Vegánuár

2019.01.06. 19:44

A környezetre is jó hatással lehet a húsmentes étkezés

Minden évben januárban zajlik a nemzetközi Vegánuár, azaz vegán január. Az egy hónapos életmódkampány arra biztatja az embereket, hogy legalább rövid időre, akár egy napra térjenek át a hús-, hal-, tejtermék- és tojásmentes táplálkozásra.

Balázs Anett

Forrás: Shutterstock illusztráció

Míg a régi időkben jó ha egy héten egyszer került húsos fogás a családok asztalára, addig mára szinte a napi háromszori étkezés állandó részévé vált a hús. Az ünnepek elteltével talán sokak telítődtek a nehezebb, zsírosabb fogásokkal; ezért is esett januárra a veganizmusra buzdító kampány ideje, amikor jobban eshet a növényi alapanyagokból készített ételek fogyasztása. A kezdeményezés nem titkolt célja felhívni a figyelmet a mindennapi táplálkozás egészségügyi, állat- és környezetvédelmi hatásaira­.

Több évtizedes kutatás mutatta ki, hogy a mediterrán étrend a világon az egyik legegészségesebb alternatíva. Ez elsősorban növényi alapú élelmiszerekben – zöldségekben, gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonafélékben, hüvelyesekben és olajos magvakban – gazdag. A növényi étrend egy lépcső az egészségesebb életmód felé vezető úton, emellett számtalan előnnyel jár, az állatjólét előmozdításától kezdve a megnövekedett fenntarthatóságig.

A tej- és tojásmentes sütemény ugyanúgy vegán, mint a húsmentes töltött káposzta /Fotó: Imre György/

Bagdiné Sebestyén Éva, a Békés Megyei Központi ­Kórház Pándy Kálmán Tagkórházának vezetődietetikusa hírportálunknak elmondta, megyénkben is növekvőben van a vegetáriánus, illetve a vegán étkezést követők száma, amely elsősorban a fiatal korosztály körében vált népszerűvé.

– Ha valaki a megfelelő tájékozódás nélkül kezd hozzá a hús elhagyásához, akkor annak kellemetlen következményei is lehetnek. Ezek között szerepel a testsúlycsökkenésből adódó kóros soványság, a B12-vitamin hiánya, vashiányos vérszegénység vagy a zsírban oldódó vitaminok felszívódásának csökkenése. ­Azonban, ha valaki szakszerűen, helyesen összeválogatott növényi ételeket fogyaszt, abban az esetben a fogyás egy optimális testsúly eléréséhez vezethet, így csökken a koleszterinszint, a vérnyomás, könnyebben megelőzhetőek a szív- és érrendszeri betegségek. Emellett, bizonyos kutatások kimutatták, hogy cukorbetegség is kevésbé alakulhat ki – árulta el a szakember.

A vegán étrend a vegetáriánus táplálkozás egyik válfaja, amikor semmilyen állati eredetű táplálék nem alkotja a szervezetbe bevitt ételeket, tehát a hús mellett a tejtermékek, a tojás, sőt, még a méz sem szerepel az étlapon.

Sebők István, a békéscsabai Zöld Bambusz Étterem és Vegán Sziget üzemeltetője elmondta, húsos és húsmentes ételeket egyaránt kínálnak, a két táborban általában fele-fele arányban oszlik meg a fogyasztás.

– Úgy látom, mára divat is lett a vegán étkezés, de vendégeink közül többen valamilyen betegség miatt választják a hús-, tej- és gluténmentes menüinket. A vegán és a vegetáriánus ételeink kidolgozásánál fő szempont volt, hogy a hagyományos ízvilágot megtartva olyan klasszikus, magyaros ételeket készítsünk, melyekben a hús kiváltható növényi eredetű összetevőkre – hangsúlyozta Sebők István. Hozzátette, igen nagy népszerűségnek örvend a húsmentes töltött káposzta, hamburger, a lecsós tofu és a burgonyás haluska, vagy a gyerekek nagy kedvence, a vegán túrós tészta.

Pozitív változások sorát indítja el

A növényi táplálkozásra való áttérés pozitív változást jelent a környezet számára is. Számos tanulmány szerint vegán ételekkel többet ­teszünk a klímaváltozás megállításáért, a környezetszennyezés csökkentéséért, az ivóvízkészlet és az őserdők megóvásáért és nem utolsósorban az állatok jólétéért, mint a bundák bojkottjával, az energiatakarékos izzókkal és csapokkal, autó helyett biciklizéssel, szelektív hul­ladékgyűjtéssel és megannyi egyéb móddal együttvéve.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában