karácsonyi fényfüzérek

2018.12.16. 15:20

Az izzósorok fele akár súlyos tüzet is okozhat a lakásban

A karácsonyi fényfüzérek, világító díszek, külterületi dekorációk fogyasztóvédelmi ellenőrzésekor a kielemzett termékek közel fele „megbukott” a vizsgálatokon. A fogyasztóvédelmi hatóság levetette az üzletek polcairól az érintett termékeket, mert azok akár áramütést vagy lakástüzet is okozhatnak.

Busi Ottó

Budapest, 2012. december 12. Egy mérnök fényfüzéreket készít elõ teszteléshez egy hõtartó szekrényben a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) laborában Budapesten 2012. december 12-én. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság az ellenõrzési és vizsgálati programja alapján a speciálisan felszerelt laboratóriumokban egyre több terméket vizsgálnak a karácsonyi ünnepek elõtt. MTI Fotó: Marjai János

A hangulatos gyertyafényt manapság már izzó- vagy LED-sorokkal helyettesítjük. Mindenki vásárolhat ízlése szerint ezekből, díszítheti házát, lakását, ahogy kedve tartja, világítástechnikai követelmények, előírások e tekintetben nincsenek – árulta el lapunknak a Világítástechnikai Társaság elnöke.

Nagy János szerint azonban érdemes figyelni arra, hogy a felszerelt díszítő világítás fénye ne kápráztasson, és inkább hangulatossá, mint hivalkodóvá tegye környezetünket. A külső ünnepi fények szerelésénél legyünk tekintettel a szomszédokra is, hogy a világítással, annak villogtatásával vagy éppen színváltásával lehetőleg ne zavarjuk nyugalmukat. Késő este energiatakarékossági, fényszennyezési, tűzvédelmi és birtokvédelmi szempontok miatt is célszerű kikapcsolni az ünnepi díszítő világítást környezetünkben. A szakember felhívta a figyelmet arra is, hogy valamennyi készülék elektromos árammal működik, így szakszerűtlen szerelésük, üzemeltetésük során fennáll az áramütés és a tűzokozás veszélye.

Fotó: MTI illusztráció

– Fényfüzért, fényfüggönyt és világító figurákat széles forma- és méretválasztékban lehet kapni, de tűzvédelmi és érintésvédelmi okokból csak üzletben, szakkereskedésben érdemes vásárolni, kipróbálásukat követően. Az interneten rendelt vagy a hétvégi piacokon kapható termékek minősége kétséges. Ezeket többnyire Távol-­Keleten gyártják, ám nem mindegy a megvásárolt áru megbízhatósága és minősége. A szaküzletek és barkácsáruházak csak olyan termékeket forgalmazhatnak, amelyek biztonsági szempontból megfelelőek, és garanciát is vállalnak ezekre. Meghibásodás esetén a garancia a vásárlás helyén érvényesíthető. Működés közben nem okozhatnak zárlatot, a foglalatuk önkioltó műanyagból készült, villásdugójuk szigetelő gallérral ellátott és a vezetékek keresztmetszete a teljesítménynek megfelelő – részletezte Nagy János, hogy mire figyeljünk vásár­lásnál.

A csabai piacon vegyes a felhozatal, sokféle füzérrel találkozni. Az egyik árus elmondta, papírral árulja a fényeket, majd úgy fogalmazott, viszik az égőket, mint a cukrot, tavaly is ugyanezt árulta, panasz azóta sem érkezett. Egy másik árusnál dobozból árulták a LED-es fényeket, itt ömlesztve többféle sor volt katonás rendben összetekerve, az eladó egyszerűen csak lédig fényeknek hívta ezeket, utalva az ömlesztett zöldségeknél használt kifejezésre. A megyeszékhely egyik világítástechnikai üzletében ki is lehetett próbálni az izzósorokat a vásárlás előtt. A bolt eladója hangsúlyozta, ők garanciát is vállalnak, és megfelelő tanúsítvánnyal ellátott, bevizsgált füzéreket árulnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában