rossz közérzet

2019.01.16. 06:45

Hogyan vészeljük át a „hosszú” januárt?

A csillogó év végi ünnepek után sokunk számára a január hihetetlen hosszúnak és szürkének tűnhet. Nem beszélve az ilyenkor szokásos fagyos időről, ami még jobban megalapozhatja a rossz hangulatot. Következzen néhány tipp arra vonatkozóan, hogyan vészelhetjük át könnyedén ezt az időszakot.

Balázs Anett

Frankó Tünde kineziológus is tapasztalja, hogy az év ezen időszakában kliensei közül is többen vannak, akik kicsit befelé fordulnak, ami nem biztos, hogy rosszat jelent, attól függ, hogyan állunk hozzá.

– Felesleges azon bánkódni, hogy esik a hó vagy éppen az eső. Selye Jánost, a híres magyar stresszkutatót idézve „Küzdj, ha a cél nemes, de ne állj ellen, ha nem érdemes”. Azaz fogadjuk el, hogy tél van, hiszen ez a természet menete. A környezet is elcsendesedik ilyenkor, ez egy remek időszak arra, hogy mi is egy kicsit magunkba nézzünk, akár elővegyünk néhány szépirodalmi alkotást vagy éppen önfejlesztő könyvet – javasolja a szakember. Azonban ha valakin mégis eluralkodna a lehangoltság, Frankó Tünde a szabad levegőn végzett sétát és a keresztirányú mozgások gyakorlását tanácsolja, amelyek a jobb és a bal agyfélteke működését hozzák szinkronba, ezzel elősegítve az értelmi és érzelmi kiegyensúlyozottságot.

Az időjárás is erősíti a negatív érzéseket /Illusztráció: Shutterstock/

Kiemelte, mindezt jó, ha akkorra időzítjük, mikor süt a nap, ugyanis a D-vitamin-készletünk ilyenkor erősen megcsappanhat, amit tanácsos pótolni. Ha nincs természetes forrás, akkor táplálékkiegészítők formájában.

– Teremtsünk napfényt a lelkünkben is, ami tudatos gondolkodással jól kivitelezhető. Egyrészt régi szép emlékek felidézésével, vidám képekkel és gondolatokkal töltsük fel az elménket. Másrészt jó időszak lehet ez a mostani arra is, hogy az elkövetkező nyár vagy év hátralévő eseményeit megtervezzük. Papírra is vethetjük, hogy hova akarunk eljutni, kivel és mit szeretnék megvalósítani – tanácsolja a szakember. Hozzátette, az érzékszerveink többirányú stimulálásával szintén hozzájárulhatunk ahhoz, hogy jobb kedvre derítsük magunkat. Így egy illatos, meleg vízzel teli kádban vett fürdő, a gyertya lángja, élénk színű textíliák használata, finom teák, mind-mind pezsdítően hathatnak testünkre és lelkünkre egyaránt.

A boldogsághormonokat jelentősen aktivizálja a sport is, ha van lehetőségünk, menjünk el síelni, korcsolyázni a családdal, barátokkal. Sétáljunk nagyokat a szabad levegőn. Ehhez nem kell messzire menni, a megyében télen is számtalan gyönyörű hely várja a természetbe vágyókat. Tóth Imre, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrkerület-vezetője elmondta, évről évre minden januárban szerveznek téli túrákat, melyek egyike a Biharugrai- és a Begécsi-halastavak által alkotott tórendszer környékének és állatvilágának felfedezése.

– A túra általában egyórás, ez idő alatt hat kilométert teszünk meg. Bízunk abban, hogy a hétvégéig kitart a hó, így hangulatos látványban lesz részük az érdeklődőknek, akik a növényzet mellett a gazdag madárvilágot, köztük a legkorábban fészkelő rétisast is megszemlélhetik, de ha szerencsénk van, akkor az ilyenkor rejtőzködő vidrák nászát is megpillanthatjuk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában