katasztrófavédelem

2018.11.06. 13:45

A társasházakban élőket szólították meg a szakemberek

A követendő tűzmegelőzési szabályokról adnak tájékoztatót a katasztrófavédelem szakemberei az elkövetkező napokban a Társasházak napja elnevezésű konzultációsorozat keretében. Az országos programhoz a békéscsabai kirendeltség is csatlakozott, ahol keddtől csütörtökig várják az érdeklődőket.

Nagy-Laczkó Viktória

Fotó: N.-L. V.

Szerelhetünk-e rácsokat a lakásunk előtt lévő közlekedő bejárathoz? Lehet-e bútort, kerékpárt, virágot tárolni a lépcsőházban és a folyosón? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre adnak választ a katasztrófavédelem szakemberei a november 8-ig tartó konzultációsorozat során, melyre a társasházak lakóit és közös képviselőit várják.

A program részleteiről Bódi Csaba tűzoltó alezredes, a Békéscsabai Katasztrófavédelmi Kirendeltség Hatósági Osztályának vezetője számolt be kedd délelőtt a kirendeltség épületében.

Fotó: Lehoczky Péter

A szakember elmondta, a második alkalommal meghirdetett program célja, hogy az érintettek részletes tájékoztatást kapjanak többek között a társasházak tűzbiztonságával, az előfordulható veszélyekkel, a jogszabályi követelményekkel, a megelőzés lehetőségeivel, a tűz esetén tanúsítandó helyes magatartásokkal és a házirenddel kapcsolatban.

A szakemberek az esemény során felhívják a figyelmet például arra is, hogy minél magasabb az épület, annál szigorúbbak a jogszabályok, mert egy esetlegesen bekövetkezett tűz során nehezebb a mentés, a nagy számú lakó miatt.

Fotó: Lehoczky Péter

Kiemelik, hogy a háromszintesnél magasabb, és 10 lakásnál többet tartalmazó épületek esetében írásba kell foglalni a tűzvédelmi szabályokat, melynek az egyik legfontosabb eleme a tűzoltási útvonal és terület szabadon hagyása, ugyanis ezzel teremtik meg az érintettek a tűzoltók zavartalan beavatkozását, a tűzeset mihamarabbi felszámolását.

– Hazánkban jelenleg a lakosság 40 százaléka, tehát hozzávetőlegesen 4 millió ember él társasházakban. Ennek megfelelően a katasztrófavédelem kiemelt figyelmet fordít az említett épületek tűzvédelmi szabályaira, a tűzmegelőzésére, továbbá folyamatosan ellenőrzi a szabályok betartását annak érdekében, hogy növeljük az ott élők biztonságát. Az ellenőrzések során nem a bírságolás a cél, hanem a biztonság megteremtése – fogalmazott az alezredes. Hozzátette, a tapasztalatok alapján a lakók, a társasházak képviselői ezekben a napokban nagy számban keresik fel a kirendeltséget és hasznos kérdéseket tesznek fel.

Maczó Dániel tűzoltó hadnagy és Bódi Csaba a tájékoztatón. A szerző felvétele

– A leggyakrabban felmerülő kérdés a rácsos lezárással kapcsolatban érkezik. Ezzel összefüggésben elmondható – a vonatkozó hatályos jogszabály értelmében –, hogy a menekülési, közlekedési útvonalakon éghető anyagot, és egyéb, azt leszűkítő tárgyakat tilos elhelyezni. Amennyiben rácsos lezárást kíván valaki létesíteni, azt az illetékes katasztrófavédelmi kirendeltség engedélyével teheti meg, kivéve, ha kimondottan a saját lakása előtti ajtóra szereli fel, és csak az ő lakást érinti. De amennyiben több lakást érintő rácsos elhelyezésről van szó, ott mindenképpen figyelembe kell venni, hogy mögötte nem lehet bármilyen tűzeseti főkapcsoló vagy tűzvédelmi berendezés. Jó tudni azonban, amennyiben ilyen lezárást helyeznek el a lakók, az hátráltatja a tűzoltók munkáját.

Az elektromos tűz vezeti a listát

Bódi Csaba alezredes lapunk kérdésére ismertette mi áll leggyakrabban a társasházi tűzesetek hátterében. Elmondta, a rendelkezésre álló statisztikák alapján az ilyen épületekben keletkező tűzesetek nagy része elektromos, melyek szerelési hibákból, illetve a rendszer túlterheléséből következnek be.

Nagy számban fordul elő tűzeset ezen felül a konyhákban. Ezek jellemzően a sütés-főzés során nem megfelelő ideig otthagyott zsiradékokból keletkeznek, továbbá gyakoriak a dohányzásból adódó tűzesetek is.

A szakember kitért a társasházakban előforduló tipikus szabálytalanságokra is. Elmondta, ismétlődő a szabálytalan tárolás, a menekülési útvonal szűkítése, a tűzvédelmi berendezések jelöletlensége, valamint az egyes tárolóhelyiségek nem megfelelő használata, az éghető folyadékok nem megfelelő mennyiségben történő tárolása, valamint a nyílt láng, illetve a dohányzás nem szabályoknak megfelelő végzése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában