szemvizsgálat

2018.11.24. 11:25

Sokan nem látnak tisztán, mégsem törődnek vele

Felmérések alapján az emberek több mint felének szüksége lenne valamilyen látáskorrekcióra, ezzel szemben hazánkban közel másfél millióan még sosem vettek részt szemvizsgálaton, pedig nem látnak jól.

Busi Ottó

Több mint tíz esztendővel ezelőtt indult a látás hónapja elnevezésű kezdeményezés, melynek elsődleges célja, hogy felhívja a figyelmet a rendszeres látásvizsgálatra. Az idei évben ugyan a digitális eszközök, mint a laptopok, a mobiltelefonok, a tabletek vagy a tévék által kibocsátott fény szemre gyakorolt hatását helyezték előtérbe, de természetesen minden látásproblémával foglalkoztak az októberi kezdeményezésben részt vevő optikusok.

Szemüvegvásárláskor javasolt szakember segítségét kérni /Fotó: Lehoczky Péter/

– Sokan jönnek ilyenkor, nagyságrendileg a duplájára nő ebben az időszakban a szemvizsgálatra érkezők száma. A vásárlásokat viszont nem erre az időszakra időzítik, később döntik el, hogy vesznek-e új szemüveget vagy sem. Tapasztalat, hogy amíg csak lehet a régi szemüveget használják az emberek, majd csak akkor cserélnek, ha az már tényleg menthetetlen – árulta el Grünwald Róbertné, a Center Optika vezetője.

Az optometrista szakember szerint az pedig, hogy szemüveg vagy kontaktlencse, nagyban függ a korosztálytól. Elmondása alapján az idősebbek inkább az előbbit, míg a fiatalabbak az utóbbit választják, amennyiben van erre lehetőségük. Ők egyébként inkább a rövidlátás problémájával küzdenek, a számítógép, a tablet, a mobiltelefon intenzívebb használata miatt, az idősebb korosztály tagjai pedig már a meglévő szemproblémájukkal fordulnak a szakemberekhez.

– Igen közkedveltek a „kész” szemüvegek, pedig ezek nagyon el tudják rontani a szemet. Ahogy gyógyszert se veszünk úton-útfélen, úgy a szemünkről sem érdemes szakember nélkül dönteni. Sokan felpróbálnak egy-egy ilyen szemüveget, az látszólag jó, megveszik és használják. Közben nem biztos, hogy egyforma mindkét szem, annak fénytörési hibája, egy rossz dioptria pedig tovább rontja a szemet – hívta fel a figyelmet Grünwald Róbertné.

Álmatlanságot okoz a kék fény

A kezdeményezés idei újdonsága a digitális világ vizuális kihívásai, védelem a kék fény ellen – állt a Magyar Látszerész Szövetség tájékoztatójában. Mint fogalmaznak, a világ megváltozott, egyre több időt töltünk digitális készülékek között. Ez teljesen megváltoztatja vizuális szokásainkat és szemünk terheltségét. A digitális eszközöket használók körében egyre gyakoribb panasz a szemfáradtság, a szemirritáció, a fejfájás, a homályos látás, az álmatlanság vagy a vörös szem. A kutatók évek óta arra figyelmeztetnek, hogy a közvetlen kék fény károsítja a retinát és felelős az időskori makuladegeneráció kialakulásáért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában