állatvédelem

2018.12.01. 19:45

Az állatokért fogtak össze a drukkerek

A megyében is jelen van a „Szurkolók az állatkínzás ellen” kicsiny, de erős csoportja, amely az országos szervezet szárnyai alatt – Fülöp kutya sajnálatos esetéből erőt merítve – szerveződött.

Balázs Anett

Fülöp volt az az eb, amely egy hordóhoz volt kikötözve télen-nyáron, a szoros nyakörv felsértette a nyakát, a feje feldagadt, és sajnos a későn érkezett segítségnyújtás után végül elpusztult. A csabai szervezet tagjai többek közt „rossztartást” figyelnek, igyekeznek jelen lenni a közösségi médiában, ezzel is elősegíteni, hogy a sokszor megunt, utcára került állatok gazdára leljenek, továbbá adományokat is gyűjtenek, vagy éppen előadást tartanak a felelős állattartásról.

A mintegy tízfős csapat magjával az Élővíz-csatorna partján találkoztunk, ahová természetesen magukkal hoztak két négylábút is. Kiderült, a bull terrierek egyike szintén egy mentett kutyus.

A képen: Balog Anita, Körözsi Martin, Prágai Jessica, Háló Ferenc, Kovács Viktor és kutyáik. Fotó: Imre György

– Bellát három éve Budapestről mentettem. Szaporítóknál volt, és miután meddő lett, meg akartak tőle szabadulni. Mindentől rettegett, egy évembe telt, mire visszanyerte az emberek iránti bizalmát – árulta el Prágai Jessica, a csapat egyik oszlopos tagja.

A csabai alakulat több mint egy éve tevékenykedik. Mint mondják, van tennivaló bőven, hiszen sokak fejében a kutyatartás megrekedt azon a szinten, hogy az állat némi ételmaradékért cserébe kizárólag a ház őrzésére szolgál.

Kovács Viktor, a csapat vezetője munkájából kifolyólag napi szinten járja a megyét, a többiek pedig munkaidőn kívül megosztják a teendőket. Ha bejelentés érkezik, hamar a helyszínre tudnak menni. Több alkalommal a Viharsarki Állatőrság Alapítvánnyal karöltve, bejelentésre látogattak el olyan esetekhez, ahol felmerült az állatkínzás gyanúja. Találkoztak már hírhedt szaporítóteleppel a megyében és tudatlan, gondatlan gazdákkal is.

Utóbbi eseteknél sokszor egy, a megfelelő tartásról helyben rögtönzött felvilágosítás is célt ér, hiszen mint mondják, nem elhozni szeretnék a kutyákat. Számos esetben sikerrel jár az akció, melyben többek között arra kérik a kutya gazdáját, adjon nagyobb mozgásteret az ebnek, akár egy futószár biztosításával, de volt, hogy táppal vagy éppen kutyaházzal segítettek valakinek.

– A minap érkezett egy bejelentés, miszerint egy kutya két hete sem enni, sem inni nem kap. Csapatunk tagja felvilágosította az állat gazdáját, aki a visszajelzések alapján azóta már ellátja a kutyát. De nem hagyjuk annyiban, pár nap múlva vissza fogunk menni ellenőrizni a kutya állapotát – hangsúlyozta Balog Anita alapító tag.

Mindezek mellett besegítenek a csabai Remény-Lak Állatvédő Egyesületnek is, ahová hetente kijárnak etetni, takarítani, kicsit megmozgatni a kennelekben rekedt kutyusokat. Jelenleg pedig még egy adománygyűjtő est megszervezésén is dolgoznak, melynek bevételéből megyei állatvédőket szándékoznak támogatni. Emellett éppen a napokban helyezték ki az első adománygyűjtő ládájukat, Gyulán, a Karácsony János u. 1. szám alatt.

A jó példa révén javulhat a helyzet

Legutóbb Tótkomlóson óvodásoknak tartottak előadást a felelős állattartásról. Ezekre a helyekre a budapesti anyaszervezettel közösen mennek, és 2-3 óra alatt próbálják a leendő kis gazdiknak szemléltetni, mivel jár az, ha kutyát szeretnének magukhoz venni. A gyerekek körében igen közkedveltek, főleg akkor, amikor valamelyik ebet magukkal viszik. Úgy vélik, a jó példa mutatásával sokat lehetne javítani a jelenlegi, már-már tarthatatlan helyzeten, amely nemcsak megyeszerte, de országosan is problémát okoz. Az ivartalanítás jelentőségére is felhívják a figyelmet, hiszen az eljárással megelőzhető lenne a felesleges szaporulat, amelynek egyedei sokszor út szélére dobott zsákokban vagy a gyepmesteri telepek, menhelyek kenneljeiben kötnek ki. Közösségi oldalukon bárki tehet bejelentést, ha rossz tartásról, elhanyagolt kutyáról van tudomása, de várják a jelentkezőket is, akik a csapathoz csatlakozva méltó módon tudják az állatok jogait képviselni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában