új hivatalvezető

2019.01.15. 08:55

Dr. Gulyás György a nyitott, támogató hatóságban hisz

Elsődlegesnek tartom a nyitott hatóság elvét, azt, hogy az embereket, a vállalkozásokat minden területen a leghatékonyabban segítsük ügyeik intézésében – nyilatkozta dr. Gulyás György. A Békés Megyei Kormányhivatal Békéscsabai Járási Hivatalát december 15-étől vezető szakemberrel céljairól, elképzeléseiről beszélgettünk.

Papp Gábor

Nyitott, támogató, a vállalkozások, az ügyfelek érdekében dolgozó hiteles hatóság kialakítása az elsődleges célunk – nyilatkozta hírportálunknak legfontosabb elképzeléséről dr. Gulyás György.

– Elsődleges fontosságúnak tartom, hogy természetesen a jogszabályi rendelkezések betartása mellett mindenben segítsük az állampolgárokat, a vállalkozásokat ügyeik intézésében. Véglegesen szakítanunk kell a hatóság évtizedekkel ezelőtt megszokott klasszikus „ellenőrző, utasító” szerepével, s ehelyett partnerként kell támogatnunk az embereket.

Dr. Gulyás György: embereket segítő, gyors, rugalmas, nyitott és hatékony közigazgatás a cél /Fotó: Lehoczky Péter/

– Miben látja ezen a téren az előrelépés lehetőségét?

– A 21. században az elektronikus ügyintézés érthető módon egyre nagyobb teret nyer. Elkerülhetetlen és szükséges is, hogy a hatóságok ezekkel a változásokkal tartsák a lépést. Mindez már a korábban említettek miatt is fontos, vagyis, hogy az emberek, a vállalkozások gyorsan, hatékonyan, rugalmasan intézhessék ügyeiket. Az elektronikus ügyintézés lehetősége már számtalan területen biztosított, a gazdálkodó szervezetek esetében kötelező is, a természetes személyeknél pedig lehetőség. A jövő egyik kiemelt feladata, hogy még több területen teremtsük meg az esélyt, hogy ügyfeleink akár otthonról is intézhessék ügyeiket.

– A Békéscsabai Járási Hivatal speciális helyet foglal el a megyei járási hivatalok között.

– Csaknem 500 fős szakembergárdával, hat főosztállyal és valóban több szempontból széles körű hatáskörökkel rendelkezünk. Az agrárügyi főosztály, a családtámogatási és társadalombiztosítási főosztály, a hatósági főosztály, a kormányablak főosztály, a környezetvédelmi és természetvédelmi főosztály, valamint a műszaki engedélyezési, fogyasztóvédelmi és foglalkoztatási főosztály egyaránt kiemelten fontos feladatokat végez. A legtöbben természetesen a kormányablak főosztály munkatársaival találkoznak, hiszen például ott intézhetők a klasszikus okmányirodai ügyek. Ezenfelül több területen megyei illetékességgel rendelkezünk. A teljesség igénye nélkül idesorolhatók az építésügyi hatáskörben a kiemelt beruházások, a gyámügyi igazgatásban az örökbefogadás engedélyezése, az örökbe fogadhatónak nyilvánítás, de az agrárügy és a természetvédelem, a családtámogatási, a lakástámogatási, a műszaki engedélyezési feladatok terén is vannak hasonló feladataink.

– Miként lehet ezt az óriási feladategyüttest ellátni?

– A vízióm, hogy olyan szervezetet, hatóságot vezethessek, amelyben a közszolgálat iránt elhivatott, motivált, kiváló szakmai munkát végző kollégákkal dolgozhatok együtt – az ügyintézőktől a vezetőkig. Hiszem, hogy ebbe az irányba tartunk. Talán kissé közhelyesnek hangzik, de ehhez elengedhetetlennek tartom az élethosszig tartó tanulást. Világunk állandóan és nagyon gyorsan változik, amivel csak akkor tarthatunk lépést, ha folyamatosan képezzük magunkat. A munkatársaimat is támogatom ebben, és igyekszem én is folyamatosan tanulni. Mindez persze ugyanazt a célt, az embereket segítő, gyors, rugalmas, nyitott és hatékony közigazgatást szolgálja.

– Szabad idejét mivel tölti ki?

– Nagyon szeretek olvasni, és viszonylag sokat is forgatom a könyveket. Emellett, ahogy említettem, folyamatosan képzem magam. A vezetés és a motiváció kérdése nagyon foglalkoztat, így ebbe a témába erőteljesen beleástam magam. Emellett jelenleg a Szegedi Tudományegyetem HR-szakjogász szakán tanulok, ami összefügg a korábban elmondottakkal.

Megismerte a közigazgatást

Dr. Gulyás György tősgyökeres békéscsabai. Csak egyetemi évei alatt hagyta el a megyeszékhelyet. 2005-ben a Szegedi Tudományegyetemen szerzett jogi diplomát. Előbb a Békés Megyei Közigazgatási Hivatalban, majd a békéscsabai polgármesteri hivatalban dolgozott. 2006. augusztus 1-jétől a békéscsabai polgármesteri hivatalban gyámügyi ügyintéző, 2009-től a titkársági osztályon jogászi munkakört látott el. 2012 végétől a közigazgatási osztály osztályvezető-helyettese lett.

2013 májusától a Békéscsabai Járási Hivatal Járási Gyámhivatalának vezetője, majd gyámügyi osztályvezetője. 2017. július 1-jén a járási hivatal hatósági főosztályának főosztályvezető-helyettesévé nevezték ki. 2018. február 15-étől a hatósági főosztály vezetője, december 15-étől a Békéscsabai Járási Hivatal vezetője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában