Gyula

2019.01.16. 12:17

A jeles József családról szól a kiadott kötet

Firtosi József Dezső festőművészről, megbízott unitárius hitoktatóról, művészeti és mértani rajztanárról, valamint családjáról írt dokumentumkötetet Székely Árpád és Székely János Csaba.

N.-L. V.

Fotó: A szerző felvétele

A 160 évet felölelő könyvben többek között az élete jelentős részét Gyulán töltő művész munkásságán túl (grafikák, főiskolai rajzok, akvarellek, olajfestmények) a felesége, Tabakovics Ilona versei és szobrászművész öccse néhány alkotása is megtalálható – árulták el a szerzők egy sajtóbemutató keretében szerdán a gyulai Várkonyi Bisztróban.

Fotó: A szerző felvétele

Durkó Károly, a Gyulai Városbarátok Köre elnöke úgy fogalmazott a megjelent mű kapcsán, hogy olyan információkat kaphat az olvasó a polihisztor József Dezsőről és családjáról, amelyek helytörténeti és lokálpatrióta szempontból is felbecsülhetetlen értékűek.

A József családot személyesen is ismerő Székely János Csaba, valamint Székely Árpád hangsúlyozták, a kötet érdekessége azon túl, hogy felsejlik benne Kohán György, Koszta Rozália, Szénási Mihály, Kiss György tanítómestere József Dezső élete, hogy ebben az évben lesz 100 éve, hogy megérkezik a házaspár Gyulára.

A könyv bemutatóját január 23-án a városi könyvtárban tartják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában