Mezőkovácsháza

2018.11.30. 13:35

Komplex terv kell, a kistelepüléseknek fontosak a források

Több téma is napirendre került a Dél-Békési Kistérség pénteki mezőkovácsházi társulási ülésén. Szó esett egyebek mellett a Calendula Tervről, a Magyar Falu Programról és a kóbor állatokról is.

Cs. I.

A szerző felvétele

A társulási ülésén elsőként tájékoztatót hallgattak meg a települések vezetői a LEADER pályázatok aktualitásairól.

Majd bemutatta azt a példás és önzetlen természetvédelmi és kutatómunkát Bozó László, amit a Dél-Békési Természetvédelmi és Madártani Egyesület tagjai végeznek. Felajánlotta kiállítási anyagaikat, ingyenes előadásaikat iskoláknak, civileknek. Nagyszabású szakmai, csanád-háti természetvédelmi konferenciájukra is felhívta a figyelmet.

A szerző felvétele

Állatmenhelyet nem létesít a társulás, de a kóbor kutyák minden településen problémát jelent, ezért keresik a megoldást. Párbeszédet kezdeményeznek azokkal a civil szervezetekkel, amelyek a térségben ilyen tevékenységet folytatnak. Döntöttek a résztvevők a kitüntetési szabályzatról. Lehet javaslatokat tenni Dél-Békés Térségéért, Dél-Békés Szolgálatáért és Elnöki Elismerő Oklevél díjakra februárig.

– A Calendula Terv sikeres volt. Az volt a célja, hogy egy komplex programot dolgozzunk ki Dél-Békés fejlesztéséért. Egyik eredménye a Területi Operatív Programban lehatárolt keret, az elnyert források, a megvalósuló több, mint 200 pályázat – vezette fel a társulás elnöke, Varga Gusztáv azt a napirendet, amelyben a Calendula Terv2 előkészítő munkáiról is szó volt.

Galló Ferenc és Kraszkó Mihály térségi referensek januártól a településeken egyeztetnek a polgármesterekkel, hogy a hamarosan megnyíló Magyar Falu Program forrásainak az elnyerésére mit építsenek be a pályázatba. Simonka György országgyűlési képviselő emlékeztetett, alkalmazkodni kell a megváltozott gazdasági körülményekhez, aktualizálni kell a Calendula Tervet, előre és komoly koncepcióban kell gondolkodni, térségi szinten lehet eredményes Dél-Békés, amihez összefogásra van szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában