szabadulószobák

2019.01.30. 13:53

Azért fizetnek, hogy bezárják őket: izgalmak biztonságban

Megyénkben is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a szabadulószobák. A játék lényege, hogy a résztvevők bizonyos logikai és ügyességi feladatok megoldása után juthatnak ki egy szobából vagy szobarendszerből. Izgalmas és szórakoztató próbatétel, de mennyire biztonságos egy zárt térből való kijutós játék?

Balázs Anett

Az arborétumban működő pálya a tűzvédelmi előírásoknak megfelelően üzemel. Fotó: Babák Zoltán

A kérdés annak az esetnek a kapcsán vetődött fel, mikor egész Lengyelországot megrendítette a hír, hogy öt lány vesztette életét egy szabadulószobában, ahol tűz keletkezett. A 15 éves tinik egyikőjük születésnapját ünnepelték. A tragédia hatására hazánkban is felmerült, hogy a kijutós játékok működését külön rendeletben szabályozzák. A poroltó és a menekülési útvonal már most is kötelező.

Hegedűs Éva már több mint három esztendeje üzemeltet szabadulószobát Szarvason. Két helyszínen és három témában próbálhatják ki magukat a játékosok, ám ezidáig mindenki problémamentesen és élményekben gazdagon jutott ki. A vállalkozó megdöbbent a lengyelországi eseten.

Az arborétumban működő pálya a tűzvédelmi előírásoknak megfelelően üzemel. Fotó: Babák Zoltán

– Mi 18 év alatti csapatokat szülői felügyelet nélkül nem szoktunk beengedni. Eddig még sosem volt semmilyen probléma, vannak esetek, mikor még az ajtót sem zárjuk kulcsra a pánikolósabb játékosok kedvéért. Az arborétumban található pályánk egyikén pedig a résztevők által nyitható ablak is van – fogalmazott Hegedűs Éva.

Hozzátette, a biztonsághoz és a játékhoz az is hozzátartozik, hogy a szobában történteket kamerán keresztül valaki folyamatosan szemmel tartja, sőt, a Szarvason játszók egy kézi adóvevőt is kapnak, így ha elakadnak, azon keresztül is kérhetnek segítséget.

A mostani hatályos jogszabályozások szerint a szabadulószobák nem esnek külön ellenőrzések, elbírálások alá, ezekre – mint ahogyan bármilyen más létesítményre is – az Országos Tűzvédelmi Szabályzat rendelkezései az irányadók – válaszol erre vonatkozó kérdésünkre a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízott szóvivője, Gombos Erik.

– A tűzvédelmi hatósági ellenőrzés alá eső létesítményeket a benne folytatott tevékenységtől függően megadott időközönként ellenőrzik a katasztrófavédelem munkatársai. Legyen szó szabadulószobáról, könyvesboltról, hipermarketről vagy egy üzemről, tűzvédelmi szempontból hasonló követelményeknek kell megfelelni. Az ellenőrzés alapja általánosságban egy 10-20 elemből álló szempontrendszer, ám ez a szám nőhet vagy csökkenhet az ellenőrzés alá vont létesítmény fajtájától függően. Többek között ide tartozik, a létesítmény tűzoltófecskendővel való megközelíthetősége, a kézi tűzoltó készülékek száma és elhelyezése, valamint azok felülvizsgálati iratai, az elektromos rendszer minősítődokumentuma vagy éppen a helyszín oltóvízzel történő ellátottsága – hangsúlyozta Gombos Erik.

Az, hogy egy konkrét szabadulószobára pontosan milyen tűzvédelmi előírások vonatkoznak, attól is függ, hogy az adott épület milyen paraméterekkel rendelkezik, kezdve alapterületével, elrendezésével, magasságával és befogadóképességével, milyen egyéb rendeltetése van az épületnek, illetve, milyen veszélyforrások találhatók benne. A rendszeres tűzvédelmi hatósági ellenőrzések gyakorisága is függ ezektől a körülményektől és jellemzőktől.

A legfontosabb kijutni az épületből

Az egyik sarkalatos pont, amelyet a tűzvédelmi hatóság munkatársai az ellenőrzések során vizsgálnak, hogy a bent tartózkodók veszély esetén bármikor biztonságban ki tudjanak jutni az épületből. Fontos, hogy a szabadba vezető kijáratokat a létesítmény bármely pontjáról el lehessen érni. Gondoskodni kell az útvonalak felismerhetőségéről, megvilágításáról és megfelelő átbocsátóképességéről, hogy baj esetén mindenki időben és testi épségük kockáztatása nélkül ki tudjon jutni az adott épületből.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában