-két darabot vásároltak az emberek. Az utóbbi években csökken azok száma, akik érdeklődnek az akár 2-3 ezer forinttól elérhető oltóanyag iránt. Sonkoly Iván rendelőjében is fogyatkozik azok száma, akik kérik az oltást, már az idősebbek sem élnek az ingyenes lehetőséggel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában