pályázat

2018.12.04. 18:38

Öt település közül Szarvas is esélyes a Magyar Tájdíjra

Öt település közül Szarvas is esélyes lett a Magyar Tájdíj elnyerésére – jelentette be Babák Mihály polgármester a Lengyel-palotában tartott keddi sajtótájékoztatón. A Magyar Tájdíj a magyar táj védelme, kezelése, tervezése érdekében kiemelkedő tevékenységet folytató önkormányzatok, önkormányzati társulások és társadalmi szervezetek részére létrehozott díj, melyet a földművelésügyi miniszter tűz ki és amelyet kétévente egy alkalommal, az április 22-ei Föld Napja alkalmából lehet elnyerni.

Balázs Anett

A tét nem kicsi, hiszen a nemzeti szintű program egyik célja, hogy az arra legérdemesebb és legesélyesebb pályázat képviselhesse hazánkat a nemzetközi megmérettetésben, az Európa Tanács Táj Díj pályázatán.

A pályázatot az önkormányzat a Szarvasi Arborétum és a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság közreműködésével nyújtotta be, amely egy, a természeti és épített értékek összefüggő, fenntartható bemutatását szolgáló körút megvalósítását célozta meg a városban – tájékoztatott Fedorják Nóra projektvezető. Elmondta, a benyújtott pályázat célkitűzései közt szerepel az Alföldi táj értékeinek megismertetése, az itt élők környezeti szemléletformálása, a városi terek rendezettsége, valamint a turisztikai látogatottság növelése. Kiemelte, a bíráló bizottságtól érkezett levélben az áll, a benyújtott tervezetet más városok számára is példaértékűnek, követendő mintának tartják.

Hodálik Pál, Babák Mihály, dr. Hanyecz Katalin és Fedorják Nóra /Fotók: Kiss Zoltán/

Dr. Hanyecz Katalin, a Szarvasi Arborétum igazgatója elárulta, többek között olyan fejlesztéseket tártak a minisztérium elé, amelyek egyrészt már megvalósultak, vagy annak létrehozása már tervben van.

– Látva az országot, városunk kicsit kiesik a központtól, de mi mégis azon dolgozunk, hogy szívünk csücske, Szarvas minél előrébb legyen, és meg tudjuk mutatni annak a munkának a céljait, eredményeit, amit itt végzünk – fogalmazott Hanyecz Katalin.

Babák Mihály hangsúlyozta, az Agrárminisztérium Természetvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárságának napokban érkezett levelében visszajelzést kaptak arra, hogy a város működése, fenntarthatósága irányába indított fejlesztései nem csak jók, de példaértékűek és követendő mintát mutathatnak más települések számára is.

A belváros és a külterületek zöld övezeteinek bővítése és az épített örökség védelme is a program részét képezi

– Minden olyan törekvésünk, amelyet a képviselő-testület elfogadott és jóváhagyott, azt mások is látják és méltányolhatónak tartják. Gondolok ezalatt a természeti tájértékek és épített örökségek megvédésére, a zöld területek bővítésére, felújítására, amely mind az élhetőséget és a fenntarthatóságot hozza összefüggésbe – emelte ki a Magyar Tájdíj elnyerésének esélye kapcsán Babák Mihály.

Elhangzott, a következő lépés, a felterjesztés előkészítése, melynek során az Agrárminisztérium ügyintézőjével közösen létrehozott bemutatkozó anyagot tesznek közzé a program e célra létrehozott honlapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában