sajtótájékoztató

2019.01.11. 14:31

Idén is megmozgatják a csabaiakat

Békéscsabán pénteken délelőtt a városházán sajtótájékoztatót tartott Szarvas Péter polgármester a 2019. évi HISZEK Benned Sport Program helyi eseményeiről.

Verasztó Lajos

Szarvas Péter polgármester elmondta, az önkormányzat hat program megvalósítására nyert százszázalékos intenzitású támogatást, 9,9 millió forint mértékben az EMMI Sport Szakállamtitkárságától.

– Az elmúlt két évben rendezett programjaink nagy sikert arattak, s a minisztérium kiemelkedőnek tartotta szakmailag is, így valamennyi korábbi programunkat megrendezhetjük, annyi pontosítással, hogy az Óvodai Labdakavalkád helyett az Oviúszás támogatásáról határozott az EMMI, illetve a Középiskola Sportparádé új elemként jött be – hangsúlyozta a polgármester.

A továbbiakban a hat nyertes programról beszélt Szarvas Péter. Elsőként a Középiskolai Sportparádét említette, amely a város hagyományos sporteseménye, és amelynek az időpontja az utóbbi években a Garabonciás Napokra esett. 2018 októberében meg is rendezték. A programban a város középiskolás csapatai számára egy, a sportot, mozgást népszerűsítő, összesen tizenöt sportágat bemutató rendezvényről volt szó.

A második program a Belvárosi uszoda hét végi nyitva tartása. Ez az önkormányzat által 2016 őszén elindított, s azóta is tartó kezdeményezés folytatása. A hétvégi nyitva tartást az önkormányzat az első időszakban a saját költségvetéséből finanszírozta, ám 2017-ben és 2018-ban a HISZEK Benned Program keretein belül nyertek rá forrást. A Belvárosi Általános Iskolában található 25 méteres medence hétvégi (szombat-vasárnap 4-4 óra) kinyitása sokat enyhít az úszás iránti érdeklődők gondjainak megoldásában.

A harmadik program az Óvodai bukfencparádé és oviúszás. A torna 70 éves csabai története során olimpiai, világ- és Európa-bajnokokat adott a magyar sportnak, a sportág utánpótlásának kiválasztását segítheti ez a program.

A Rácz Lukács Tornacsarnokban a tavalyi programnak nagy sikere volt. A múlt évi tapasztalatokat figyelembe véve: a város mintegy 600 nagycsoportos óvodását nyolc délelőtt során (alkalmanként 60-80 gyereket) elszállítanak a tornacsarnokba, s szervezett keretek között lehetőséget biztosítanak számukra a különböző sporteszközök kipróbálására. A bukfencparádé időpontjai: január 16., január 17., január 21., január 22., január 23., január 29., január 30., január 31.

Az Oviúszást az önkormányzat, és a Békéscsabai Előre Úszó Klub 2015 őszén ismét elindította. A költségeket az önkormányzat biztosította. Az EMMI Sportért Felelős Államtitkársága a HISZEK Benned Sport Program keretein belül támogatja az óvodások vízhez szoktató programját, így az önkormányzat terhei csökkennek. A program már megy, a város óvodásainak vízhez szoktató programja folyamatos.

A Sportolj együtt olimpikonokkal program az elmúlt két évben rendkívül sikeres volt. Tíz oktatási intézmény csatlakozott a kezdeményezéshez, nyolc olimpiai bajnokot, és hét további világ vagy Európa-bajnokot láthattak vendégül az iskolákban. Az önkormányzat számos kiváló sportemberrel már fel is vette a kapcsolatot, de a pontos program egyelőre még nem állt össze.

Az ötödik program a Családi Sportfesztivál. A családok sajnos egyre kevesebb időt tudnak együtt tölteni. A szülők elfoglaltak, a gyerekeknek pedig ezer kötelezettségnek kell eleget tennie. A Családi Sportfesztivált kifejezetten a közös és hasznos időtöltés szellemében állították össze a szervezők. Lényeges szempont volt az együttes élmény mellett az is, hogy olyan sportágakkal, sporteszközökkel is megismerkedhessenek a családok, amelyek űzésére korábban nemigen volt lehetőségük. Valamennyi korosztályra gondolva állították össze a programot. A tervek szerint lesz mászófal, trambulin, óriásgladiátor és szumó, szörf szimulátor, felfújható darts, golfpálya, toronyépítés, óriás puzzle. Lehet csocsózni, pingpongozni, gólyalábazni. Erre a rendezvényre január 26-án, szombaton 10 órától 17 óráig kerül sor a CsabaParkban.

A program hatodik eleme a Nők Napja, amelynek keretében egésznapos sportolási lehetőséget kínálnak a hölgyeknek március 9-én, szombaton 10 és 17 óra között a CsabaParkban. A Nemzetközi Nőnaphoz kapcsolódóan számos sportágat kipróbálhatnak a hölgyek, így fitnesz, aerobik, spinning, zumba, flabélos, jóga, pilates, kangoo.

A nap folyamán többek között életmód tanácsadással, egészségügyi mérésekkel, sztárvendégekkel várják az érdeklődőket a szervezők.

Szigeti Csaba, a városháza sportcsoport-vezetője azt emelte ki, hogy míg 2017-ben 5,8, tavaly 5,7 az idén 9,9 millió forintot nyertek az EMMI-től, ami azt bizonyítja, hogy a minisztérium sikeresnek ítélte a korábbi évek csabai programjait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában