Békéscsaba

2018.11.23. 19:01

Képeslapokból rendeztek kiállítást a könyvtárban

Emlékek az első világháborúról címmel nyílt kiállítás a Békés Megyei Könyvtárban, melynek megnyitóját pénteken tartották.

Vásári Erzsébet

A tárlaton Rakonczás Szilvia, az intézmény igazgatója köszöntötte a megjelenteket, beszédében elmondta, a négy évvel ezelőtti világháborús kiállításukra könyvekkel készültek és különböző illusztrációkat mutattak be, ezúttal pedig a kollégáik és olvasóik által otthonaikból összegyűjtött levelezőlapokat vették elő. Beszámolója szerint több, mint száz olyan tábori levelezőlap kapott helyet földszintjükön, amelyekből a látogatók megismerhetik a családok küzdelem alatti éveinek hétköznapjait. Hozzátette, néhány ereklye szlovák nyelven íródott, azokat az eredeti változatban és magyar nyelvre fordítva is az érdeklődők elé tárták.

Fotó: Kiss Zoltán

Az igazgatót követően munkatársa, Szaszák György mutatta be a 101-es gyalogezred történetét, melyet az akkori Békés-, Csanád- és Csongrád megye fiataljaiból toboroztak. Majd Rakonczás Szilvia felkérte a levelezőlapok megtalálóit, mutassák be, hogyan bukkantak az ereklyékre.

Elsőként Darida Márta könyvtáros szólt, aki elmondta, egy hónapja talált rá a képeslapokra, melyek keresztszüleitől származnak. Majd Lipták Pikó Ágnes könyvtáros következett, aki megosztotta, két héttel ezelőtti híradásukra reagálva érkezett hozzájuk egy Bern-ben kiadott vöröskeresztes képeslap. Továbbá családja levelezőlap gyűjtő volt egykoron, így tőlük is hozzá tudott tenni néhány példányt a tárlat berendezéséhez. Végül pedig Czefó Páltól hallgathatták meg a jelenlévők gyűjteménye történetét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában