Gyula, galériával

2018.11.17. 14:33

Férfi csontokat találtak egy szennyvízakna ásása közben

Emberi csontok kerültek elő a közelmúltban Gyulán, egy belső törökzugi magáningatlanon, a szennyvízakna kiásása közben. Az elsődleges régészeti vizsgálatok kiderítették, hogy egy középkorban eltemetett férfi maradványaira bukkantak.

P. G.

– A múlt héten a telek tulajdonosa szennyvízaknát épített, a szennyvízakna kiásásához fogott a kertben, amikor egy méteres mélységben embercsontokra bukkant – elevenítette fel az előzményeket a helyszínen megtartott szombati sajtótájékoztatón Liska András.

Az Erkel Ferenc Múzeum szakmai vezetője, régész szakember elmondta, a tulajdonos először úgy gondolta, hogy állati maradványokat talált, amikor viszont már emberi koponya darabjai bukkantak fel a földből, egyértelművé vált, hogy nem erről van szó.

A képen Liska András. Fotók: Imre György

Ezt követően értesítették a rendőrséget, amelynek munkatársai szakértői segítséget kértek. A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum régészei vizsgálták meg a leleteket, és megállapították, hogy régészeti korú maradványok kerültek elő. A feltárás pedig a területileg illetékes gyűjtőkörrel rendelkező gyulai Erkel Ferenc Múzeum hatáskörébe került.

Az ásatást Liska András vezetésével pénteken kezdték el, és a munka során kiderült, hogy egy középkori temetkezés nyomaira bukkantak. A szakembertől megtudtuk, hogy egyetlen sírt tártak fel, ami nagyjából a 14-15. századra keltezhető.

– Érdekesség, hogy Gyula történetének egy apró kis mozaikja is helyére került – ecsetelte az Erkel múzeum szakmai vezetője. – Nem egyszerűen egy magányos temetkezésről beszélhetünk, hanem egy eddig nem ismert középkori temetőt regisztrálhattunk a város határában, egy különálló település különálló temetőjét. A terület az ismert régészeti lelőhelyektől, a törökzugi már ismert, nagyjából 50 méter hajóhosszúságú templom helyétől csak néhány száz méterre található, ahogy a másik középkori településtől, Ajtósfalvától is látótávolságra fekszik. Gyulán és környékén több mint nyolcszáz régészeti lelőhely ismert, amelyek nagy többsége már nyilvántartásba került, ezért is különleges a mostani „felfedezés”.

Liska András kifejtette, a magáningatlanon egy férfi sírját tárták fel, a csontváz háton fekvő, nyújtott helyzetben volt. Koporsóban temették el, a sír kibontása közben ugyanis koporsószegeket találtak. Ruházattal, viselettel kapcsolatos leletek viszont nem voltak a nyughelyen.

A tulajdonos ásatáshoz való hozzáállását és a rendőrség reagálását is példaértékűnek nevezték.

A férfi lábaira egy követ helyeztek, aminek teljesen pontos hátterét nem lehet megfejteni, de minden valószínűség szerint bajelhárító funkciót tulajdonítottak neki, aminek eredete a pogány hagyományokban gyökerezhet.

A lelőhelyről késő középkori kerámiatöredékek is előkerültek, amelyek egy teljesen faluszerű település létére engednek következtetni. Egy különleges polírozott, bizánci eredetű edénytöredéket is találtak Liska Andrásék, amihez hasonlókra a már említett törökzugi templom feltárásánál is ráleltek. A feltárás gyakorlatilag befejeződött, további ásatást egyelőre nem terveznek a területen.

Sok minden megfordult a tulajdonos fejében

A kertben végzett földmunkák közben már előkerültek kerámiadarabok, de, hogy őszinte legyek fel sem merült, hogy később emberi csontokat is találunk majd – árulta el hírportálunknak az ingatlan tulajdonosa, Fekete Szabolcs. Mint elmondta, amikor a szennyvízakna kiásása közben a felszínre kerültek az első csontok, azt hitték, hogy állati maradványokról lehet szó.

– A helybéliek elmesélték, hogy korábban a területen bikákat tartottak, így kézenfekvőnek tűnt, hogy azoknak a csontjait hoztuk a felszínre. Azután bonyolódni kezdett a helyzet, hiszen előbb egy emberi szemfogat, azután egy gerincdarabot, majd egy állkapcsot fordítottunk ki – ecsetelte. – Ekkor már sok minden megfordult a fejünkben, hiszen laikusként nem tudtuk megállapítani a maradványok korát. Ezért szóltunk a rendőrségnek, amelynek tagjai pedig a régészeket riasztották. Ezután kezdődhetett el a feltárás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában