tavasszal kezdődhet

2019.01.28. 19:58

A tél is sürgeti a gyulai elkerülő felújítását

Várhatóan tavasszal, a megfelelő időjárási körülmények között kezdődhet el a gyulai elkerülő út rekonstrukcióban érintett részeinek felújítása – tájékoztatta hírportálunkat a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztálya. A társaságot azért kerestük meg a kérdésben, mert az elmúlt hetekben több lakossági, olvasói észrevétel is érkezett lapunkhoz az út állapotával kapcsolatban.

Papp Gábor

Az időjárás függvényében, tavasszal kezdődhet a várt felújítás az érintett, rossz állapotú szakaszon. Fotó: Imre György

A rendkívül rossz állapotok miatt már szinte alig van forgalom az elkerülőn, ennek ellenére gyorsabb a városon keresztül eljutni a Csabai úti körforgalomig – fogalmazta meg észrevételeit egy olvasónk. Mint azt a férfi hírportálunknak elmondta, sokan döntenek a településközponton való áthaladás mellett, amitől persze rendszeresen bedugul a belváros, a posta környéke, főleg a reggeli órákban, de még így is jobb arra menni. Az érintett egyébként a gyulai újvári városrészből autózik mindennap Békéscsabára, ahol dolgozik.

Felvetésünkre megerősítette, egyértelműen praktikusabb volna számára az elkerülőt használni, de vannak olyan szakaszok, ahol már a megengedett 40 kilométer/órás sebességet sem lehet tartani, mert annyi kátyú van az úton, ráadásul több helyen darabokban válik fel az aszfalt, és fél, hogy kárt tesz az autójában.

– Már tényleg csak az jár erre, akinek nagyon muszáj, főleg a kamionok. Már a román autósok is inkább bemennek a városba – ecsetelte. – Ráadásul az eddig viszonylag jó állapotú, a kígyósi elágazás és az Aldi közötti szakasz is egyre rosszabb. Ha végre megcsinálnák a régóta ígérgetett felújítást a határ felőli részen, akkor meg rögtön lehetne ott folytatni, mert addigra az is teljesen tönkremegy. Érthetetlen, hogy miért húzzák el ennyire a felújítást, gyakorlatilag életveszélyes az elkerülő.

Az időjárás függvényében, tavasszal kezdődhet a várt felújítás az érintett, rossz állapotú szakaszon. Fotó: Imre György

A téma egyébként élénken foglalkoztatja a város közvéleményét, a kérdés számos fórumon előkerült már. Egyebek mellett a gyulai csevegő Facebook-oldalán is volt, aki arra figyelmeztette az autósokat, hogy kerüljék el az elkerülőt. Illusztrációként még az aszfaltdarabok fotóját is megosztotta a közvéleménnyel, amelyek kis híján kárt tettek az autójában. Többen is jelezték, hogy hasonló problémával szembesültek.

Más azután érdeklődött, hogy mennyire járható az elkerülő. Néha az iróniát sem nélkülöző válaszokat kapott. Ennek mentén megkerestük a témában a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-t is.

Mint leírták, a gyulai elkerülő esetében a felújításig – amennyiben az időjárás megengedi – a burkolathibák javítását ütemezetten végzik. A felújítás tavasszal, megfelelő időjárási körülmények mellett kezdődhet el.

– A pontos időpontot a várossal és a kivitelezővel együtt ismételten egyeztetjük – hangsúlyozták, majd kérdésünkre megerősítették, hogy a 44-es főút Gyula elkerülő szakasza a Kétegyházi úti körforgalom és a Szabadka Tanya bekötőút között újul meg, két aszfaltréteg bedolgozásával. Megújul a Kétegyházi úti körforgalom is, a régi aszfaltburkolat helyett tartósabb betonburkolatot kap, így biztosítva ezzel a nehéz teherforgalomnak való nagyobb ellenállást.

A felújítás a tervek szerint már tavaly elkezdődött volna, de végül is átkerült az idei esztendőre. A Magyar Közút 2018 augusztusában arról tájékoztatta lapunkat, hogy a munkaterület átadását követően a kivitelezővel történő egyeztetés kapcsán az előzetesen elkészített építési ütemtervet újra kellett terveznie a szakembereknek, a korábbi átfutási idő olyan mértékben növekedett meg, ami figyelembe véve a térség megváltozott forgalomnagyságát is, már elhúzódna a téli üzemeltetési időszakba, amikor ilyen típusú felújítási munkákat már nem lehet végezni. Ezért került át a munka az idei évre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában