állatkínzás, frissítve

2018.12.20. 09:29

Harminc kutyát mentettek ki egy gyulai szaporítótelepről

Kedden egy gyulai szaporítótelep kutyái kerültek a Retriever Rescue gondozásába.

P. G.

Fotó: Facebook

Forrás: Facebook

Összesen 29 kutya került el onnan, ebből 23 labrador retriever a fajtamentéshez. A Retriever Rescue Fajtamentő Egyesület arról ír, hogy a kutyák legtöbbje csontsovány, rossz ellátás mellett éltek gazdájuknál. Régóta nem ehettek, a vizük befagyott. A területen halott kutyákat találtak, és több eb súlyos betegséggel küzd. Emiatt vették el a kutyákat a hatóságok a tulajdonostól, amellyel egy időben tartójukat eltiltották az állattartástól.

Fotó: Facebook

A kutyák egy része most állatkórházban, néhányuk pedig ideiglenes befogadónál van. Az állatok ellátása előzetes becsléseik szerint legalább egymillió forintba kerül majd. (Huszonhárom betegvizsgálat és a sok beteg kutya kezelése, 23 szívférgesség teszt, 23 vérlabor az állapotuk felmérése és dokumentálása érdekében, 23 oltás ellenőrzése, szükség esetén pótlása veszettség és kombinált kutyabetegségek ellen is, 23 kutya kullancs és bolha védelem, alapos féreghajtás, előre láthatóan 23 ivartalanítás és további kezelések finanszírozása vár az egyesületre.)

Nem hivatalos információk szerint a tartó nem gyulai, hanem egy környező településen él. Az eset óriási indulatokat váltott ki a Facebookon, illetve a közvéleményben.

Kedden a gyulai polgármesteri hivatal igazgatási osztálya és rendőrség közös akciója keretében vitték el a kutyákat a telepről. Folyamatban lévő ügyről lévén szó a polgármesteri hivatal sem kívánt tájékoztatást adni az eseményekről, ugyanis a rendőrség nyomoz az ügyben, de annak érdekei miatt nem adtak egyelőre bővebb tájékoztatást. Előreláthatólag januárban lesz olyan szakaszban a nyomozás és a vizsgálat, hogy bővebb információk kerüljenek nyilvánosságra a történtekkel kapcsolatban.

Rendőrségi nyomozás indult az ügyben

Érdeklődésünkre Vargáné Szombati Andrea megyei rendőrségi sajtóreferens tájékoztatta hírportálunkat, hogy a Gyulai Rendőrkapitányság állatkínzás gyanúja miatt nyomozást rendelt el és csütörtökön a rendőrök gyanúsítottként hallgattak ki egy férfit. A 22 éves békéscsabai férfi kutyákat tartott egy gyulai tanyán. Az ebeket azonban a gyanú szerint nem etette és nem gondozta rendesen, a tartási körülmények miatt az állatok maradandó egészségkárosodást szenvedhettek volna, vagy el is pusztulhattak volna.

A Gyulai Állatvédő Egyesület is beszámolt a Facebook oldalán a történtekről.

Mint írták: A hatóság kért segítséget tőlük egy telepen levő, állatkínzás miatt elkobzott kutyák miatt. Rendőri kísérettel, jegyzői határozattal kobozták el a kutyákat. 28 kutyából a retriever mentés vitte el a retrievereket. Mi az egyéb fajtákat hoztuk el. Állapotuk kétségbeejtő és van, akinek későn jött a segítség. A körülmények sem voltak akármilyenek .

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában