Alma, a természet oltalma

2018.12.05. 17:20

Csabai óvodások kóstolták a gyümölcsök királynőjét

Az ,,Alma, a természet oltalma” fogyasztásösztönző kampány szerdai állomása a békéscsabai piac volt. Óvodásoknak kóstolót tartottak, és elhangzott, hogy évi 15 kiló almát eszünk, legalább a dupláját kellene.

Nyemcsok László

Az ,,Alma, a természet oltalma” fogyasztásösztönző kampány szerdai állomása a békéscsabai piac volt. Óvodásoknak kóstolót tartottak, és elhangzott, hogy évi 15 kiló almát eszünk, legalább a dupláját kellene. Ez az egészséges életmód mellett a magyar, ezen belül a megyei termelőket is segítené, főként olyan évben, mint az idei, amikor 25 százalékkal több alma termett hazánkban az átlagosnál.

A békéscsabai Százszorszép Művészeti Bázisóvoda 50 gyermeke is kóstolhatott almát szerdán a piacon. Ledzényi Lászlóné óvónő elmondta, naponta fogyasztanak az óvodások gyümölcsöt, leginkább almát.

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere egy régi mondást idézett: ,,Mindennap egy alma, az orvost távol tartja.”

– Az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által szervezett almanap mellé állt azonnal a város – hangsúlyozta Szarvas Péter. – Ezzel felhívhatjuk a figyelmet az egészséges táplálkozásra, arra, hogy mennyire fontos élelmiszer szervezetünknek az alma. Ez a gyümölcs jelen van a mitológiában – elég az első emberpárra gondolni – és rendszeresen a magyar, a világtörténelemben is, akár Tell Vilmos révén.

Fotók: Imre György

Ondré Péter, az AMC ügyvezető igazgatója kiemelte, ebből a kiváló vitamin- és ásványianyag-forrásból csak 15 kilót eszik átlagban egy magyar ember. Az is elgondolkodtató, hogy egy felmérés szerint a magyarok 30 százaléka egyáltalán nem fogyaszt gyümölcsöt. A kutatások szerint napi két-három alma biztosítja a vitamin- és ásványianyag-szükségletünket. Ondré Péter termelői oldalról elmondta, idén 25 százalékkal több alma termett az átlagosnál, és kampányuk a belső fogyasztásnövelést is elősegíti.

Dr. Kulcsár László, a NAK megyei elnöke a gyümölcsök királynőjének nevezte az almát.

– A nemzetközi piacok kinyílásával rengeteg gyümölcs – köztük különleges, egzotikus is – áramlik az országba, és emiatt csökkent az alma népszerűsége – fogalmazott az elnök. – Az agrárkamarának kötelessége, hogy egy-egy termelési ág szereplőinek az érdekeit képviselje, elősegítse az esetleges piaci zavarok megoldását, így most részt vegyen az almakampányban.

Dr. Rákóczi Attila, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója is kiemelte az alma fontos élettani hatásait. Beszélt arról, hogy a Közös érték az egészség című kampánya keretében a kormányhivatal munkatársai járják a megye településeit, és az egészséges táplálkozásra is felhívják a figyelmet.

A főigazgató szólt arról, hogy együttműködési megállapodást kötöttek az agrárkamarával és a Szent István Egyetem szarvasi, Tessedik Campusával. Az egyetemmel közösen kutatják a termeléshez kötött támogatások érvényesülését, így az ültevények, ezen belül az alma termőterületeinek változásait is a megyében.

Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke hangsúlyozta, nagyon lényeges, hogy a helyi értékek, alapanyagok helyben is elfogyaszthatók legyenek. Az alma egy olyan gyümölcs, melynek fogyasztása nincs napszakhoz kötve sem.

Goldent hoztak az almanapra

A almanapra a 80 kilogramm gyümölcsöt a csorvási Hunapfel Kft. biztosította. Pusztai József ügyvezető igazgató elmondtg, golden fajtát hoztak, mert ezen a tájon a klíma ennek a színeződését segíti elő leginkább.

– A száraz, meleg éjszakák, nappalok a piros almák színeződését tekintve hátrányosak – emelte ki Pusztai József. – Dél-Tirolban például az éjszakák hűvösek, párásak, és a páracsepppek ,,ráülnek” az almákra. Ezáltal megtörik a napfényt, ami kedvez a pirosodásnak.

Pusztai József Szarvas Péter napi egy alma ajánlatát szívesen fogadta, mert ezzel a fogyasztás a mostani évi 15-ről 95 kilóra emelkedne. Így a termelők is jobban járnának, biztosabb lenne a belföldi piac és bővülhetne a hazai termelés. Ahogy Pusztai József fogalmazott, már a 30 kilós fogyasztást is azonnal aláírná.

Prohászka Béla mindehhez hozzátette, az alma a frissen fogyasztása mellett ételekben is nagyon finom gyümölcslevestől a rétesig. Télen pedig süthetjük is, fahéjjal, szegfűszeggel ízesítve kiváló csemege.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában