áruvásárlási kölcsön

2018.12.16. 06:50

Sokan hitelből finanszírozzák a karácsonyt

A nagyobb üzletekben szinte már furcsán néznek ránk, ha nem áruvásárlási kölcsönből vásárolunk műszaki cikket. Érdemes ezekről a pénzügyi termékekről tudni, hogy a hitel jellemzően a vásárlás helyszínén igényelhető, a törlesztési pálya többnyire jól tervezhető, és gyakran szükség lehet önerőre is.

Busi Ottó

A pénzügyi szakemberek tájékoztatása alapján általánosságban elmondható, hogy az áruhitelek a legmagasabb kamatozású kölcsönök, azonban a nullaszázalékos THM-ajánlatok előnyös konstrukciók lehetnek. A kiszámítható törlesztés mellett nem szabad elfelejteni, hogy törlesztési probléma esetén óriási pluszköltségekre és büntetőkamatokra számíthatunk – hívták fel a figyelmet a szakértők.

– Az áruhitel egy egyszerűen és gyorsan elérhető konstrukció, amit a vásárlás helyszínén tudunk igénybe venni. Így csak azt a konstrukciót tudjuk választani, melyet az adott áruházzal szerződésben lévő bank kínál. A fogyasztásihitel-felvétel előtt mindig gondoljuk át, hogy szükségünk van-e az adott termékre, és ha igen, akkor mindenféleképpen hitellel vásároljuk-e meg, illetve a hitel törlesztőrészlete belefér-e a büdzsénkbe. Ugyanis, ha megcsúszunk a törlesztéssel, úgy súlyos költségeket és késedelmi kamatot kapunk a nyakunkba – árulta el Husi Dávid, a Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Iroda békéscsabai koordinátora.

Fontoljuk meg alaposan a vásárlást! /Illusztráció: MW/

A szakember hozzátette, gyakori, hogy a kereskedéssel szerződésben álló bank áruhitel helyett hitelkártya-konstrukció keretében teszi lehetővé a tartós fogyasztási cikkek értékesítését. A vásárlás tehát egy új hitelkártya terhére történik, és a törlesztésekkel valójában a saját hitelkeretünket töltjük vissza. Azonban a hitelkártya-szerződés a törlesztés végével is fennmarad, így a nyakunkon marad egy határozatlan időre szóló hitelkártya. Ennek rendszeres díjai, esetleges használata még éveken át megterhelhetik a családi kasszát.

A pénzügyi fogyasztóvédők azt javasolják, hogy csak „nélkülözhetetlen” termékeket – például váratlanul elromlott hűtőt, mosógépet – vásároljunk hitelből, és ha így is teszünk, mindig hasonlítsuk össze a különböző pénzügyi termékeket, mert jelentős különbségek lehetnek közöttük.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tájékoztatása alapján a kis összegű „karácsonyi” fogyasztási kölcsönök, az áruházi közvetítőknél akár azonnal igényelhető áruhitelek körében azonban egyre kevesebb pénzügyi intézmény kínál nullaszázalékos THM-konstrukciót. A 13–28 százalék közötti THM-ek ma viszonylag kedvezőbbnek számítanak e terméktípusban, a piaci ajánlatok fele pedig a jelenleg 39,9 százalékos, törvényi maximális THM közelében vannak. Több áruhitel futamideje egyre hosszabbodik, létezik már 7 éves konstrukció is.

Az MNB kiszámolta, miért is érdemes megvizsgálni, hogy milyen feltételekkel veszünk fel áruhitelt. A hitel típusától és az azt kínáló pénzügyi intézménytől függően egy egyéves futamidejű, 200 ezer forintos „karácsonyi” fogyasztási hitelnél akár 45 ezer forint eltérés is lehet a teljes visszafizetendő tartozásnál.

A többség már vásárolt áruhitelből

Az általunk megkérdezettek, arra válaszolva, hogy létezik-e nullaszázalékos hitel, jellemzően igenlő választ adtak. Mindegyikük hozzátette azonban, hogy így vagy úgy, de többet kell visszafizetni a felvett összegnél.

Lapunk néhány békéscsabai elektronikai üzletbe is ellátogatott, azok mindegyikében lehetőség volt áruhiteles vásárlásra. Az egyik nagyobb helyi üzletben kétféle pénzügyi szolgáltató hitele is elérhető volt, és kínálatukban szerepelt nullaszázalékos áruhitel, melyet kifejezetten a karácsonyi vásárlásokra időzítettek, az adott terméket csak december 24-ig vehetik igénybe azok, akik így szeretnének vásárolni.

Annak ellenére, hogy a meglátogatott három boltból kettőben éppen áruhitel-igénylés zajlott, a megkérdezett vásárlók nagy része azt válaszolta, hogy nem hitelre vásárol. Arra a kérdésre viszont, hogy vett-e már igénybe korábban bármiféle kölcsönt elektronikai cikkek vásárlásához, a többség igenlő választ adott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában