a pszichológus válaszol

2018.12.18. 10:05

Egyedül is lehet igazi az ünnep

Sokaknak a karácsonyi időszak a családdal való együttlétről szól, azonban előfordulhat, hogy valaki egyedül várja a szentestét. Mit tehetnek az ünnepet magányosan töltők?

Vásári Erzsébet

Illusztráció: Shutterstock

Szabóné dr. Kállai Klára klinikai szakpszichológus elmondta, hogy talán nem is az egyedüllét a legnagyobb probléma ilyentájt, hanem az ahhoz vezető út, vagy annak okai és az abból fakadó következmények határozhatják meg ezeket a napokat. Hozzátette, a magánynak több változata is van: beszélhetünk például a választott, az egy-egy veszteség következtében a szerzett, vagy épp az életfolyamattal együtt járó (ilyen lehet a külföldön dolgozó/tanuló hozzátartozó, vagy épp az ünnepek alatt szolgálatot teljesítő férj/feleség) magányról is, amelyek mind másképp dolgozhatók fel.

Illusztráció: Shutterstock

A szakpszichológus sokéves tapasztalatai alapján a magányosság érzésével járó egyedüllét és az ünnepek gyakran eredményezhetnek lehangoltsággal, örömtelenség érzésével együtt járó állapotokat, viszont ezek önmagukban nem válthatnak ki depresszív betegséget. Elmondása szerint a tervezés, a felkészülés, a „hogyan és mi lesz?” – ami mindenki számára stresszforrást jelent – ellentmondásos módon az egyedül karácsonyozók számára azt a szabadságot és lehetőséget is adja, hogy kifejezetten a saját igényeire, vágyaira, elképzeléseire és elvárásaira hagyatkozhat a tervezés, felkészülés időszakában.

Az ünnep így lehetőséget teremt a testi-lelki kényeztetésre, ami lépésről lépésre meg­tervezve, számukra is az igazi ünnepi érzés kialakulását se­gítheti. Ezentúl érdemes önmaguknak is ajándékot vásárolni, illetve a hangulatot hozó kellékek beszerzésére odafigyelni.

Szabóné dr. Kállai Klára elmondta, az akut veszteség (szakítás vagy haláleset) azonban különös odafigyelésre ad okot a váratlanul egyedül maradó társaink felé. Ez nem egyszerű, hiszen egyaránt probléma lehet, ha elárasztjuk mindenféle programmal és az is, ha kerüljük, szinte rá sem nézünk. Tanácsai szerint a kettő között kell megtalálni a megoldást, de mindenekelőtt tiszteletben kell tartani az illető elképzeléseit, igényeit és elvárásait. Lényegében vele is kell lenni, meg nem is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában